Haberler

Paris Saldırılarının İç Yüzü: Ötekileştirmeye İsyan Teröre Dönüşüyor"

Paris saldırıları ardından terör değerlendirmesi yapan İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, saldırıyı gerçekleştirenlerden bir kısmının Avrupa’da doğup, büyüyen bireyler olmasına dikkat çekerek terörü ortaya çıkaran sosyoekonomik ‘koşullar’ı vurguladı.

Paris saldırıları ardından terör değerlendirmesi yapan İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, saldırıyı gerçekleştirenlerden bir kısmının Avrupa'da doğup, büyüyen bireyler olmasına dikkat çekerek terörü ortaya çıkaran sosyoekonomik 'koşullar'ı vurguladı.

G20 zirvesinde ekonomiden daha çok terörün vurgulandığını belirten Karaca, terörün, güvenliğin artık ekonomiden ayrılamadığını söyledi.

SALDIRGANLAR AVRUPA VATANDAŞI

Terörü oluşturan koşulları vurgulayarak siyasi liderlerin de bu vurguyu yaptığını ekleyen Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Paris saldırılarına ilişkin şunları söyledi:

"Fransa'da yaşanan saldırılara baktığınız zaman saldırganların Müslüman orada doğup büyüyen, oranın dilini konuşan ve Avrupa vatandaşları olduğunu görüyorsunuz. Siz bu tip bir Avrupa vatandaşından bir terörist yapıyorsunuz? En temelde aranması gereken nokta bu, bu insanlar nasıl terörist oluyorlar? Dün gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerek ABD Başkanı Barack Obama'nın konuşmalarında da aynı ifade vardı. Bu sorunun cevabını veremezsek uluslararası kamuoyu olarak hangi toplantıyı yaparsanız yapın, hangi kararı alırsanız alın bunun altını doldurmamış olursunuz".

İSYANIN MERKEZİ BANLİYÖLER

Avrupa'da cihatçıların merkezi olarak anılan banliyöler bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Karaca, küresel ekonomik sorunların merkezde yer aldığını belirtti. Kutay Karaca, üç ana noktada şu sorunlara dikkat çekti: Gelir dağılımı adaletsizliği, işsizlik, yükselen milliyetçilik… Karaca,

"Banliyö tarih boyunca sisteme, yönetime, yaşama isyanın merkezi olmuştur, kökeni ise ötekileştirmeye isyandır. Bu sorun sadece Avrupa'nın sorunu da değildir, gelir dağılımındaki eşitsizliğin bir sonucu olarak küresel ekonomik bir sorundur.

Bir kesim rahat kazanıyor ve çok harcıyor bir diğer kesiminse kazançtan aldığı pay ancak yüzde 5 oluyor. Sürekli fakir yaşayan kesim karşısında başka bir dünya görüyor. Banliyöden çıktığında çok daha lüks ve daha rahat yaşayan, sosyal ve ekonomik imkanlara sahip kesimle karşılaşıyor, tepki göstermemesi imkansız. Gelir seviyesini ne kadar eşit dağıtırsanız daha az terörist yaratma imkanına sahip olursunuz.

İkincisi ise Avrupa'da işsizlik var ve bu durum Avrupa'ya sonradan gelenleri daha da ötekileştiriyor. Üçüncü olarak da, Avrupa'da yükselen değerin milliyetçilik olması… Bunun o kesim üzerindeki baskısı hiçbir zaman unutulmamalı. Milliyetçiliğin Avrupa'da her yükselişinin ardından bir dünya savaşı yaşanmış."

ANKARA, SURUÇ VE PARİS

IŞİD tarafından gerçekleştirilen Suruç ve Ankara saldırılarını hatırlatan Kutay Karaca, dünyada Paris saldırıları ile Türkiye'de yaşanan saldırılara aynı oranda tepki gösterilmediğini ifade etti:

"Türkiye 30 yıldır terörle yaşıyor. Suruç'ta insanlarımız öldü, Ankara'da insanlarımız öldü, tepkilere bakın, bunlar yapan IŞİD değil miydi? Bir de Fransa'daki tepkiye bakın. Şöyle bir tablo çıkıyor, Müslüman dünyada kaç kişi ölürse ölsün tepkisiz kalan bir Avrupa, tepkisiz bir dünya var. Avrupa'nın herhangi bir yerinde bir saldırı olduğunda ise, hep beraber hem siyasi hem ekonomik hem askeri tepki veriliyor. O zaman Türkiye'nin suçu ne? Nuri Bilge Ceylan'ın söylediği gibi suçumuz yalnız bırakılmak mı?

Bu G-20 zirvesi şunu gösterdi ki, Türkiye Avrupa'ya almayalım ama kapıdan da uzaklaştırmayalım şeklinde tutulabilecek bir ülke değildir. Türkiye'nin AB'de yer alması, Avrupa'ya değer katacaktır. Ayrıca Avrupa'ya yöneltilen Hıristiyan kulübü tenkitlerinin ve Müslüman dünyanın ötekileştirilmesinin de önüne geçecektir."

ORTADOĞU'DA TERÖR

Terör söz konusu olduğunda nerede olduğunun önemi kalmadığını kaydeden Karaca, Ortadoğu'daki sorunların yalnızca Suriye'yle sınırlı kalmadığını da ekledi:

"Çatışmanın nerede olduğu önemli değil, ne kadar uzak olursanız olun o çatışma geliyor ve topraklarınızda oluyor. 11 Eylül saldırısı, Türkiye'deki saldırılar, Fransa'da saldırılar oldu. Suriye'deki sorun çözülmeden terör çözülmez diyorlar, bu kısır bir düşünce. Filistin sorunu çözülmeden Orta Doğu'da çözüm bulamazsınız. Tüm terör örgütleri temelde bu sorundan besleniyor. Bunun yanında Ortadoğu'da terörü sadece terör örgütleri yapmıyor, Ortadoğu'da terörü devletler de yapıyor. Öncelikle bunun önüne geçilmeli…" - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Gelişim Üniversitesi Türkiye Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title