Haberler

Papa'nın Türkiye Ziyaretiyle İlgili Protokol Sorunu İddiası

Katolik Kilisesinin Ruhani Lideri Papa 16. Benediktus'un Kasım Ayı Sonunda Türkiye'ye Yapacağı Ziyaretle İlgili Olarak, Protokol Sorunu Yaşandığı İleri Sürüldü.

Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un Kasım ayı sonunda Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili olarak, protokol sorunu yaşandığı ileri sürüldü.

Corriere della Sera gazetesinde yer alan habere göre, Papa'nın Türkiye ziyareti sırasında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu ile görüşüp, görüşmeyeceği halen kesinlik kazanamadı.

Haberde, protokol sorununun aşılamaması nedeniyle, ikili arasındaki buluşmanın nasıl yapılacağının, saptanamadığı bilgisine yer verildi.

Türkiye'deki Vatikan Büyükelçiliği yetkililerinin, Bardakoğlu'nun Papa tarafından kabulünü Ankara'daki büyükelçilik binasında sağlama eğiliminde oldukları, ancak bu önerinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kabul edilmediği ifade edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinin bu öneriye, protokol açısından itiraz ettikleri ileri sürüldü.

Corriere della Sera'daki habere göre, Diyanet İşleri Başkanlığındaki yetkililer, Vatikan Büyükelçiliğine verdikleri yanıtta, ''Eğer siyasi bir görüşme ise bu öneriyi kabul etmemizi gerektiren bir gerekçe göremiyoruz. Eğer dini bir görüşme olacaksa, Papa'nın bizim makamımıza uğraması daha doğru olur. Alternatif olarak, başka bir yerde, örneğin İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda da görüşebiliriz'' dedi.

Protokol krizinin, Papa'nın Almanya seyahatindeki Hz. Muhammed ve İslam'a değindiği konuşmayı yapmasından yaklaşık bir hafta önce yaşandığı belirtildi.

Papa 16. Benediktus, Kasım ayı sonunda yapacağı Türkiye ziyaretine, önce Ankara'da, davet sahibi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşerek başlayacak. Papa, daha sonra Efes'teki Meryem Ana Evi'ni ziyaret ederek İstanbul'a geçecek.

Papa'nın 30 Kasım'da Fener Rum Patrikhanesindeki Aziz Andreas Yortusu'na katılarak, Patrik Bartholomeos ile daha sonra da Ermeni Rum Patriği İkinci Mesrop ile görüşeceği biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title