Haberler

Pakistan'dan, "İslamabad ve Pekin, Afganistan'da sürdürülebilir barışı arzuluyor" vurgusu

Güncelleme:

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, "İslamabad ve Pekin'in Afganistan'da sürdürülebilir barışı arzuladığını" söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, "İslamabad ve Pekin'in Afganistan'da sürdürülebilir barışı arzuladığını" söyledi.

Radio Pakistan'daki habere göre, Çin- Pakistan Dışişleri Bakanları Stratejik Diyaloğu 3'üncü Toplantısı kapsamında Çin'de bulunan Kureyşi, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Siçuan eyaletinin başkenti Çengdu'da ortak basın açıklaması yaptı.

Kureyşi, Pakistan ve Çin'in Afgan barış süreci için üzerine düşeni yaptığına dikkati çekerek, İslamabad ve Pekin'in Afganistan'da sürdürülebilir barışı arzuladığını belirtti.

Pakistan'ın daima şiddeti kınadığına işaret eden Kureyşi, ülkesinin Afganistan'da barışçıl bir çözümü desteklediğini vurguladı.

Kureyşi, Afganistan'ın komşularının bu ülkeye barışın gelmesi için daha aktif rol oynamaları gerektiğini belirterek, Pakistan'a yönelik Afganistan'dan gelen olumsuz açıklamalara rağmen İslamabad'ın bölgede geniş çaplı barış ve istikrar için itidal gösterdiğini söyledi.

Öte yandan Pakistan'da inşa edilen Dasu Barajı'nda Çinlilere yönelik saldırıyı kınayan Kureyşi, İslamabad ile Pekin arasındaki ilişkileri kimsenin bozmasına müsaade etmeyeceklerini ifade etti.

Kureyşi, Çin'in Pakistan'ın Cammu Keşmir meselesindeki duruşunu daima desteklediğini anımsattı ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede Pekin'in yaptığı yardımlara teşekkür etti.

"Kovid-19'un kökenleri siyasallaştırılmamalı" vurgusu

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise iki bakanın stratejik, ekonomik ve güvenlik iş birliği, Kovid-19 salgını, Afganistan barış süreci, bölgesel ve uluslararası meselelerde karşılıklı çıkarlar gibi çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunduğu aktarıldı.

Açıklamada, her iki tarafın Kovid-19'un kökenlerinin araştırılmasının bir bilim meselesi olduğuna ve bunun politik bir konu haline getirilmemesine inandığı belirtilerek, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Kovid-19'u siyasallaştırmaya yönelik eylemlere karşı koyabileceğini beklentisi vurgulandı.

Pakistan'dan "Tek Çin Politikası"na tam destek

İki bakanın Çin ve Pakistan'ın ulusal çıkarlarını ilgilendiren meselelerde birbirlerine sarsılmaz desteklerini sürdürme konusunda anlaştıklarına işaret edilen açıklamada, Pakistan tarafının "Tek Çin Politikası"na bağlılığını ve Çin'in Tayvan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Tibet Özerk Bölgesi, Hong Kong ve Güney Çin Denizi gibi ulusal çıkarlarını ilgilendiren temel konularda Pekin'e kesin desteğini yinelediği belirtildi.

Açıklamada, Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi'nin Çinli mevkidaşı Wang'a Cammu Keşmir'de kötüleşen durumla ilgili bilgi verdiği aktarılarak, Çin tarafının Cammu Keşmir meselesinin nesnel bir gerçeklik olduğunu ve bu tartışmanın Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları ve Hindistan ve Pakistan arasındaki ikili anlaşmalar yoluyla barışçıl ve uygun bir şekilde çözülmesi gerektiğini yinelediği vurgulandı.

Öte yandan açıklamada, iki ülkenin Afganistan'da taraflara kapsamlı bir ateşkes çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Çin-Pakistan Dışişleri Bakanları Stratejik Diyaloğu toplantısının ilki mart 2019, ikincisi ağustos 2020'de yapılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Afganistan Pakistan Pekin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title