Haberler

Özellikleri ile diğer fıstıklardan ayrılıyor.

Güncelleme:

Özellikleri ile diğer fıstıklardan ayrılıyor.

Özellikleri ile diğer fıstıklardan ayrılıyor... Tescilletiği 'Akıncı fıstığı' ile teşekkür belgesi aldı

Tescillenen Akıncı fıstığı, diğer fıstıklara oranla daha iri olurken, diğer fıstık çeşitlerine göre 1 ay sonra yetişiyor ve her yıl ürün veriyor

KİLİS - Kilisli Fıstık üreticisi Mümtaz Akıncı, fıstık üretimi alanında yaptığı çalışmalar ile diğerlerinden farklı olan "Akıncı" fıstığını üreterek tescilini yaptırdıktan sonra 2 bin fıstık ağacı yetiştiriyor.

Gaziantep başta olmak üzere bir çok bölgede en iyi fıstık yetiştiricisi ünvanları da bulunan Mümtaz Akıncı, ürettiği fıstıklar ile hem ismini hemte soy ismini tescil ettirdi. Daha önce yetiştirdiği Mümtaz Fıstığını tescil yaptıran Mümtaz Akıncı, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 4 yıldır her aşaması incelediği araştırdığı ve sonrada onay verdiği "Akıncı" fıstığının tescilini de önceki yıl alarak, 2 bin fıstık ağacı daha dikimi yaptı.

Defalarca örnek çiftçi seçilen Mümtaz Akıncı, fıstık üzerinde uzun süredir çalıştığını ifade ederek, "Akıncı fıstığını ürettiğimizde Siirt fıstığı olarak zan ettik. Sonra baktık ki Siirt fıstığından hiçbir ilgisi yok. Siirt fıstığının yaprağı daha geniş ve sarı, bunun yaprağı, daha sık, daha yeşil şekilde, Antep fıstığını da benzer yaprağı, Siirt fıstığından daha iri, bu gelişme üzerine Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü müracaat ettim. Gelip incelediler, Ankara'dan gelerek inceleme yaptılar. Yaz kış demeden gelerek her şeyini incelediler. Ayrı bir cins olarak, Akıncı fıstığı diye tescil edildi. Ayrıca yine Mümtaz diye bir fıstık çeşidimiz var. Onu da daha önce tescil ettirdik. Akıncı fıstığı Antep ve Siirt fıstığı biraz geç yetişiyor. Diğer fıstık çeşitlerine göre, yaklaşık 15 gün sonra olgunlaşıyor. Aroması daha güzel, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül Kilis'e geldiğinde valimiz ikram etti. O zaman çok beğenmişlerdi. Daha sonra teşekkür belgesi gönderdiler. Bu fıstık sadece bende var, ben bu fıstık çeşidini üretiyorum. 70-80 Akıncı fıstığı ağacım var, Ama ben 2 bin ağacı daha aşıladım. Yavaş yavaş verime binmeye başladılar. Bu fıstık başka bir yerde yok, olacak olsa tescili yapılmazdı. 400 dönüm üzerinde fıstık bahçem var" dedi.

Adı ve soyadını fıstık türlerinde yaşatıyor

Mümtaz Akıncı'nın hem ismi hemde soy ismi fıstık olarak tescil edildi. Daha önce Mümtaz son olarak da akıncı fıstığının tescil edilmesinden sonra Mümtaz Akıncı'nın hem ismi hem soy ismi tescillenmiş oldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Gaziantep Kilis Siirt Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

ali can:

gerek devlet gerek özel sektör böyle şahışların yanında olalım kilisi bir fıstık şehri yapalım kilisimizin kötü kaderini yenelim neden bir Nizip olmasın

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title