Haberler

Pentagon Yetkilisi: "Türkiye İçin Güvenilir Müttefik Olmak İstiyoruz"

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Rodman, ABD'nin Türkiye İçin Güvenilir Bir Müttefik Olmak İstediğini Belirtirken PKK ile Mücadele İçin Özel Temsilcisi Ralston'un Görevine Büyük Destek Verdiklerini Söyledi. Rodman, PKK Konusunda "Hepimiz En Kısa Süre İçerisinde Somut Sonuçlar İstiyoruz" Dedi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın uluslararası güvenlikten sorumlu Bakan Yardımcısı Peter Rodman, ABD'nin Türkiye için güvenilir bir müttefik olmak istediğini belirtirken PKK ile Mücadele İçin Özel Temsilcisi Ralston'un görevine büyük destek verdiklerini söyledi. Rodman, "Hepimiz en kısa süre içerisinde somut sonuçlar istiyoruz" dedi.

Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Savunma Grubu toplantısı için Ankara'ya gelen ABD heyetine başkanlık eden Peter Rodman, ABD Büyükelçiliği konutunda ABD Büyükelçi Ross Wilson ile birlikte bir grup gazeteci ile bir araya geldi.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un eş başkanı olduğu Yüksek Düzeyli Savunma Grubu toplantısına ilişkin bilgi veren Rodman, birkaç yıl ara verilen toplantıların geçen yıl yeniden başlatıldığını anlattı. Grubun amacının iki ülke arasında stratejik görüşmelerin yapılması olduğunu belirten Rodman, toplantı sırasında iki ülkenin çok ortak görüş ve çıkarı olduğunun teyid edildiğini kaydetti.

Peter Rodman, yıllık olan Yüksek Düzeyli Savunma Grubu toplantıları arasında da iki ülkenin askerlerin toplanabilmesi için bir mekanizmanın kurulması konusunu da ele aldıklarını söyledi.

TÜRKİYE İÇİN GÜVENİLİR MÜTTEFİK

Pentagon yetkilisi, toplantıda iki dost ve müttefik arasında bir görüşmenin yapıldığını belirterek "Türkiye için iyi ve güvenilir bir müttefik olmak istiyoruz. Türkiye'nin istikrara yaptığı katkıya değer veriyoruz. Türkiye'nin kaygılarına elimizden geldiği kadar karşılık vermek istiyoruz. PKK konusu bunun bir örneği. Ralston'un görevi başarılı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

PKK'YA KARŞI SOMUT SONUÇLAR İSTİYORUZ

Ankara ile yaptıkları toplantıda PKK sorununun ele alındığını anlatan Rodman, Türk tarafının bu soruna ilişkin görüşlerini dile getirdiğini belirterek iki ülkenin, teröristlerin Türkiye'ye tehdit etmemesi gerektiği konusunda görüş birliği içerisinde olduğunu söyledi.

Bush Yönetiminin Ralston'un görevine büyük destek verdiğini kaydeden Rodman, "Ben Türk meslektaşlarını ikna edebildim. Ralston'un üstlendiği görevin başarılı olmasını çok istiyoruz bu yönde çok çalışıyoruz. Türk-Irak sınırının bir barış sınırı haline gelmesini ve iki ülkenin dost ve müttefik olmasını arzuluyoruz" diye konuştu.

Ralston'un çabalarından en kısa süre içinde somut sonuçların elde edilmesini istediklerini de söyleyen Rodman, "Türkiye'nin, soyut, entelektüel bir tartışma istediğini biliyoruz. Hepimiz, pratik, somut sonuçlar istiyoruz" ifadesini kullandı.

BAKER RAPORU

Irak ile ilgili olarak Bush yönetimine öneriler yapılan Baker Raporu'nun bazı unsurları ile Başkan Bush'un mutabık olacağından emin olduğunu ifade eden Rodman, bu çerçevede, raporun Irak'ın toprak bütünlüğüne yaptığı vurguyu örnek gösterdi. Rodman "Irak'ın bütünlüğü, ABD'nin Irak politikasının ana bir unsurudur" diye konuştu.

Başkan Bush'un raporun Türkiye'nin önemine ilişkin olumlu değerlendirmesi ile de mutabık olacağına inandığını da söyleyen Rodman, Irak'ta teröristlere sığınma sağlanmaması önemine de vurgu yaptı. Rodman, Irak konusunda dostlarının tavsiye almak istediklerini ifade etti.

KERKÜK YAPICI BİR BİÇİMDE ELE ALINMALI

Peter Rodman, Bush Yönetiminin Baker Raporu'nun Kerkük ile ilgili bölümünü ilişkin görüşlerin sorulması üzerine de Kerkük konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerini ve kaygılarını bildiklerini belirterek bu konunun Irak tarafından "yapıcı" bir biçimde ele alınmasını istediklerini belirtti. Rodman, Kerkük konusundaki kararın Irak'ın vereceğini ancak bu kararın etkileri olacağını dikkate alınması gerektiğini de söyledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title