Haberler

Papadopoulos: "AB, Türkiye ile İlgili En İyi Kararı Aldı"

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Tassos Papadopoulos, Rum Kesimi'nin, Tüm AB'ne Üye Devletlerin Sempatisi ve Desteğine Sahip Olduğunu ve Bunun 10 Aralık'ta Yapılan AB Genel İşler Konseyi'nin Kararlarında Açıkça Görüldüğünü Öne Sürdü. Papadopulos, Söz Konusu Kararları, Annan Planı'yla İlgili 2004'te Yapılan Referandumdan İtibaren En İyi Kararlar Olarak Nitelendirdi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Tassos Papadopoulos, Rum Kesimi'nin tüm AB'ne üye devletlerin sempatisi ve desteğine sahip olduğunu ve bunun 10 Aralık'ta yapılan AB Genel İşler Konseyi'nin kararlarında açıkça görüldüğünü öne sürdü. Papadopulos, söz konusu kararları, Annan Planı'yla ilgili 2004'te yapılan referandumdan itibaren en iyi kararlar olarak nitelendirdi.

AB Antlaşmasının imzalanacağı Lizbon'a hareketinden önce açıklamalarda bulunan Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı, "Bu kararlar belki de Kıbrıs'taki referandumdan itibaren aldığımız en iyi kararlardır" dedi. ABHaber'e göre, Papadopoulos'un kararlarda, Türkiye'nin 8 Temmuz mutabakatının uygulanmasında ilerleme sağlaması yükümlülüğü, gelecekteki çözümde AB'nin kuruluş ilkelerine ve BM kararlarına uyulması gerektiği gibi Kıbrıs Rum tarafını doğrudan ilgilendiren konuların kapsamlı sunuşunun yapıldığını anlattığı bildirildi.

Papadopoulos'un yaptığı açıklamada "Görüşmeler sırasında bazı ülkeler, Kıbrıs'ın bir AB üyesi ülke olduğunu ve bu nedenle aday bir ülkeden daha fazla birliğin üyelerinin anlayışına ve desteğine hakkı olduğuna işaret ettiler ancak bu Türkiye'nin hiç destekçisi yok anlamına da gelmiyor" diye konuştuğu belirtildi.

Pazartesi günü AB Dışişleri Bakanları tarafından kabul edilen kararların, Türkiye'ye 8 Temmuz mutabakatını uygulama çağrısında bulunduğu belirtilirken, Türkiye'den ayrıca kapsamlı çözüm için uygun atmosferin yaratılması yönünde somut adımlar atması talebinde de bulunulduğu ifade edildi.

-8 TEMMUZ MUTABAKATI NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Tasos Papaopulos, eski BM Genel Sekreteri Yardımcısı İbrahim Gambari'nin katılımıyla 8 Temmuz 2006'da bir mutabakat imzalanmıştı.

Bu mutabakata göre, KKTC ve Kıbrıs Rum yönetimi, iki toplum arasındaki günlük konuların ele alınmasına ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik konuların görüşülmesi amacıyla teknik komiteler ve çalışma gruplarının oluşturulması için, BM gözetiminde bir süreç başlatmışlardı.(ANKA)

(OLC/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title