Haberler

Özince'den 'Key Hesapları' Açıklaması

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarına bankaların el koyacağı şeklindeki haberleri asparagas haber olarak değerlendirerek, "Banka niye el koysun. Ama borçluysanız, banka değil alacaklı her şeye el koyabilir. Yani bankalar hiçbir şeye el koymaz. Ama borcunuzu ödemek içinde KEY hesabınızı da vermek durumunda kalabilirisiniz" dedi.

Tokat Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TOSİAD) düzenlediği ''Global Krizin Türk Ekonomisine Yansımaları'' konulu toplantıya katılmak üzere Tokat'a gelen Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, konferans öncesinde İHA muhabirinin sorularını yanıtladı. İHA muhabirinin 'Yıl sonu için çift haneli bir enflasyon bekleyebilir miyiz' şeklindeki sorusuna Özince, "Bekliyoruz zaten. Merkez bankası enflasyon hedefini de revize ediyor. Fiyat endekslerindeki yükselmede bunu gösteriyor. Yani çift hanelide olsa, yüzde 10'da çift haneli, yüzde 99'da çift haneli. Çift hanelinin çok üstlerine çıkmayacağı kanaatindeyim" yanıtını verdi.

"Faizlerde son 1.5 yıldaki en yüksek artış yaşanıyor. Bugün itibariyle tahvilde faiz yüzde 21.55 seviyesinde bulunuyor. Faizdeki bu yükseliş nereye kadar sürer?" şeklindeki soru üzerine Özince, reel faiz oranının çok yükseleceğini düşünmediklerini ifade ederek, "Bugünkü koşullarda reel faizi neredeyse enflasyonu ikiye katlayan bir faiz oranıyla yeterince yüksek olduğu kanaatindeyim. Ama tabii ülkemizdeki siyasi ve ekonomik durumda kötüleşme olursa faiz oranlarının yükselme ihtimali vardır. Çünkü halen kamu iş borcu yüksek seviyededir" dedi.

Temmuz ayında ödeme yapılması beklenen KEY hesaplarına bankaların el koyacağı şeklindeki haberleri asparagas olarak değerlendiren Özince, şöyle konuştu:

"Banka niye el koysun. Ama borçluysanız. Banka değil alacaklı her şeye el koyabilir. Yani bankalar hiçbir şeye el koymaz. Ama borcunuzu ödemek içinde KEY hesabınızı da vermek durumunda kalabilirisiniz. Bankalar alacaklıların peşinde koşuşturan bir kitle değil. Bankaların borucunu ödeyemeyen insanlarla problemi toplam kredilerin içinde yüzde 3 bile ulaşmıyor. Hukuk sistemi içinde ancak bu tür şeyler olabilir. Maliye Bakanlığı da, Vergi Dairesi de el koyar, başka alacaklı da el koyar. Bankaların el koyma şeklinde bir yaklaşımı düşünemiyorum. En azından benim bankam için böyle bir şey söz konusu olamaz. Böyle bir değerlendirme bence çok anlamlı değil. Bu tür haberler asparagas haberler olarak niteliyorum." "YÜZDE 90'IN ÜZERİNDE VATANDAŞIMIZIN KREDİ KARTIYLA İLGİLİ HİÇBİR PROBLEMİ YOK" Kredi kartlarında taksitlendirme konusunda ise Özince, Rusya ve bazı Rus cumhuriyetlerinde de taksitlendirme olduğunu belirterek, "Taksitlendirmeyi bankalar yapmıyor yalnızca. Satıcılar da yapıyor. Bankacıların icat ettiği bir şey değil yalnızca. Örneğin bir alışveriş merkezi veya elektronik cihaz satan müessese kendisi taksitlendirmeyi arzu edebilir. Kimide bunların bankayla satıcı masrafı bölüşüyorlar. Burada bütün mesele iş ticaret sektörün ve üretimin mal satma promosyonudur. Bunu banka tek başına karşılamaz" diye konuştu.

Kredi kartlarının sıkıntılı bir döneme girmediğini ileri süren Özince, şöyle devam etti:

"Kredi kartlarını hatalı kullanan az sayıda vatandaşımızın sıkıntısı büyük. Ama yüzde 90'ın üzerinde vatandaşımızın da kredi kartıyla ilgili hiçbir problemi olmadan kart uygulamasında yıllar geçiyor. Kredi karını kredi amaçlı kullanmamak lazım. Kredi kartını gelecek ay ekstrası geldiğinde ödeyebilecek kadar kullanmak ve kredi ihtiyacı varsa bankada tüketici kredisi almak lazım. Israrla bazı vatandaşlarımız bunu açık, nakit kredi gibi kullanırsa maalesef bu ürünün de fiyatı yüksek olmak durumundadır. Bu ucuz olmaz yani. Dünyanın hiçbir yerinde kredi kartı ucuz olmaz. Kısacası borçlular, borcunu ödeyemeyenler açısından son derece zor ve sakıncalı olmakla beraber bu konudaki endişelerin birçoğuna bende katılmam söz konusu olmakla beraber vatandaşımızın çok çok büyük bir çoğunluğu da bu işi gayet sağlıklı olarak götürüyor. Nimetlerinden de gerek vatandaşlar gerekse devlet başta maliye olmak üzere yararlanıyor." (Nİ-SA-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title