Haberler

(özel) Köylülerin barajdaki ekmek kaygısı

Güncelleme:

Kütahya ve Eskişehir'in önemli su kaynağı olan Porsuk Barajında azalan su, balıkçılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan köylülerin de tedirginliğini arttırıyor.

Kütahya ve Eskişehir'in önemli su kaynağı olan Porsuk Barajında azalan su, balıkçılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan köylülerin de tedirginliğini arttırıyor.

Murat Dağı'nın kuzeydoğusundan çıkan kaynakların Altıntaş'ın kuzeyinde birleşmesi ile oluşan Porsuk Barajı'nın yapımı 1966 yılında başlamıştı. Bugüne kadar gelen süreçte vatandaşların içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan, taşkın kontrolüne kadar birçok yararı olan barajda, su seviyesi her geçen gün daha da azaldı. Bu durum içme ve sulama ihtiyacının karşılanması noktasında kaygıları artırırken, barajın kenarında kurulmuş olan ve başlıca geçim kaynaklarının balıkçılık olduğu Sofça köyünde ise insanlar olası bir kuraklığa karşı endişeleniyor. Barajın seviyesinin düşmesinin ardından 13 yıl önce su altındaki yapıtlar ortaya çıktı. O tarihten sonra su seviyesi eski durumuna gelmediği için yapıtlar köy ortasında kaldı. Balıkçılık ile geçimini sağlayan Sofça köyü sakinleri ise durumdan endişeli. Her geçen gün azalan su seviyesi sonrasında balık oranlarında da düşüş olduğunu belirten köylüler, gelecek yıllarda geçim kaynaklarının son bulacağından korkuyor. Bu yıl kış ayları öncesinde su seviyesindeki düşüşün geçen yıla oranla fazla olduğunu iddia eden köylüler, kar yağışından umutlu.

"Su seviyesi son 5-6 senedir çok düşük"

Sofça Köyü Muhtarı Ali Ekber, barajdaki suyun son 5 senedir çok azaldığını ifade ederek, "Oranlamamız gerekirse hemen hemen dörtte iki gibi bir kısmı kurudu. Kış dönemi doluluk oranı burada bulunan minarenin üstüne kadar geliyordu. Ama son 5-6 senedir çok düşük. Geçen seneye oranla su seviyesi biraz daha düşük. Su yaklaşık kalkan duvarına kadar geliyordu. Burada bulunduğumuz yerde de su vardı. Görmeye alıştığımız şekli buydu suyun. Son 5-6 senedir buralara su gelmiyor. Naçizane olarak benim fikrim bu bozulan doğal denge yüzünden bu kuruma oldu" diye konuştu.

"Bizim ekmeğimiz bu barajdan"

Köyde balıkçılık ile uğraşan Satılmış Akalın ise ekmeklerini buradaki barajdan kazandıklarını ifade ederek şunları söyledi;

"Su çok azaldı. Özellikle son iki senedir daha da azaldı. Su minarenin buralara geliyordu. Tabii ki tedirgin oluyoruz. Bizim ekmeğimiz bu barajdan. Balıkçılık yapıyoruz burada." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Balıkçılık Eskişehir Porsuk Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title