Haberler

    Pakistan'daki Okul Saldırısına Tepkiler

    Pakistan'da tamamına yakını çocuk en az 142 kişinin öldüğü saldırıya dünyadan tepki var. ABD "Pakistan halkının yanındayız" dedi, Türkiye bir günlük yas ilan etti.

    Pakistan Talibanı'nın Hayber-Pahtunhva eyaletinin başkenti Peşaver'de askeri bölgede bulunan bir okula saldırması sonucu 132'si çocuk en az 142 kişinin öldüğü saldıyla ilgili arka arkaya kınama mesajları geldi.

    Son olarak Afgan Talibanı da çocukların katledildiği saldırıyı kınadı. Örgütten yapılan açıklamada "Masum çocuk ve kadınların öldürülmesi İslam'ın temel ilkelerine aykırıdır" denildi.

    Pakistan ve Afgan Talibanı iki ayrı örgüt, ancak birbirleriyle ittifak halindeler. İki örgütün de temel amacı İslam devleti kurmak.

    Pakistan'daki kanlı eylemler 18 Ekim 2007 – Karaçi'de eski başbakan Benazir Butto'yu hedef alan bombalı saldırı: 139 ölü. Bu saldırıdan kurtulan Butto, 27 Aralık'ta öldürüldü.

    20 Eylül 2008 – İslamabad'daki lüks bir otele saldırıldı: 60 ölü

    28 Ekim 2009 – Peşaver'deki bir pazara intihar saldırısı düzenlendi: 125 ölü

    1 Ocak 2010 – Voleybol maçı hedef alındı: 101 ölü

    28 Mayıs 2010 – Ahmedi mezhebine mensup kişilerin gittiği camilere saldırıldı: 82 ölü

    9 Temmuz 2010 – Mohmand vilayetindeki pazarda intihar saldırısı düzenlendi: 105 ölü

    3 Nisan 2011 – Sufilerin tapınağına saldırıldı: 50 ölü

    19 Ağustos 2011 – Bir intihar bombacısı Cuma namazı sırasında bir camiyi hedef aldı: 43 ölü

    10 Ocak 2013 – Şii mahallesindeki bilardo salonuna intihar saldırısı düzenlendi: 92 ölü

    22 Eylül 2013 – Peşaver'deki kilisede Pazar ayininden çıkanlar hedef alındı: 82 ölü

    10 Haziran 2014 –Karaçi Havalimanı'nı kuşatan Taliban, 27 kişiyi öldürdü.

    ABD'nin mesajı

    ABD Başkanı Baracak Obama dualarının ölen öğrencilerin aileleriyle olduğunu belirterek, "Teröristler, bu menfur saldırıda öğrenci ve öğretmenleri hedef alarak bir kez daha ahlaksızlıklarını ortaya koydu. Pakistan halkının yanında yer alıyoruz" ifadesini kullandı.

    BM'den tepki

    Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki-moon kanlı eylemi "eğitim almakta olan savunmasız çocuklara yönelik dehşet verici alçakça bir saldırı" olarak niteledi.  Ban, "Böyle bir vahşete hiçbir neden gerekçe olamaz. Bu dehşeti hiç bir sıkıntı aklayamaz. Eğitim almak her çocuğun hakkı ve okula gidebilmek bir cesaret eylemi olmamalı" dedi.

    Uluslararası çocuk örgütünden kımana

    BM'nin çocuk haklarının savunması için çalışan UNICEF örgütü sözcüsü Christope Boulierac ise, "UNICEF, çocuklara ve eğitim almalarına yönelik yapılan tüm saldırıları kınıyor. Bu insanlığın temel ilkelerinin çiğnenmesidir ve asla gerekçesi olamaz" şeklinde konuştu.

    Türkiye'de bir günlük yas

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerifi telefonla arayarak taziyelerini iletti.

    Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara'da yaptığı açıkalama üzüntüyle karşılanan saldırının ardından Türkiye'de bir günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

    Türkiye Dışişleri Bakanlığı da "Kardeş Pakistan'ın huzur ve güvenliği ile iç istikrarını bozmayı hedefleyen söz konusu terör eylemini şiddetle kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

    'İngiltere terörle mücadelede Pakistan'ın yanında'

    Okul baskınını İngiltere, Hindistan ve Afganistan da şiddetle kınadı.

    İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond saldırıyı kınadığı açıklamasında, "Hiçbir şey okula giden çocukların böyle korkunç bir saldırıya maruz kalmasını haklı çıkaramaz" dedi.

    Hammond, "Bugün Peşaver'deki okula düzenlenen terörist saldırı ve yaşanan trajik can kayıplarıyla ilgili haberlerden dehşete düştüm. Yaralanan ve hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını derinden paylaşıyorum. Birleşik Krallık, terör ve aşırıcılıkla mücadelede Pakistan hükümeti ve halkı ile omuz omuza durmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

    Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise uluslararası toplumu Taliban'ın düzenlediği baskını kınamaya çağırdı. Modi, baskını "alçakça bir terörist saldırısı" şeklinde tanımlayarak, 'masum insanların vahşice katledildiği saldırı karşısında konuşmanın anlamsız olduğunu' kaydetti.

    Afganistan Devlet Başkanı Mohammad Eşref Gani de saldırıyı kınayarak, saldırının insanlık dışı olduğunu ifade etti.

    'Onlar benim çocuklarım'

    Olayın ardından saldırının gerçekleştiği Peşaver'e giden Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, olayla ilgili açıklamasında bunun bir "ulus trajedisi" olduğunu ve öldürülenlerin "kendi çocukları" olduğunu söyledi.  Şerif ayrıca, "Sanırım terör ülkemden kökten çıkmadıkça bu savaş ve  mücadele devam edecektir" dedi.

    Kayıplar için Pakistan'da üç günlük yas ilan edildi.

    Kaynak: Reuters ve Anadolu Ajansı

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Pakistan Peşaver Türkiye Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title