Haberler

Pamukta Yerel Tohumlarla Dünyayla Rekabet Edilecek

Kurulduğu 1934 yılından bu yana geliştirdiği ve patentlendiği 45 yerli pamuk çeşidiyle dünyayla tek başına yarışan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü, geçtiğimiz yıl tescilini yaptığı 6 pamuk çeşidinin Ege Bölgesi’nde yaygınlaşması için çalışmalara başladı.

Kurulduğu 1934 yılından bu yana geliştirdiği ve patentlendiği 45 yerli pamuk çeşidiyle dünyayla tek başına yarışan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü, geçtiğimiz yıl tescilini yaptığı 6 pamuk çeşidinin Ege Bölgesi'nde yaygınlaşması için çalışmalara başladı. Tamamen yerli tohumlardan elde edilen pamuklar, lif kaliteleri ile tekstil sektöründe dünya markalarının tercihleri arasında yer alıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Yerli Pamuk Çeşitlerinin Ege'de Yaygınlaştırılması" projesinin açılış toplantısı Atatürk'ün talimatıyla 1934 yılında kurulan Pamuk Araştırma Enstitüsü'nde yapıldı. toplantıda en son geliştirilen ve tescillenen 2 pamuk çeşidinin tanıtımı yapıldı.

Bugüne kadar 45 pamuk çeşidinin tescil edildiğini açıklayan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Şimşek; "Bugün 2017 yılında tescil ettirdiğimiz 6 tane pamuk çeşidinin çiftçilere, üreticilere ve bütün pamukla ilgili sektörlere tanıtıyoruz. Bakanlığımızın ve devletimizin hedefleri doğrultusunda milli çeşit geliştirmek ve milli tohumculuğu ön plana getirmek için bu çeşitlerimizin verimliliği, yani yüksek verimliliği ve yüksek lif kalitesine haiz, piyasada değer bulan ve reel olarak da çiftçimizin refah seviyesini yükseltecek çeşitlerdir. Bu çerçevede bunların demonstrasyonlarını yapacağız. Bu geliştirdiğimiz özellikle son çeşitlerle beraber sadece kendi ülkemizde değil dışarda komşu ülkelerde yani İran'da, Azerbaycan'da ve Afrika ülkelerinde zaman zaman özel sektörümüzle beraber işbirliği yaparak bu ekim alanlarına da girmeyi hedefliyoruz. Yani sadece yaptığımız geliştirdiğimiz çeşitler ülkemiz toprakları için değil global arenaya hitap edebilecek çeşitler. Yeni geliştirdiğimiz pamuk çeşitleri ile sadece Türkiye'de değil sınırlarımızı aşarak dünya genelinde bir marka yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz" dedi.

Son 2 çeşidin 10-12 yıllık bir çalışma neticesinde elde edildiğine işaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Aydın İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş'da, "Yeni 2 çeşit pamuk tohumumuzun, TARİŞ Pamuk Birliği ile yapmış olduğu anlaşma neticesinde ortaya çıkan seramoniyi yaptık. 2 yıl sürecek olan bu proje ile Nazilli Pamuk Araştırma Enstitümüzün yapmış olduğu pamuk tohum çeşidini Ege Bölgesi'nde özellikle Aydın'ımızda çiftçilerimize tanıtmak için demonsratif faaliyetlerde bulunacağız. Bakanlığımızda bunu projelerle destekleyecek. ve kendi yerli tohumumuzu daha kaliteli ve daha iyi verim veren, araştırma neticesinde elde edilen bu tohumumuzun Aydın'da yaygınlaştırılması, Türkiye'de yaygınlaştırılması için başlatılan bir proje" diye konuştu.

Türkiye'nin hem ulusal tarımda hem de uluslararası alanda söz sahibi olması noktasında tohumculuk faaliyetlerinin çok önemli bir yeri olduğuna işaret eden Vali Yavuz Selim Köşger ise, şöyle konuştu: "Gıda sektöründe ve giyim tekstil sektöründe söz sahibi olabilmemiz için tarımın her alanında kendi bildiğimiz ulusal tohumlarımızı yetiştirmemiz lazım. ve dahası stratejik anlamda kritik noktalarda ülkemizin herhangi bir sıkıntı yaşamaması için kendi tohumlarımızı geliştirmemiz lazım. Türkiye'nin hitap ettiği Orta Asya'dan, Çin Seddi'nden Balkanlara, Afrika'ya kadar uzandığımız belli bir coğrafi bölge var. Bu alanda da Türk Tarımının öncülük yapması anlamında tohumculuğun çok büyük önemi var. Şu anda son geliştirilen tohumlarla da Türk tekstil sektörünün ve tabi ki tarım sektörünün önemli bir ihtiyacına karşı gelecek, karşılık verecek üretim yapılacak inşallah. Hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz"

Projenin Türkiye açısından çok önemli olduğunu ifade eden pamuk üreticisi ve çır çır işletmecisi Mahiye Erürker'de, "Proje konusunda çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Hem üretici olarak, hem de çırçır işletmecisi olarak. Borsada da yaptığımız araştırmalara göre bu seneden itibaren pamuk üretimi artıyor. Bunun da daha çok artmasını, ülke ekonomisine daha çok katkı olmasını arzu ediyoruz. Bugünkü yapılan toplantıda bu proje Türkiye açısından çok önemlidir. Yerli tohumların geliştirilmesi, ekonomiye ve üreticimize bir katkıdır ve destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeni pamuk çeşitlerinin tanıtıldığı toplantıya Vali Yavuz Selim Köşger, Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, İl Tarım Müdürü Fikret Fuat Aktaş ve davetliler katıldı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Nazilli Aydın Ege Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title