Haberler

Peşmerge Bakanlığı: Türkiye'de Yakalanan Silahlarla İlgimiz Yok

AMERİKA'dan, Kuzey Irak'a araçlar içerisinde silah taşırken Türkiye'de yakalanan biri Amerikalı 2 kişi hakkında soruşturma tamamlandı.

AMERİKA'dan, Kuzey Irak'a araçlar içerisinde silah taşırken Türkiye'de yakalanan biri Amerikalı 2 kişi hakkında soruşturma tamamlandı. ABD'nin Seattle kentinde yargılanacak olan sanıklardan Kuzey Irak'lı Rewend Halil Eldawi, silah kaçakçılığını Peşmerge Bakanlığı'nın izni ile yaptığını öne sürdü. Bakanlık ise bu iddiayı yalanladı.

New York Times'ta yer alan habere göre, ABD'li Paul Stewart Bront (51) ve Kuzey Irak'lı Rewend Halil Eldawi (29), ABD'nin Seattle kentinde, Irak'taki Kürtler tarafından kullanılmak üzere Türkiye üzerinden bölgeye silah kaçırmak suçlamasıyla yargılanacak. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Bront ve Eldawi'nin, silahları gemilerle Türkiye'ye, oradan da Irak'a geçirdikleri belirtildi. İddianemede, ilk nakliyatın Şubat 2017'de yapıldığı ve üç aracın içine gizlenmiş 30 silahtan oluştuğu belirtilirken, İkinci nakliyatın ise, Kasım ayında yine iki araca gizlenmiş 47 silahtan oluştuğu ve Türk yetkilileri tarafından fark edilmesi ile yakalandığı ve soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Paul Stewart Bront iddianameye yansıyan sorgusunda, "Rewend, 15 bin dolar karşılığında Peşmergeye silah göndermem için para verdi. Tanımadığım biri daha bana para gönderdi. Ancak, daha çok Rewend ile çalıştım" dedi. Rewend Halil Eldawi ise ifadesinde, "DEAŞ'a karşı savaşan Peşmergeler arasında bazı yakınlarım da bulunuyor. Peşmergeye silah gönderilmesinin ABD yasalarına aykırı olduğunu bilmiyordum. Peşmerge Bakanlığı'ndan izin alarak bu işi yaptım" diye konuştu.

Kuzey Irak'taki Peşmerge Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'de yakalanan silahlar ile bir ilgilerinin bulunmadığı belirtildi. Kürt yönetimine yakınlığı ile bilenen Rudaw televizyonuna konuşan Peşmerge Bakanlığı Operasyonlar Komutan Yardımcısı Kahraman Şeyh Kemal, "Bakanlığımız söz konusu iki şahısı tanımadığı gibi, silah alımına yönelik anlaşma da imzalanmadı. Peşmerge Bakanlığı'nın iki şekilde askeri mühimmat alıyor. Askeri mühimmatları, DEAŞ ile mücadelede koalisyonu ve ABD'nin Irak'a gönderdiği mühimmatlardan sağlıyoruz" açıklamasında bulundu. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Paul Stewart Seattle Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title