Haberler

Özkurt: "Federasyonun, 4- 5 Aylık Sürede Karar Almasını Beklemiyorum"

Spor Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Av. Emin Özkurt, Futbol Federasyonu'nun önümüzdeki 4-5 aylık süre içerisinde herhangi bir karar almasını beklemediğini ifade etti

Türkiye'de futbolda şike iddialarına yönelik başlatılan operasyonları CNN Türk'ün ana haber bülteninde canlı yayında değerlendiren Spor Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Av. Emin Özkurt, Futbol Federasyonu'nun önümüzdeki 4-5 aylık süre içerisinde herhangi bir karar almasını beklemediğini ifade ederek, ligler 5 Ağustos'ta tescil edilmiş olduğu için, bu sıralama ve yapıyla liglerin başlayacağını düşündüğünü söyledi.

Avuvat Emin Özkurt, yargı kararının beklenmesi halinde 2 buçuk ila 4 yıllık bir süreç olacağını belirterek, şunları söyledi: "Bu soruşturma hepimizin pazar günü erken saatlerde haber almasıyla başladı. O zamana kadar gündemimizde böyle bir konu yoktu. Herkes federasyon başkanlığı seçimlerini konuşuyordu.

Ancak Türkiye'nin genel gündemi buna odaklandı. Futbol Federasyonu'na gelmeden önce karar merci yargıdır. Federasyonun içine düşeceği çelişki de bu. Eğer konuyla alakalı yargı kararı beklenecek olursa, önümüzde 2 buçuk hatta 4 yıllık bir süreç var. Bu sürenin dahilinde konunun çözülmesi ve federasyonun bunu bekletici mesele yapması, futbol camiasında çok büyük rahatsızlık oluşturacak.

Sporda düzensizliğin ve şiddetin önlenmesiyle alakalı yeni yasamızın, ilgili 18. maddesi ve 55. maddesi çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Bu maddeler Nisan ayında yürürlüğe girdi ve şöyle diyor, 'Şike ve teşvik primi suçu işleyenler, 5 yıldan 12 yıla kadar artı 20 bin güne kadar da para cezasıyla yargılanır ve suçları sabit olursa ceza alırlar. ' Spor kulübünün yönetim kurulu başkanı veya üyesi olmak da ağırlaştırıcı bir sebep. Bunu da bir örgüt seklinde yapmak da yine başka bir ağırlaştırıcı sebep"

'Türkiye Futbol Federasyonu, Ağustos'tan önce karar verip bazı takımları ligden düşürmeye karar verirse ve bu yargı süreci sonunda bu isimler beraat ederse ne olacak?' sorusuna Av. Emin Özkurt, şu yanıtı verdi:

"Futbol Federasyonu bunu yaparsa eğer ciddi bir tıkanmaya yol açar. Geriye dönüp ligleri yeniden oluşturamayacağı için önü alınamaz bir sıkıntı oluşur. Elimizdeki veriler çerçevesinde tahminim şu, öncelikle Futbol Federasyonu ilk olarak iddianameyi görmek isteyecek. İddianamenin görülmesi de yaklaşık 4-5 ay alacak bir süreç.

Ben bu önümüzdeki 4-5 aylık sürede herhangi bir karar beklemiyorum. Bence ligler tescil edilmiş olduğu için bu sıralama ve yapıyla ligler başlayacak. Diyelim ki, Kasım ayı gibi savcılık iddianameyi hazırladı ve kamuoyuyla paylaştı. O takdirde de Federasyon'a da bir suret gidecek. Federasyon iddianameyi inceleyecek. İddiaların ve delillerin ağırlığını kendisi takdir edecek. Sıfırdan bir yargı organıymış gibi bir karar verecek. "

'İtalya'da yaşanan şike olayları bizim için bir emsal midir?' sorusuna ise Spor Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Av. Emin Özkurt, "Emsaldir. Çünkü orada da temelde yöneticilerin görüşmeleri ve şike ayarlamaları, maçların sonuçlarına etki etmeleri gündemdeydi. Juventus'un 2005-2006 yılındaki şampiyonlukları elinden alındı.

Gerçekten biz bu mevzuyu bundan altı ay evvel konuşuyor olsaydık, bu ceza kanunumuz kapsamında bir suç olarak düzenlenmemişti. Şike, Nisan ayından itibaren bir suç oldu. Dolayısıyla bu maçlarda Nisan ayından sonra yapıldığı için o çerçevede sıkıntı oluşturuyor. Bir şeye daha değinmek istiyorum, o da UEFA Şampiyonlar Ligi'nin durumu.

Fenerbahçe şu anda doğrudan Şampiyonlar Ligi'ne katılacak takımımız. Ancak benim tahminime göre eğer çarşamba günkü mahkemenin vereceği karar, tutuklamalar yönünde olur ve tutuklama sayısı çok yüksek olursa, o takdirde UEFA da, Şampiyonlar Ligi'ne katılma anlamında Fenerbahçe'nin durumunu sorgular hale gelebilir" yanıtını verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Spor Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title