Haberler

Pakdil'den "Su" Uyarısı

Güncelleme:

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, "Su kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak zorundayız" dedi.

Pakdil, Afşin Kaymakamlığı'nda düzenlenen istişare toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye'de tatlı su kaynaklarının sınırlı olduğunu belirterek, küresel ısınma ile birlikte bu kaynakların giderek azaldığını ifade etti. Dünyayla paralel olarak Türkiye'de de yer altı ve yer üstü suların en verimli şekilde kullanılması yönünde düzenlemeler yapıldığını kaydeden Pakdil, gelecekte yüzyılda en çok aranan kaynağın su olacağını vurguladı. Pakdil, şunları kaydetti:

"Özellikle dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının tespiti, geliştirilmesi, işletilmesi, bakımı ve yerel yönetimlerden merkezi yönetimlere varıncaya kadar değişik idari kademelerdeki su sorunlarının belirlenmesi, tartışılması ve çözüm yöntemlerinin araştırılması ahenkli ve eşgüdümlü bir silsileyi gerektirmektedir. Tüm kurumlar uyum içinde olduklarında ülke ve yerel yönetimlerin su sorunlarına sağlıklı ve verimli çözümleyici cevaplar bulunabilir. Öncelikle suyun verimli kullanılması bizden başlar. Abdest alırken bile suyu verimli kullanmak zorundayız. Bu konuda bizim kadim geleneğimiz ve inanç yapımız vardır. Daha sonra tarım arazilerimizi sularken, suyu en modern teknolojiyi kullanarak sulamalıyız."

İlerleyen yıllarda dünyada 3 milyar insanın su sıkıntısı çekeceğini işaret eden Pakdil, "Dünyada şua anda kişi başına düşen yıllık su kullanımı ortalaması 8 bin 549 metreküp. Bu oranın artan nüfus karşısında, 2050 yılında 4 bin 380 metreküpe düşmesi beklenmektedir. Her ne kadar bu durum, önemli bir su sıkıntısına işaret etmiyor gibi görünse de, tatlı su kaynaklarının yer ve zamana bağlı olarak eşit biçimde dağılmamakta olduğu göz önünde bulundurulduğunda, 2030 yılına gelinmeden dünya üzerinde 3 milyar insanın su kıtlığı ile karşı karşıya bulunacağı öngörülmektedir" diye konuştu.

Türkiye'de akarsuların son yıllarda daha verimli kullanılmaya başlandığını dile getiren Pakdil, son 10 yılda "Su akar Türk bakar" ifadesinin ortadan kalktığını söyledi. Akarsuların üzerine HES'ler yapıldığını anımsatan Pakdil, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünya üzerinde hidroenerji potansiyelinin sadece yüzde 31'i kullanılabilmektedir. Gelişmiş ülkelerde, bu oran yüzde 80'lere varmaktadır. Türkiye, dünya hidroelektrik potansiyeli içinde yüzde 1 payı ile sekizinci sırada gelmektedir. Teknik yapılabilir potansiyel olan 250 milyar KWH/yıl ile Avrupa potansiyelinin yaklaşık yüzde 20 si mertebesinde hidroelektrik potansiyele sahip bulunmaktadır. Bir başka açıdan baktığımızda Türkiye Avrupa hidrolik potansiyelinde Rusya ve Norveç' ten sonra üçüncü sırada gelmektedir. Bu potansiyelimizi şimdiye kadar çok iyi kullanamadık ama bu durum artık değişiyor."

Toplantıya Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, belde belediye başkanları, muhtarlar, il genel meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nevzat Pakdil Kahramanmaraş Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title