Haberler

Para Politikası Kurulu Değerlendirme Özeti Yayımlandı

Para Politikası Kurulu, Fiyat İstikrarının Sağlanması Açısından Para Politikasının Yanında Maliye Politikaları ve Yapısal Reformların da Kuşkusuz Büyük Önem Taşıdığı Değerlendirmesini Yaparak, 'Mali Disiplinin Kalitesini Artıracak Olan Yapısal Reformlar Konusundaki Gelişmeler, Gerek Makroekonomik İstikrar Gerekse Fiyat İstikrarı Açısından Yakından İzlenmektedir' Dedi.

Para Politikası Kurulu, fiyat istikrarının sağlanması açısından para politikasının yanında maliye politikaları ve yapısal reformların da kuşkusuz büyük önem taşıdığı değerlendirmesini yaparak, ''mali disiplinin kalitesini artıracak olan yapısal reformlar konusundaki gelişmeler, gerek makroekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izlenmektedir'' dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun 14 Haziran'da yaptığı toplantıya ilişkin değerlendirme özeti yayımlandı.

Değerlendirmede, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programa ilişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayata geçirilmesinin önemini koruduğu belirtildi.

Orta vadeli enflasyon bekleyişlerindeki olumlu görünüme paralel olarak devlet iç borçlanma senetleri faizlerinin düşüş eğilimini sürdürdüğü belirtilen değerlendirmede, gerek faizlerdeki düşüş gerekse sermaye girişlerinin devam etmesinin finansal sistemdeki krediye dönüştürülebilir fon arzını genişlettiği ve kredi faizleri üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğu ifade edildi.

Bu gelişmelerin etkisiyle konut kredisi faizlerinde aşağı yönlü bir hareket gözlenmekle birlikte para politikasının temkinli duruşu göz önüne alındığında söz konusu düşüş eğiliminin kısa vadede sınırlı kalacağının değerlendirildiği bildirilen değerlendirmede, kredi faizlerinin halen yüksek seviyelerde seyretmesinin yanı sıra, dönemsel olarak risk algılamasının artmış olması ve bu durumun harcamaların ötelenmesine yol açmasının da kredi talebini sınırladığı belirtildi.

2006 Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki gecikmeli etkilerinin görülmeye başlandığı kaydedilen değerlendirmede, bu çerçevede, enflasyonda başlamış olan düşüş eğiliminin önümüzdeki dönemde devam etmesinin beklendiği bildirilirken, bununla birlikte, enflasyon görünümüne ilişkin bazı risklerin bulunduğu ifade edildi.

Enflasyon bekleyişlerindeki katılığın ve geçmişe dönük fiyatlama alışkanlığının yeterince kırılamama olasılığı enflasyon görünümüne ilişkin önemli bir risk unsuru olarak değerlendirildiği belirtilen değerlendirmede, şöyle denildi:

''Orta vadeli enflasyon bekleyişlerinin hedefle uyumlu düzeye gelmesi için para politikasının kararlı duruşunun mali disiplin ve hedeflerle uyumlu gelirler politikası ile desteklenmesi gerekmektedir''

Değerlendirmede, yakın dönemdeki gelişmelerin, uluslararası likidite koşulları ve küresel risk algılamasındaki değişimlerin enflasyon görünümüne dair risk unsurları arasındaki yerini koruduğuna işaret ettiği belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title