Haberler

Peres Kasem'deki Katliam İçin Özür Diledi

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail'in Arap Köyü Kfar Kasem'de 1956'da Meydana Gelen ve İsrailli Sınır Polislerinin Köyden 47 Kişiyi Öldürdüğü Katliamla İlgili Özür Diledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail'in Arap köyü Kfar Kasem'de 1956'da meydana gelen ve İsrailli sınır polislerinin köyden 47 kişiyi öldürdüğü katliamla ilgili özür diledi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Kurban Bayramı nedeniyle Kfar Kasem'a giden Peres, burada düzenlenen törende, köyü ziyaret ve köylülerden af dilemek için özellikle Kurban Bayramı'nı seçtiğini belirtti ve "Geçmişte kötü bir olay yaşandı ve bundan dolayı çok üzgünüz" dedi.

"Arap vatandaşlarının yardıma değil, fırsatlara ihtiyacı olduğunu" söyleyen Peres, dinde şiddete yer olmaması gerektiğini ifade etti ve "Hepimiz başkalarını ezmeyi, küçük düşürmeyi ve öldürmeyi yasaklayan aynı Tanrı'nın çocuklarıyız" diye konuştu.

Peres'i köyde ağırlayan İsrail'deki İslam Hareketi'nin kurucusu Şeyh Abdullah Nimr Derviş de her iki tarafın dini liderlerini, İsrailliler ve Filistinliler arasında barış köprüleri kurmaya çağırdı.

İsrail ile Mısır arasında, Mısır'ın Süveyş kanalını millileştirdiğini açıklamasından sonra başlayan savaşta, İsrail askerlerinin Sina Yarımadası'na girmeleri esnasında, 29 Ekim 1956 tarihinde köyde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, 3 sınır polisi, sokağa çıkma yasağından haberi olmayan ve işlerinden evlerine dönmekte olan 47 köylüyü vurarak öldürmüştü. Ölenler arasında kadın ve çocuklar da bulunuyordu.

Olaya karışan askerlerin hapis cezalarına çarptırıldıkları, ancak daha sonra affedildikleri belirtiliyor.

Askerlerin komutanının da o zamanki İsrail parası olan 10 prutotluk sembolik bir para cezasına çarptırıldığı kaydedildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title