Haberler

Paris: UEFA'dan Kulüp Satın Alma Peşinde Olan Zenginlere Uyarı

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Sözcüsü William Gaillard, Zengin İş Adamlarının Arka Arkaya Avrupa'nın Köklü Kulüplerini Satın Almasının, Avrupa Futbolunun Ruhunu Öldürdüğünü İddia Etti.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Sözcüsü William Gaillard, zengin iş adamlarının arka arkaya Avrupa'nın köklü kulüplerini satın almasının, Avrupa futbolunun ruhunu öldürdüğünü iddia etti.

Son olarak Premier Lig ekiplerinden Liverpool'un, Türkiye'de de yatırımları gündemde olan Dubai Şeyhi Muhammed bin Rasid El Maktum'a satılacağının açıklanmasının ardından, dünya futbolunda zenginlerin söz sahibi olacağı tartışmaları giderek büyüyor. İngiliz futbolunun yabancıların kontrolüne geçtiğini savunan teknik direktörlerin ardından en sert tepki ise UEFA'dan geldi. UEFA Sözcüsü William Gaillard, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Şüphesiz bu gidişat tehlikelidir. Milyarder iş adamlarının köklü kulüpleri satın alması kısa vadede çok iyi gibi görünebilir ancak uzun vadede düşünüldüğünde, bu, kontrol edilemez bir durum alacaktır. Ve sonuçta, futbolda söz sahibi olduklarını düşünen milyarderler nedeniyle, Avrupa futbolunda uygulanan yarışmaların geleceği tehlikeye girecektir. Hiç şüphe yok ki, kısa zamanda, zengin kulüpler, liglere ve yarışmalara renk getirecektir. Ama ileriye doğru bakıldığında, pahalı transferler, sadece paranın güçlü olduğu düşüncesi, oyunun güzelliğini yok edecektir" dedi. William Gaillard, zengin kulüplerin ileride, kurallara karşı bir baskı unsuru oluşturma çabası içerisinde olacaklarını da iddia ederek, "Daha çok zengin kulüp sahipleri demek, kurallar üzerinde daha çok baskı olacak demektir. Bu demek değildir ki, bir ülkede yabancılar kulüp satın almasın. Biz, kulüplerin tekelleşmesini istemiyoruz. UEFA, İspanya modelini örnek göstermektedir. Çünkü orada, kulüp sahipleri taraftarlardır. Kulüpler, taraftarların arasına yayılmıştır" diye konuştu.

Şeyh El Maktum'un sahibi olduğu Dubai Uluslararası Sermaye Gurubu (DIC), Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Liverpool'un satın alınması konusunda sona yaklaşıldığını doğrulamıştı. Eğer, Liverpool'un satışı gerçekleşirse, İngiliz ekibi, yabancılara satılan en zengin Avrupa kulüpleri listesine girmiş olacak. Çünkü, El Maktum'un Kırmızılar için önerdiği para, tam '450 milyon sterlin' yani yaklaşık '670 milyon euro'.

Rus petrol milyarderi, Roman Abramovich ise, İngiliz ekibi Chelsea'yi satın aldıktan sonra, takımı Premier Lig'de iki sezon üst üste şampiyonluğa ulaşmıştı. Amerikalı Malcolm Glazer Manchester United'ı, Randolph Lerner ise, Aston Villa'yı satın alarak ciddi yatırımlar yapmışlardı. Diğer İngiliz ekiplerinden Fulham'ı Mısırlı Muhammed El-Fayed, Portsmourth'u İsrailli Alexandre Gaydama, West Ham United'ı ise, UEFA İcra Komitesi üyesi olan İzlandalı Eggert Magnusson kontrolüne almıştı.

Avrupa futbolundaki son satılan kulüp ise, Bulgaristan Ligi'nin köklü takımlarından CSKA Sofya olmuştu. CSKA Sofya, Hindistanlı çelik üreticisi olan Pramod Mittal'e satılmıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title