Haberler

Papa'dan Ermenistan Ziyareti Öncesi Uzlaşma ve Barış Mesajı

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, Ermenistan'a gerçekleştireceği ziyaret öncesi bir video mesaj yayınladı.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, Ermenistan'a gerçekleştireceği ziyaret öncesi bir video mesaj yayınladı. "Soykırım" ifadesini kullanmayan Papa, barış yolundaki tüm çabaları desteklemek ve uzlaşma yolundaki adımlara eşlik etmek için bu ülkeye gideceğini ifade etti.

On dördüncü yurt dışı gezisini 24-26 Haziran tarihleri arasında Ermenistan'a düzenleyecek olan Papa, yaklaşık 4 dakikalık mesajına,

"Sevgili kardeşlerim, birkaç gün içinde Ermenistan'da, sizlerin arasında olma sevincine sahip olacağım" ifadeleriyle başladı.

Şimdiden, "Hristiyanlığı ilk kabul eden ülkeye ziyaret" mottosunu taşıyan bu apostolik gezisi için Ermeni halkından dua isteyen ruhani lider,

"Halkınızın antik bilgeliğinden yararlanmak ve inancınızın kaynağında susuzluğumu gidermek için oraya bir hacı olarak geliyorum" diye konuştu.

"TARİHİNİZ BENDE HAYRANLIK VE ÜZÜNTÜ HİSSİ UYANDIRIYOR"

Bir kardeşleri gibi, onların suretlerini görme, beraber dua etme ve dostluk armağanını paylaşma arzusuyla Ermenistan'ın yüksek mistiğine doğru gideceğini ifade eden Papa, şöyle devam etti:

"Tarihiniz ve sevgili halkınızın hikayeleri, bende hayranlık ve üzüntü hissi uyandırıyor: hayranlık, çünkü yeniden ayağa kalkma gücünü hep İsa'nın haçında ve yaratıcı zekanızda buldunuz. Bunu, insanlığın hafızasındaki en korkunç acılardan birini yaşadığınızda da yaptınız; babalarınızın bedenlerinde yaşadığı acıyı hissediyorum."

Papa, "Acı verici hatıraların kalplerimizi ele geçirmesine izin vermeyelim, tekrarlanan kötü saldırılar karşısında da pes etmeyelim. Tufandan sonra gökyüzüne bakmaktan asla yorulmayan ve yeniden hayatın başlayabileceği ve umudun artması gerektiğini simgeleyen bir zeytin yaprağı ile bir gün ona geri dönene kadar birçok kez güvercinler uçuran Nuh'un yaptığı gibi yapalım" diye sözlerini sürdürdü.

"BİR BARIŞ MESAJCISI OLARAK ORAYA GELİYORUM"

79 yaşındaki ruhani lider mesajında, "İncil'in bir hizmetkarı ve bir barış mesajcısı olarak, barış yolundaki tüm çabaları desteklemek ve uzlaşma yolundaki adımlara eşlik etmek için sizin aranıza gelmek istiyorum, ki bu umut üretir" ifadelerini de kullandı.

VATİKAN SÖZCÜSÜ: "SOYKIRIM KELİMESİ TAKINTI HALİNE GELDİ"

Papa, üst düzey isimlerin yer aldığı Ermenistan heyetinin de katılımıyla, 1915 Olayları'nın 100'üncü yılı münasebetiyle geçen yıl Vatikan'da düzenlediği ayinde yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığını dile getirmişti. Bunun üzerine Türkiye ile Vatikan arasında diplomatik bir kriz patlak vermişti.

Papa'nın Ermenistan ziyaretine ilişkin Salı günü basın mensuplarına bir brifing veren Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, kendisinin "soykırım" ifadesini kullanmaktan neden imtina ettiğine ilişkin bir soruya şöyle yanıt vermişti:

"Soykırım kelimesi bir takıntı haline geldi. Sizi, bir Ermeni arkadaşımın bana söylediği bir şeyle cevaplamak istiyorum. O bana, Metz Yeghern ifadesinin, soykırım kelimesinden daha sert olduğunu söyledi. Ben de bu ifadeyi, köşeye sıkıştıran sorulara maruz kalmamak için özellikle kullanmayı tercih ediyorum. Hiçbirimiz korkunç katliamlar olduğunu inkar etmiyor, bunu gayet iyi biliyoruz ve bunu zaten tanıyoruz. Zaten bunun için de anıtı (Tsitsernakaberd) ziyaret etmeye gideceğiz, ancak politik-sosyolojik bir tartışma tuzağına düşmek istemiyoruz, biz içeriğe dikkat çekmek istiyoruz."

PAPA, TÜRKİYE'YE DOĞRU BARIŞ GÜVERCİNLERİ UÇURACAK

Peder Lombardi, Papa'nın halihazırda kapalı olan Ermenistan-Türkiye sınırının açılmasını teşvik etmek için buraya gideceği iddiasına ise, "Programda böyle bir şey yok. Papa zaten programı kapsamında, sınıra, Ağrı Dağı'na doğru güvercinler uçuracak. Bunun anlamı zaten çok açık" diye karşılık vermişti. - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ermenistan Türkiye Vatikan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title