Haberler

Para Gelmeden Yolsuzluk Söylentileri Çıktı

Van'da Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (Dakp) Kapsamında Onay Gören ve AB'den 89 Bin Euro Hibe Desteği Alan 'Diyaliz Hastalarının Nakil ve İaşe Giderlerinin Karşılanması' Projesi Hayata Geçmeden, Yüksek İhtisas Hastanesi Derneği ile Aynı Hastanede Tedavi Gören Diyaliz Hastaları Karşı Karşıya Geldi.

Van'da Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAKP) kapsamında onay gören ve AB'den 89 bin euro hibe desteği alan 'Diyaliz Hastalarının Nakil ve İaşe Giderlerinin Karşılanması' projesi hayata geçmeden, Yüksek İhtisas Hastanesi Derneği ile aynı hastanede tedavi gören diyaliz hastaları karşı karşıya geldi. Kronik Böbrek Hastaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Felemez Özer yolsuzluk yapılabileceğini iddia ederek, gelecek paranın hastalara dağıtılmasının daha adil olacağını söyledi. Özer, ''Proje hayata geçtiği zaman eğer 40 hastaya yekmek veriliyorsa bu 80 olarak gösterilerek, 2 bin YTL'ye yemek kazanı alınıyorsa, 5 bin YTL'ye alınmış gösterilerek haksız kazanç sağlanabilir'' dedi. Projeyi hazırlayan Yüksek İhtisas Hastanesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Rızvanoğlu ise projenin denetim altında olduğunu, paranın dağıtılmasının sözkonusu olmadığını belirtti.

Yüksek İhtisas Hastanesi Derneği tarafından DAKP kapsamında hazırlanıp sunulan ve geçen Ekim ayında AB tarafından onaylanarak 89 bin euro hibe desteği verilmesi kesinleşen 'Diyaliz Hastalarının Nakil ve İaşe Giderlerinin Karşılanması' projesi kapsamında, 73 diyaliz hastasının 10 ay süreyle kent merkezinden Yüksek İhtisas Hastanesi'ne ulaşımları sağlanacak ve hastanede tedavileri süresince de yemek ihtiyaçları karşılanacak.

HASTALAR: PARA BİZİM

Kronik Böbrek Hastaları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Başkanı Feremez Özer, hastanede bugün itibariyle diyalize giren hasta sayısının 55 olduğunu söyledi. Özer, projenin 73 kişi için hazırlandığını ancak bu hastaların bir bölümünün ilçelerde veya özel kliniklerde tedavilerini sürdürdüklerini, bu hastalar içinde evinde tedavisini yaptıran periton diyaliz hastalarının da bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Bize söylendiğine göre yemek fiyatının 5 YTL olarak hesaplanmış. Hesaplamalara göre bu en çok 75 bin YTL gibi bir para yapıyor. Yüksek İhtisas Hastanesi yetkilileri ile yaptığımız görüşmede paranın miktarı ile ilgili sorularımız yanıtsız bırakıldı. Yetkililer bize 'Bizim yemeğimiz dışarının yemeğinden bin kat daha iyi' dedi. Bu söylem, hastanenin yemeğini diyaliz hastasına da verileceği anlamına geliyor. Zaten bizim hastalarımızın bir kolu makinaya bağlı. Diğer koluyla da ya dürüm, ya da bir çörek yiyebiliyor. Porsiyon yemek yiyebilme durumları sözkonusu olamaz. Ayrıca hastaların bazen tansiyonları düşüyor ve hiç yemek yiyemeyebiliyorlar. Madem 10 ay içinde bu para bitirilmek isteniyorsa bize erzak olarak veya aylık para olarak da verilebilir. Bir hasta haftada 3 kez diyaliz makinasına giriyor. Bu da ayda 12 defa demek oluyor. Diyalize giren bir hasta en çok ayda 24 YTL para harcıyor. Yaklaşık 200 bin YTL tutarındaki bu paranın adı geçen hizmetlerle 10 ay gibi bir sürede 55 hasta ile tüketilmesi kesinlikle mümkün değil.''

HAKSIZ KAZANÇ ŞÜPHESİ

Kronik Böbrek Hastaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Feramez Özer, kendi adlarının kullanılarak hibe alındığını, bu nedenle paranın kendileri için kullanılması gerektiğini belirtti Özer şunları söyledi, ''Bize bir minibüs alınsın istiyoruz. Yıllardır hastalar yollarda bekliyor ve büyük çileler çekiyor. Bir minibüsün fiyatı 30- 40 bin YTL'dir. Ancak bize servis tutulacağı söylendi. Servisin dışardan kiralanması durumunda 20 bin YTL harcama yapılıyor. Kiralanacak bir minibüsün aylık masrafını 2 bin YTL olarak hesapladık. Eğer bizim adımız kullanılmış ve bu para gelmiş ise düzgün bir şekilde bize harcasınlar. Yarın proje hayata geçtiği zaman eğer 40 hastaya yemek veriliyorsa bu 80, 2 bin YTL'ye yemek kazanı alınıyorsa bu 5 bin YTL olarak gösterilecek. Bu paranın akıbetinin ne olacağını merak etmekle birlikte, paranın dernek yöneticileri arasında pay edileceği endişesini taşımaktayız. Biz dernek olarak hazırladığımız bir şikayet dilekçesini Van Valiliği'ne verdik.''

''AB HARCAMALARI DENETLEYECEK''

Yüksek İhtisas Hastanesi Derneği Başkanı Haluk Rızvanoğlu ise projenin hizmet vermek üzere hazırlandığını, hastalara herhangi bir şekilde para dağıtılmasının sözkonusu olmadığını söyledi. Diyaliz hastalarının kendilerinden proje kapsamında gelen parayı istediğini kaydeden Rızvanoğlu şöyle konuştu:

''Proje Ekim ayında onay gördü ve henüz elimize ulaşan bir para yok. Zaten bu para yapılan harcamalar karşısında alının faturaların gösterilmesi sonucunda veriliyor. Ayrıca paranın yüzde 20'si ilk etapta kesiliyor ve uygulanışa göre gönderiliyor. Bizim bu projeden hiçbir parasal beklentimiz yok. Sadece diyaliz hastalarının menfaati için bunu yaptık. Proje kapsamında hastaların nakilleri ve tedavi süresince yemekleri karşılanacak. Yemekler özel aşçı, garson ve diyatisyenler tarafından hazırlanacak. Zaten parayı veren AB, her ay bizi denetime tabi tutacak. Para kesinlikle bizim kasamızda durmayacak. Biz hizmeti satın alacağız. Ayrıca projenin hazırlanışı ve sunumu sırasında da önemli harcamalar yaptık.''

Fahrettin GÖK/VAN, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title