Haberler

Pakistan İçin Kötü Haber

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Gen. David Petraeus "Pakistan El Kaide'nin Ana Üssü" Açıklamasıyla Pakistan'ı Hedef Gösterdi.

Son aylarda giderek daha sık Amerikan bombardımanına maruz kalan Pakistan'a, daha büyük operasyonlar gündemde. ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Gen. David Petraeus "Pakistan El Kaide'nin ana üssü" açıklamasıyla Pakistan'ı hedef gösterdi.

Çatışma bölgesinden büyük kaçış

AP'nin haberine göre Amerikan Kongresi'ne de bu konuda bilgi veren Amerikalı komutan, El Kaide terörü ve Taliban'ın kontrol edilmesi için Pakistan'a daha fazla yoğunlaşmak gerektiğini vurguladı. Başkan Obama yönetimi de zaten daha ilk günlerden, Irak'tan çok, Afganistan ve Pakistan'la ilgilenmek gerektiğini savunuyor.

Fox News televizyonuna geçen Cumartesi konuşan Gen. David Petraeus, "Bu Pakistan'ın savaşı, Pakistan unsurları içeren bir savaş ve Taliban bu ülkeyi yıkabilir" demişti.  

Pakistan lideri Asıf Ali Zerdari, dün verdiği demeçte, Pakistan'ın Taliban tarafından yıkılabileceği iddiasını reddetmişti.

SVAT BÖLGESİ BOŞALIYOR: YARIM MİLYON İNSAN MÜLTECİ

ABD'nin de desteğiyle Pakistan ordusunun, şeriatın kabul edildiği Taliban'ın kontorlündeki Svat Vadisi'nde operasyon başlatması üzerine, onbinlerce insan bölgeden kaçmaya başladı. Daha güvenli yerlere sığınmaya çalışan insanlar, evlerini, topraklarını, her şeyi geride bıraktı.

Bu arada Svat vadisinde militanlara karşı güvenlik güçlerinin düzenlediği geniş kapsamlı operasyon nedeniyle bölgeyi terk edenlerin sayısının son birkaç günde 360 bini bulduğu bildirildi.

Eskiden Pakistan'ın turizm cenneti olan bölgede evlerini terk edenlerin sayısının yakında 500 bini bulması bekleniyor.

Pakistan'da ağustostan beri süren çatışmalarda Svat vadisi ve diğer yerlerden kaçarak başka bölgelere gidenlerin sayısının, son günlerdekiler hariç, 600 bini bulduğu bildiriliyor.

Mülteci durumuna düşten bu insanlar şimdi açlık ve hastalıklarla karşı karşıya. BM'nin yardımları ise yetersiz.

EL KAİDE'NİN ADAM TOPLAMASI KOLAYLAŞTI

Amerikan New York Times gazetesi de El Kaide'nin Pakistan'da güçlendiğini yazdı.

Pakistanlı ve Amerikalı istihbaratçılara dayanan gazetenin internet sayfasında, Güney Veziristan'da CİA'nın el Kaide'ye ait bir kampta geçen ay havaya uçurduğu patlayıcı yüklü kamyonun, örgütün güçlendiğini gösteren önemli bir işaret olduğu kaydedildi.

Amerikalı yetkililere göre, havaya uçurulan kamyonda, geçen eylülde 50'den fazla insanın öldüğü İslamabad'daki Marriott oteli saldırısından daha büyük hasar verebilecek miktarda patlayıcı bulunuyordu.

Yetkililer, Taliban militanlarının İslamabad yakınlarına kadar ilerlemesinin de El Kaide'nin adam toplamasını kolaylaştırdığını düşünüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title