Haberler

Pakistan'da "Adaletsiz İnsanlık Olmaz" Konferansı

İslam dünyasının tanınmış cemaat liderleri ve siyasetçilerinin katıldığı, "Adaletsiz İnsanlık Olmaz" Pakistan'ın Lahor kentinde başladı.

Malezya'dan Fas'a kadar birçok liderin katıldığı konferansın başında, Pakistan'da yaşanan depremde hayatını kaybedenler ile Suriye, Mısır ve Burma'da ölenlerin ruhuna Fatiha okundu.

Ülkenin en büyük dini hareketlerinden biri olan Cemaat-i İslami'nin lideri Münevver Hasan, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Mısır'da "tüm dünyanın gözü önünde" yaşanan katliama değinerek, "Buna rağmen Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) çok iyi bir direniş örneği ortaya koydu" dedi.

Mahkemenin İhvan için aldığı yasaklama kararını hatırlatan Hasan "Fakat şunu unutuyorlar, Mısır'ın tüm diktatörleri, İhvan'ı kapatma kararı aldı ancak İhvan bunlardan hep güçlenerek çıktı ve yine daha da güçlenerek çıkacak" diye konuştu.

İslam dünyasının büyük krizlerden geçtiğini ifade eden Hasan, şöyle devam etti:

"Mısır'ın yanı sıra Bangladeş'te de sessiz bir zulüm yaşanıyor. Gazze ablukası her geçen gün şiddetleniyor. Irak ve Afganistan'da ABD işgali dolayısıyla hergün yüzlerce insan ölüyor. Müslümanlara karşı işlenen bu zulümlere karşı ise uluslararası toplum ve Müslüman ülkeler sessiz kalıyor."

-"Suriye'deki durum"

Suriye'de yaşananlara da değinen Cemaati İslami lideri Hasan, "Suriye'deki zalim rejim, çocuk, kadın demeden hemen hergün halkını öldürmeye devam ediyor. Halbuki Suriye halkının özgürlükten başka talebi yoktu. Esad rejiminin bu katliamlarına ABD, Rusya ve İsrail de destek veriyor. Fakat şunu unutuyorlar, halklar eninde sonunda galip gelecektir" şeklinde konuştu.

Arap dünyasında yaşanan değişimleri "Müslüman halkların esaretten kurtuluşu" olarak yorumlayan Hasan, şunları kaydetti:

"Arap Baharı, Müslüman halkların asırlardır hareketlerini engelleyen zincirleri parçalamasıdır. Müslüman halklar özgürlüklerini yeniden kazanıyor. Ancak birileri bunun engellemeye çalışıyor. Pakistan'ın milli şairi Muhammed İkbal, 'fırtına tersinden estiğinde korkma, çünkü o seni yükseklere taşıyacaktır' der. Biz de şuna inanıyoruz, eninde sonunda galip gelecek olan haktır."

Müslüman liderlerin İslam dünyasındaki sorunları tartışmak için biraraya geldiğini aktaran Hasan, "Adaletsiz İnsanlık Olmaz" adı altında düzenledikleri bu konferansla İslam dünyasının kendi sorunlarını çözmek için fiili kararlar alınmasını amaçladıklarını bildirdi.

-"Etnik ve mezhepçi yaklaşım tıpkı bir kanser hücresi gibi"

Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin de konuşmasında, "birlik ve bütünlüğünü kaybettiğinden bu yana ağır travmalar yaşayan" İslam coğrafyasında cetvellerle çizilmiş suni sınırlar nedeniyle "Yeni bir sorun, anlaşmazlık ve düşmanlık yaratıldığını" ifade etti.

İslam dünyasına düzenlenen operasyonun sadece bununla da sınırlı kalmadığını dile getiren Şahin, "Suni sınırlardan daha tehlikeli olan şuur altına çizdikleri psikolojik, etnik ve mezhepsel sınırlar oldu. Bu yolla bir yandan İslam dünyası kendi içinde çatışmalarla zayıflatılıp Batı için tehdit olmaktan çıkarılırken diğer yandan da coğrafyanın sömürülebilmesi için uygun şartlar oluşturuldu. Etnik ve mezhepçi yaklaşım, tıpkı bir kanser hücresi gibi bizi biz yapan birlik ve bütünlüğümüzü çökertti" dedi.

"Bir bütün olan İslam coğrafyası"nın fiziksel anlamda suni sınırlar, zihinsel manada etnik ve mezhepsel akımlarla birbirinden bölüp ayırılırken Batılıların fiziki, siyasi ve ekonomik tüm sınırları kaldırarak bütünleştiğini ve bölgesel güç haline geldiğini vurgulayan Şahin, Avrupa'da tarihte yaşanan mezhep ve din savaşlarına rağmen AB adı altında birliğin doğduğunu anlattı.

Şahin, "Emperyalist güçlerin" İslam coğrafyasına konvansiyonel savaşlar açmak yerine, bölgeyi kendi etnik ve mezhepsel savaşların içine sürükleyerek Müslümanları, "Onlar açısından daha karlı, bir zillete ve yenilgiye sürüklediğini" dile getirdi.

-"Ümmetçilik şiar edinmeli"

Şahin, bu oyunu bozmanın etnik ve mezhepsel hisleri bir yana bırakıp "Ümmetçilik düşüncesi"ni şiar edinmekle mümkün olduğunu ifade etti.

Bugün İslam aleminin karşı karşıya kaldığı diğer bir tehdidin ise oluşturulan terör ve İslam algısı olduğunu belirten Şahin, "Hangi dinden olursa olsun sivil ve masum insanlara karşı girişilen ölümcül saldırılar hiçbir din ve inancın kabul etmeyeceği türden saldırılardır. İslam aleminin üzerinde maksatlı ve planlı bir şekilde yaratılan terörizm algısından da acilen kurtulması gerekmektedir" dedi.

Şahin, atılması gereken adımlara ilişkin de şunları kaydetti:

"İslam coğrafyası etnik ve mezhepçi yaklaşımdan sıyrılarak ümmetçi bir perspektife sahip olmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın hızla reforme edilerek, günümüz şartlarına, Müslümanların bugün ve yarınki ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Uluslararası sistemin değişmesi için gündem oluşturulmalıdır. İslam dünyası kendi iç sorunlarını dış müdahaleler olmadan kendi içinde çözecek makanizmalar geliştirmelidir. Müslüman coğrafyalardaki STK'ların işbirliği artırılmalı ve ortak projeler desteklenmeli. Halklar özgürleştirilmeli ve farklılıklar bir tehdit değil zenginlik olarak algılanmalı. Ortadoğu'dan başlayarak İslam dünyasının AB benzeri ekonomik, siyasi, coğrafi bir bütünleşme içine girmesi yönünde adımlar atılmalı."

Açılışında birçok katılımcının selamlama konuşması yaptığı konferansa, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk de katıldı.

Konferansa Anadolu Ajansı Ortadoğu ve Afrika Bölge Yayın Yönetmeni Turan Kışlakçı da konuşmacı olarak iştirak ediyor. - Lahor

Kaynak: AA / Güncel

Pakistan Cemaat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title