Haberler

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, gündemi değerlendirdi Açıklaması

Güncelleme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kendisinin de aralarında bulunduğu 8 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekenin Meclis Başkanlığına sunulmasını, "Ellerinden geleni artlarına koymasınlar.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kendisinin de aralarında bulunduğu 8 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekenin Meclis Başkanlığına sunulmasını, "Ellerinden geleni artlarına koymasınlar." sözleriyle değerlendirdi.

Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kovid-19 salgınında üçüncü zirvenin yaşandığını belirten Öztrak, parti kongrelerinin ardından günlük vaka sayılarının hızla katlandığını söyledi. Öztrak, "26 binlerde olan vaka sayısı, üç haftada 60 binin üstüne yerleşti. 84 milyon nüfuslu Türkiye, günlük vaka sayısında 1,4 milyar nüfuslu Hindistan, 330 milyon nüfuslu ABD ve 211 milyon nüfuslu Brezilya ile başa güreşiyor." dedi.

İkinci doz aşısını olabilen vatandaşların sayısının nüfusun onda birinin altında olduğunu ifade eden Öztrak, "AK Parti'nin büyük kongresinin ardından üç haftada 4 bin 569 vatandaşımızı kaybettik. Dün, tek günde 297 yurttaşımızı kaybettik ve artık her 100 ağır hastadan 10'unu kaybediyoruz. Bunlar korkunç birer rekor." diye konuştu.

Kovid-19 ile mücadele tedbirleri çerçevesinde dükkanları kapatılan esnafın şikayetlerini de dile getiren Öztrak, kısmi kapanmayla ilgili eleştirilerde bulundu.

Öztrak, 65 yaş üstü vatandaşların büyük ölçüde aşılandığını anımsatarak, "Ama yine bu yaş grubuna yeniden sokağa çıkma kısıtlamaları getirildi. Salgında en fazla hırpalanan yaş grubu maalesef 65 yaş ve üstü oldu. Alzaymır, demans gibi hastalıkları olanların hastalıkları ilerledi, yaşa bağlı depresyonları başladı." değerlendirmesini yaptı.

İçişleri genelgesine göre, vatandaşların kısıtlama saatlerinde kendi aracıyla bir şehirden başka bir şehre gidemeyeceğini ancak toplu taşımayla gitmenin serbest olduğuna işaret eden Öztrak, "İş yerleri akşam saat 18.00'de kapanacak deniyor. Sokağa çıkma yasağı 19.00'da başlıyor. Bir saatte işten nasıl çıkacak, eve nasıl gidecek, evin alışverişini nasıl yapacak?" ifadelerini kullandı.

"CHP ekonomi masası olarak Türkiye'yi geziyoruz"

Öztrak, CHP ekonomi masası olarak Türkiye'nin dört bir yanını gezdiklerini belirterek, "Lokantacılar, pastaneciler gel-al ve paket servisle dükkanlarının dönemediğini söylüyorlar." dedi.

Kapatılan ve servisi sınırlandırılan esnafa destek verilmediği eleştirisinde bulunan Öztrak, salgının bir diğer kaybedeninin ise turizm sektörü olduğunu söyledi.

Rusya'nın haziran başına kadar Türkiye'ye uçuşları durdurduğunu, ABD ve Almanya'nın Türkiye'ye seyahat uyarıları yayımladığını dile getiren Öztrak, "Sadece Rusya'nın uçuşları durdurmasının turizm gelirlerinde 1,5 milyar dolarlık kayba neden olacağı ifade ediliyor. Kısa çalışma ödeneği de sona erdirildi. Turizmciyi iyice köşeye sıkıştırdı." ifadelerini kullandı.

Öztrak, ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisinin dağıtmak üzere aldığı patatesleri illere taşıyan tırlara Türk bayrağı asıldığını ve patateslerin törenle karşılandığını söyleyerek eleştirilerde bulundu.

"TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamları gerçeği yansıtmıyor"

TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ileri süren Öztrak, "Ülkemizdeki gerçek işsiz sayısının 10 milyon 219 bin kişi, gerçek işsizlik oranının da yüzde 29 olduğunu açıklıyor. İşsizlerin sayısı yeryüzündeki 107 ülkenin nüfusundan fazla." diye konuştu.

AK Parti Hükümeti iş başına geldikten sonra Merkez Bankasının kasasına girmesi gereken 128 milyar doların buharlaştığını iddia eden Öztrak, "Bunu ben demiyorum. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının, yayımladığı veriler diyor. Döviz rezervlerini artıran işlemlerden azaltan işlemleri düştüğünüzde kasada olması gereken 128 milyar dolar yerinde yok." dedi.

Öztrak, dalgalı kur rejimi uygulayan sermaye hesabı açık bir ekonomide bu miktarda bir rezervin erimesinin izahının mümkün olmadığını söyledi.

Son üç yılda Türkiye'nin milli gelirinin de 142 milyar dolar eridiğini öne süren Öztrak, "Hem kasadaki döviz gitti hem de gelirimiz bitti. Milletimiz yoksullaştı. Biz aylar önce Merkez Bankası kasasındaki dövizlerin neden, nasıl, hangi yöntemle, kim tarafından, kimlere verilerek buharlaştırıldığının peşine düştük. Soru önergeleri verdik, araştırma önergeleri verdik. Cevap alamadık." şeklinde konuştu.

AK Parti yöneticilerinin döviz rezervleriyle ilgili açıklamalarını eleştiren Öztrak, "Şurası çok açıktır, milletin 128 milyar doları, görülmemiş bir ekonomik cehalet ve siyasi hırs yüzünden buharlaştırılmıştır. Damat, kayınpederinin kerameti kendinden menkul, 'faiz sebep, enflasyon sonuçtur' iddiasını ispatlamak için sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ekonomide hem faizi hem de döviz kurunu kontrol etmeye çalışmıştır. Hiçbir kurala, akla, mantığa uymadan 128 milyar doları dibi delik kovaya boşaltmıştır. Neticede ne faiz düşmüş ne de döviz ucuzlamıştır." ifadelerini kullandı.

Afişlerin indirilmesine tepki

Hazırladıkları "128 milyar dolar nerede?" afişlerinin indirilmesine tepki gösteren Öztrak, "(Bu, cumhurbaşkanına hakarettir çünkü afişte sarayın çatısı var) dediler. Savcılar, hakimler, sarayın çatısını neden saraya hakaret kabul eder? Takdirini milletimizin ferasetine bırakıyoruz." diye konuştu.

Sadece "128" yazılan afişlerin ise salgın tedbirleri gerekçe gösterilerek indirildiğini söyleyen Öztrak, "Böyle uyduruk bir suç, hangi kanunda var? Kanunsuz suç icat etmek nerede var? Gece yarısı ana muhalefet partisinin il ve ilçe başkanlıklarının kapısına vinçleri, zırhlı araçları dayayıp uzun namlulu silahlarıyla, özel harekat timleriyle baskın vermek demokrasinin neresinde var? Tüm bunlar hukuk devletinin neresinde yazıyor?" dedi.

Öztrak, hazırlattıkları "FETÖ'nün siyasi ayağı nerede?" kitapçığının toplatılmasına da tepki gösterdi.

Merkez Bankasının faiz kararı

Merkez Bankasının dün açıkladığı faiz kararına ilişkin görüşlerini aktaran Öztrak, "Politika faizini yüzde 19'da sabit tuttu. Alınan bu karar, önceki başkanın, faizleri yüzde 19'a çıkardığı için görevinden alınmadığını göstermiştir. 132 gün görevde kalan Naci Ağbal'ın 128 milyar doların encamını sorguladığı için görevden alındığı artık netleşmiştir." görüşünü savundu.

Politika faizinin dünyanın en yüksek 7. politika faizi olduğunu ifade eden Öztrak, "Rezervlerdeki hızlı erime yüzünden ekonomimiz ne yazık ki bugün çok daha kırılgandır. Sermaye hareketlerinde ani duruş riski karşısında ekonomimiz bugün çok daha savunmasızdır." eleştirisini yaptı.

Faizleri çok hızlı indirmenin Türkiye'yi yeni ödemeler dengesi krizine sürükleyebileceği uyarısında bulunan Öztrak, "Döviz kurları, yeni rekorlar kırabilir. Diğer taraftan faizler düşmezse Türkiye, yeni bir borç krizi ve ağır bir geri dönmeyen krediler sorunuyla karşılaşabilir." dedi.

Öztrak, kur ve faiz tuzağından çıkışın ancak dört başı mamur bir programla yapılabileceğini belirterek, "Bu buhrandan ve çıkmazdan kurtuluşun formülü 'Üç Yeni' dedir: yeni kurallar, yeni kurumlar ve tabii bunları yapabilecek yeni kadrolar. Milletimiz de artık bu ihtiyacı görmekte ve daha fazla vakit kaybetmeden sandığın önüne getirilmesini istemektedir." diye konuştu.

Öte yandan Yunan Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında takındığı tavra da tepki gösteren Öztrak, "Bu densizliği yapan Yunan Dışişleri Bakanı, bilmelidir ki oradaki Müslümanlar aynı zamanda Türk'tür." ifadesini kullandı.

Öztrak soruları cevapladı

Öztrak, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve sizin de aralarında olduğunuz 8 CHP'li milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezleke Meclis başkanlığına sunuldu. 2016'da CHP olarak milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını desteklemiştiniz. Fezlekelerin genel kurula gelmesi halinde CHP'nin tavrı ne olacak?" sorusuna "Ellerinden geleni artlarına koymasınlar." yanıtını verdi.

Örtülü ödenekle ilgili bir soru üzerine Öztrak, "Örtülü ödenek ödemeleri, yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artmış. Bu, çok yüksek bir artış. Saray, millete tasarruf telkin ediyor ama kendisi itibardan tasarruf etmiyor." dedi.

"Merkez Bankası, gece yarısı kararıyla yönetmelik çıkararak kripto paraların ödemelerde kullanılmaması kararı verdi. Bu kararı nasıl yorumluyorsunuz?" sorusu üzerine Öztrak, şunları kaydetti:

"Ülke böyle gece yarısı alınan kararlarla yönetilemez. Apar topar tek kişinin verdiği kararlarla, tek bir bürokratın kaleminden çıkan yönetmeliklerle, tarafların hiçbirinin görüşü alınmadan yapılan mevzuat değişiklikleri, büyük zararlara neden oluyor. Bu düzenleme öncesinde iş yapanlar zarara uğruyorlar. Yetmiyor, bu düzenleme inovasyona darbe vuruyor, sektörde rekabeti azaltıyor."

Öztrak, bu konunun tüm sektör temsilcileriyle ele alınması gerektiğini belirterek, "İnovasyon, güvenlik ve rekabet dengesi sağlanmalıydı. Son dönemde ülkeyi gece yarısı kararlarıyla yönetme anlayışı iyice azdı. Bu da ekonomimize içeride de dışarıda da ciddi zararlar veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Emekli amirallerin yaptığı açıklamadan darbe çıkmaz"

Öztrak, "Bazı emekli amirallerin 'Montrö Bildirisi' ile ilgili, bugün ifadeye çağrılan 7 kişi arasında açıklamaya imza atmayan Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Genel Başkanı emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan'ın olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"En başta söyleyeyim, bu emekli amirallerin yaptığı açıklamadan darbe çıkmaz. TESUD, artık sarayın yazdığı ayan beyan belli olan bu senaryoda figüran olmayı reddetmiştir. Bu nedenle TESUD'a bir defa daha takdirlerimizi sunuyoruz, kutluyoruz. TESUD Başkanı emekli Tuğgeneral Namık Çalışkan'a dik durmanın bedelini ödetmeye çalışıyorlar. Esas darbeci, yargıçları, valileri, milletvekillerini vesayet altına alıp muhalefetin sesini kesmeye çalışan kadrolardır."

Öztrak, "Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecine dair Millet İttifakı'nda bir görüş ayrılığı olacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna da "Düşünmüyorum. Yani buradan havuz medyasına ekmek çıkmaz." cevabını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title