Haberler

Petersburg Balesi İstanbul'da Sanatseverlerle Buluşacak

Güncelleme:

Dünyanın en önemli klasik bale topluluklarından Saint Petersburg Bale Topluluğu, iki ölümsüz eser Kuğu Gölü ve La Bayadere ile İstanbul'da sahne alacak.

Dünyanın en önemli klasik bale topluluklarından Saint Petersburg Bale Topluluğu (SPBT), iki ölümsüz eser Kuğu Gölü ve La Bayadere ile İstanbul'da sahne alacak.

Konstantin Tachkin tarafından 1994'te  kurulan bale topluluğu, 6 kıtada, yılda 200'den fazla gösteriyle izleyenlerin karşısına çıkıyor. Dünyada, devlet ve sponsor desteklerinden tamamen bağımsız olarak çalışmalarını sürdüren tek klasik bale topluluğu olan SPBT'deki 60 profesyonel bale sanatçısının birçoğu, dünyaca ünlü Vaganova Rus Balesi gibi önemli okullardan mezun.

Londra'daki ünlü Coliseum ve Royal Albert Hall, Paris'teki Champs - Elysees Theatre, Tokyo'daki Bunkamura Hall, Taipei ve Pekin'deki Ulusal Tiyatrolar gibi dünyanın en prestijli salonlarında gösteri yapan topluluk, repertuvarında yer alan Giselle, Don Kişot, Paquita, Fındıkkıran, Uyuyan Güzel, Romeo ve Juliet gibi dünyaca ünlü koreografilerden bu kez Kuğu Gölü ve La Bayadere ile TİM Show Center'da sahne alacak.

Rus besteci Pyotr İlyiç Çaykovski'nin en ünlü bale eserlerinden Kuğu Gölü, Çaykovski'nin hem batı motifleri hem de yerel dans müzikleriyle bezendi. Şeytani bir büyücünün lanetiyle kuğuya dönüştürülen prenses Odette'in hikayesini anlatan eser, klasik balenin başyapıtı sayılıyor.

Müzik ve dans dilinin harika birlikteliği sayesinde, bale severlerin büyük beğenisini kazanan eser, 130 yılı aşkın bir süredir dünyada bale topluluklarının birincil tercihleri arasında yer aldı.  Kuğu Gölü, İstanbul'da 19 ve 21 Aralık'ta İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

Hindistan'daki aşk öyküsü

Ünlü besteci L. Minkus ile koreograf M. Petipa'nın ortak eseri 3 perdeden oluşan La Bayadere, Hindistan'da geçen aşk öyküsünü anlatıyor. Tapınak dansçısı (Bayadere) olan Nikiya ile soylu savaşçı Solor'un aşkını konu alan eser, 19. yüzyılın romantik ve dramatik hayal gücünü yansıtması bakımından dönemin en önemli koreografilerinden biri olarak kabul ediliyor.

Günümüzde de hala aynı heyecan verici etkisini koran eser, TİM Show Center'da 20 Aralık'ta sahnelenecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Saint Petersburg İstanbul Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title