Haberler

Özgürlük Ekspresi Panelinde Türkiye'deki İfade Özgürlüğü Masaya Yatırıldı

Freedom Express – Özgürlük Ekspresi" panellerinin ilk ayağı dün akşam Ghetto'da Banu Güven'in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu tarafından, gazeteci - yazar Nadire Mater, gazeteci – yazar Faruk Mercan ve yine gazeteci ve program yapımcısı Wilco van Herpen'in katılımıyla gerçekleşen ve özgürlüklerin konuşulduğu panellerin ilki dün akşam Ghetto'da İstanbullular'la buluştu.

Moderatörlüğünü ünlü programcı ve spiker Banu Güven'in üstlendiği panel, hayatın her alanında insanlar arası iletişim ve ifadenin özgürleşmesi gerekliğinin altı çizilerek başladı. Banu Güven'in basın özgürlüğü konusunda fikirlerini sorduğu Wilco van Herpen "İfade özgürlüğü bir haktır ve herkesin meselesidir.

Sadece politik konular değil din, dil, ırk konularında da birşeyler yazıp çizmek özel hassasiyet gerektiriyor. Asıl sorun ifade özgürlüğünün medyadan daha fazla halk için ne ifade ettiği. Bu ülkede bir kadın bir erkeği sevdiği için töre cinayetine kurban gidebiliyor. Sorunun en önce toplumun en küçük birimi olan ailede çözülmesi gerekiyor" diye sözlerini tamamladı.

Türkiye'de gazetecilerin hükümet karşısında önünü ilikleyerek konuştuğu bir dönemden geçildiğini vurgulayan Banu Güven'den bu konuda söz alan Faruk Mercan hükümetin medyayı etkilemek konusunda baskıcı bir tutum içinde olduğunu düşünmediğini belirtirken düşüncelerini "Biz ülke olarak demokrasi için muazzam bedeller ödedik, bu ülkede başbakanlar asıldı.

Asıl sorun medyada ilişkilerin daha çok hükümet ve patronlar düzeyinden yürümesi. Bakın işsiz kalan bütün gazeteciler kitap yazarak bu sistemi eleştirebiliyor. Bu ülkede başbakanı en çok eleştiren Emin Çölaşan işten çıkarıldı ama hapiste değil mesela. Daha önceki hükümetler döneminde de medyanın sansüre uğratıldığını gözlemledik" şeklinde ifade etti.

İfade özgürlüğü konusunda düşüncelerini paylaşan gazeteci - yazar Nadire Mater, "Telefonların dinlenmesi kabul edilemez; duyulan korku ve endişenin yanı sıra özel hayatın gizliliğine müdahale ediliyor. Bunun böyle gelmesi, böyle gideceği anlamına gelmemeli. Hayatın her alanında, konuşurken, yazarken otosansür uyguluyoruz. Dolmuşta dahi iki kişinin kendi arasındaki bir konuşma üçüncü bir kişi tarafından mahkemeye taşınabiliyor. Medya dilinde bile baskı var.

Bazı kelimeleri istenilenin dışında kullanamıyorsun." dedi Gazetecilerin baskılar karşısında örgütlenmesi gerektiğini ve bu kapsamda sendikaların ve basın konseyinin önem taşıdığının altını çizen Mater; "Gazeteciler başbakanı rahatsız etmekten ya da üzmekten kaçınıyor. Neden bizi koruyan bir örgüt yok?" şeklinde sözlerine son verdi.

Panelin ardından sahne alan Türk enstrümanlarını elektronik öğelerle birleştiren çok kültürlü müziğin başarılı temsilcisi Baba Zula, dinleyicilere unutulmaz saatler yaşattı.

Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu'nun, farklı fikirlerin kutuplaşmadan tartışılabileceği özgür bir düşünce platformu oluşturmak amacıyla düzenlediği "Freedom Express – Özgürlük Ekspresi" panelleri, 16 Kasım'da Ankara IF Performance Hall'de Wilco van Herpen, Ayhan Bilgen, Kerem Altıparmak ve 17 Kasım'da İzmir Nottingham'da Wilco van Herpen, Gürol Tonbul ve Sevda Alankuş'un katılımıyla dinleyicilerle buluşacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title