Haberler

Özel Öğrencileriyle Kaktüs Yetiştiren Öğretmen, Sevgiyi Toprakla Öğretiyor

İZMİR'de 10 yıl önce tarım teknolojisi öğretmeni olarak Bornova Hasan Tahsin Özel ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde çalışmaya başlayan ziraat mühendisi Adem Erhan, yoktan var ettiği tam otomasyonlu serada özel öğrencileriyle birlikte üretim yapıyor.

İZMİR'de 10 yıl önce tarım teknolojisi öğretmeni olarak Bornova Hasan Tahsin Özel ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde çalışmaya başlayan ziraat mühendisi Adem Erhan, yoktan var ettiği tam otomasyonlu serada özel öğrencileriyle birlikte üretim yapıyor. Okulun içerisinde bulunan tarım atölyesinde 200 çeşit kaktüs ve sukulent türü yetiştiren Erhan ve öğrencileri, çok sayıda tarım atölyesine teknik bilgi ve bitki desteği veriyor.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1996 yılında pedagojik formasyon alarak sınıf öğretmeni olan Adem Erhan (44), 2008 yılında branş değiştirip Bornova Hasan Tahsin Özel ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde tarım teknolojisi öğretmeni oldu. 1000 metrekarelik açık alanda bahçe ve süs bitkileri yetiştirerek peyzaj alanında eğitimler vermeye başlayan Erhan, katıldığı gezilerden tırnaklarıyla topladığı yaprakları çoğalttı ve 200 metrekareye tam otomosyonlu bir sera kurdu. 10'uncu sınıftan itibaren tarım alanını seçen öğrencilerle üretime katkı sağlayan Erhan, en agresif durumdaki öğrencilerde bile üretime bağlı olumlu sonuçlar alıyor.

SATIP PARA KAZANIYORLAR

Özel eğitim öğrencilerinin akademik eğitimin yanı sıra 15 saat tarım atölyesinde mesleki eğitim aldığını anlatan Adem Erhan, çok olumlu geri dönüşler olduğunu belirterek, "Bu atölyede olmak, öğrencilerime iyi geliyor. Hatta diğer derslerden izin alıp buraya gelenler var. Burada doğanın içerisinde olmak, bitkilerle uğraşmak onları rehabilite ediyor, onlara huzur veriyor" dedi. Yaptığı araştırmaların sonunda kaktüs ve sukulent türü bitkileri keşfettiğini dile getiren Erhan, susuzluğa dayanıklı, kolay çoğaltılabilen ve farklı tasarımları yapılabilen bitkilerin çok beğenildiğini vurguladı. Günümüzde süs bitkilerinin çok moda olduğunu ifade eden Erhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bitkiler öğrencimizin hatasını kaldırabiliyor. Diyelim ki öğrencimiz saksıyı yere düşürdü ve parçalandı. Bir bitkiden 5 bitki çıkıyor. Öğrencimiz yaprakları sadece toprağın üzerine bırakıyor. Yapraklar kökleniyor ve yavru bitki oluşuyor. Daha sonra öğrencilerimiz burada yetişen bitkiyi değişik objelerin içine yerleştirerek son halini veriyor. En ağır düzeydeki öğrencimiz bile saksıya toprak doldurabilir, yaprakları koparıp üzerine serpiştirir, fısfısla su verebilir ve saksısına yerleştirebilir. Çocuklar değişik tasarımlar da yapabiliyor. Kendi evlerinde bu bitkilerden yetiştirmeye başladılar. Satıp para kazanan öğrencilerimiz var. Sosyal medyada çok takip edilen bir atölye olduk. Atölyemizde bitki çeşitliliği oluştu. Koleksiyonerler bizi ziyaret ediyor" diye konuştu.

TOPRAĞA DOKUNARAK SEVMEYİ ÖĞRENİYORLAR

Atölyenin kapılarını bütün çocuklara açtığını söyleyen Erhan, son olarak şunları söyledi:

"Bu seranın bir örneği yok. Ama yaygınlaştırılacak. Burada yaptığımız çalışmalar örnek teşkil etti ve ülkemizde engelli bireylere eğitim veren diğer okullarda da bu çalışmalar yapılacak. Bir şeyler üretmek, yetiştirmek, kendi ürettiklerini tüketmek, ürettiklerini aileleriyle arkadaşlarıyla paylaşmak veya bunları satıp kendi paralarını kazanmak öğrencilerimizin özgüvenlerini arttırıp kişisel gelişimlerine olumlu katkı sağlıyor. Hayalimiz engelli bireylere eğitim veren okullara örnek olup ülkemizdeki tüm okullarda öğrencilerin bu tür etkinlikleri yapabilecekleri alanlar hazırlamak. Onların da doğaya toprağa dokunan, koruyan, seven bireyler olarak yetişmelerini istiyoruz."

'BİTKİLER STRESİMİ ALIYOR'

Bornova Hasan Tahsin Özel ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde 4 yıl önce eğitim almaya başlayan 18 yaşındaki Vatan Karadeniz, şimdi Bornova Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü'ne ait fidanlıkta staj yapıyor. Kendi kurduğu serasında bitki üreten Karadeniz, bitki üretimiyle uğraşanların tanıdığı isimlerden biri oldu. Karadeniz, "Ben önce buraya gelmek istemiyordum. Ama çiçeklerle tanışınca çok sevdim. İyi ki de gelmişim. Aileme ait boş arsanın bir kısmını sera yaptım. Buradan götürdüğüm bitkileri kendi seramda çoğaltıyorum. Komşular ve arkadaşlarım bitki almaya geliyor. Para kazanıyorum. Burada hiç yorulmuyor, daha mutlu oluyorum. Bitkiler stresimi alıyor" dedi.

'BURASI OĞLUMA ÇOK İYİ GELDİ'

Haftanın 3 günü Bornova Belediyesi'nde staj yapan, 2 gün ise okulundaki serada üretime katılan Fevzi Karataş (19) da bitki aşığı öğrencilerden biri. Yüzde 50 mental geriliği bulunan Fevzi'nin, öğretmenleri sayesinde gelişim gösterdiğini söyleyen annesi Cennet Karataş, "Fevzi buraya 15 yaşında başladı. Burası oğluma çok iyi geldi. Okuldan eve bitki getirip onları sular. Bu dokunuş oğluma çok iyi geldi. İyi ki bu okula gelmişiz. 1 yıldır staja gidiyor. Sabah kalkar giyinip staja gider. Memlekette de arazimiz var. Yaz aylarında gittiğimizde Fevzi öğrendiklerini orada uyguluyor. El arabalarını bize vermiyor" dedi.

Serada günlerinin çok güzel geçtiğini anlatan Fevzi Karataş, "Saksıları kamyona taşıyorum. Günüm güzel geçiyor. Seviyorum bitkileri" diye konuştu.

'EKONOMİK ÖZGÜRLÜK KAZANAN ÇOCUKLARIMIZ VAR'

Öğrencilerin kaktüs çeşitleri ve üretimiyle ilgili gerekli donanımı edindikten sonra piyasada sera kurup ekonomik kazanç elde ettiğini ifade eden Bornova Hasan Tahsin Özel ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sadettin Akçi de, "Ekonomik özgürlük kazanan çocuklarımız var. Tüketici durumdan kurtulup üreten tarafa geçiyorlar. Biz, yaratılıştan yada sonradan oluşan faktörlere bağlı olarak bizlerden farklı özellikleri olan bireylerin eksikliklerini giderip toplumun içine katabilmeyi amaçlıyoruz. Onların da bizlerden biri olduğunu her alanda gösterebilmek istiyoruz. Fırsat verildiğinde her birinin ayrı yeteneklerini gün yüzüne çıkarabilme olanağı buluyoruz. Bu atölyeler de bunun en canlı örneği" dedi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Tahsin Bornova Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title