Haberler

Öztaş: Exxon Mobil Bizim İçin Önemli

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş, Karadeniz'de Petrol Arama Çalışmaları Kapsamında, ABD'li Exxon Mobil'in Kendileriyle Çalışmak İsteyen Bir Kaç Şirket Arasında, Kendileri İçin Önem Taşıyan Bir Şirket Olduğunu Söyledi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş, Karadeniz'de petrol arama çalışmaları kapsamında, ABD'li Exxon Mobil'in kendileriyle çalışmak isteyen bir kaç şirket arasında, kendileri için önem taşıyan bir şirket olduğunu söyledi.

Öztaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Karadeniz'de karasal yüz ölçümünün yarısına karşılık gelen bir kıta sahanlığına sahip olduğunu belirterek, burada petrol arama konusunda yoğun değerlendirme çalışmalarının 5-6 yıldır sürdüğünü anımsattı.

Buradaki sondajların gelişen teknolojiye ihtiyaç duyduğunu anlatan Öztaş, 2 bin metre su derinliği ve altındaki bölümün petrol açısından asıl potansiyel teşkil eden yerler olduğunu söyledi.

Bununla ilgili de küçük şirketlerin çok bir şey yapamayacağının farkında olduklarını belirten Öztaş, söz konusu aramalarda bir ortakla çalışmanın hem risk paylaşımı hem de bilgi ve teknoloji transferi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kendilerinin de bu kapsamda güçlü şirketlerle işbirliği yapmak istediklerini bildiren Öztaş, bu kapsamda TPAO'nun derin deniz tecrübesi olan Brezilya'nın petrol şirketi Petrobras ile çalışmalar yaptığını hatırlattı.

ABD'li ünlü petrol şirketi Exxon Mobil'in de son dönemde Karadeniz'de çalışmak isteyen birkaç şirketten biri olduğunu belirten Öztaş, şöyle devam etti:

''Exxon Mobil, bizim için önem taşıyan bir şirkettir. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Karadeniz'de petrol arama çalışmaları kapsamında menfaatlerimizi koruyacak şekilde çok sıkı görüşmelerde bulunuyoruz. Şu anda mektuplaşmalar devam ediyor. Görüşmeler ciddi şekilde devam ediyor. Yakında bunların anlaşmayla sonuçlanacağını ümit ediyoruz. İyi niyet mektuplarının ötesinde gerçek bir anlaşma imzalandığı zaman bunu kamuoyu ile paylaşacağız''

Derin denizlerde yatırım tutarının kuyu başına 150-200 milyon dolar arasında değiştiğini anlatan Öztaş, ''burada 5 adet kuyu açılacak, burada diğer şirket bunların tamamına mı ortak olur, bir kısmına mı ortak olur? Eğer güçlü bir katılım düşünüyorlarsa ortak şirket açısından yatırım tutarı 600 milyon doların üzerinde olur. Ama biz limitli katılacağız derlerse, bu oran değişebilir'' diye konuştu.

Karadeniz'de 10 milyar varilden fazla petrol rezervi bulunduğunu tahmin eden TPAO'ya göre bu rakam, Türkiye'nin 50 yıllık petrol ihtiyacını karşılaması anlamına geliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title