Haberler

Zonguldak'ta Yapay Çayır Mera Açılışı Yapıldı

Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinde ilk defa ekimi yapılan yapay çayır mera açılış töreni yapıldı.

Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinde ilk defa ekimi yapılan yapay çayır mera açılış töreni yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca ÇATAK (Çevresel Amaçlı Tarım Alanlarının Korunması) Projesi kapsamında düzenlenen törene; Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, İlçe Kaymakamı Hasan Yaman, İlçe Jandarma Komutanvekili Kıdemli Başçavuş Ruhi Çevik, Çayır Mera yem Bitkileri Dairesi Başkanı Türkay Karaca, Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, İlçe Tarım Müdürü Özgür Uslubaş, Gökçebey İlçe Tarım Müdürü Sevim Küçükbekir, Devrek İlçe Tarım Müdürü Şule Kafkaslı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Zonguldak İl Müdürü Hasan Öztürk, Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemalettin Çataklı, Bolu İl Tarım Müdürü İsmail Taş, Bartın İl Tarım Müdürü Abdülsettar Bayram, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş, Nebioğlu Belediye Başkanı Ertan Aydoğan, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, Karapınar Belediye Başkanı Ahmet Aydın, AK Parti Çaycuma İlçe Başkanı Avukat Vedat Emeksiz, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Umut Başoğlu, Kayıkçılar Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Bayram Cura, İl Genel Meclisi Üyesi Siyami Akçaalan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ziraat mühendisleri, veteriner hekimler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı. Program, 52 dekarlık arazisine yapay çayır mera ekimi yapılan çiftçi Ahmet Ali Karagöl'ün açılış konuşmasıyla başladı. Karagöl, törende yaptığı konuşmada, İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin kendi arazisine gelmeleri ile ÇATAK Projesi kapsamında yapılan yapay çayır mera ekimi hakkında bilgilendirilmesi sonucunda bu girişimi düşündüğünü ve karar vermesiyle birlikte çayır meranın ekiminin gerçekleştirildiğini ifade etti. Karagöl, 2013 yılının Temmuz ayında İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden gelen personelin ÇATAK Projesi ve yapay çayır mera konusunda bilgi verdiğini belirterek şunları söyledi: "İlk başlarda pek dikkatimi çekmedi. Fakat teknik personel arkadaşlardan Allah razı olsun onların bu işte çok emekleri var. Personele teşekkür ediyorum. Buraya gelip araziyi incelediler. Ben onların sayesinde çayır mera ekimine başladım. İyi ki bu çayır merayı yaptık. Umuyorum ki süt vermenin bu çayır meradan daha çok alacağımızdan eminim."

Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik de Mera Kanunu gereğince bölgede tarımın oldukça verimli olmasından dolayı, büyükbaş hayvanların yem ihtiyacı bakımından yapay çayır merasının oldukça olumlu sonuç verdiğini ve bu çerçevede uygulama sonucunda çok netice alındığını, bu işten memnun kaldığını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Çelik, konuşmasına başlarken Soma'da şehit düşen 301 madencimize Allah'tan rahmet diledi, "Yerlerinin cennet olmasını canı gönülden arzu ve dua ediyorum" dedi.

Zonguldak'ın, 8 ilçede 372 köy ve 25 belediye olmak üzere 397 yerleşim biriminden oluştuğunu anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mera Kanunu gereğince yapılması gereken tespit, tahdit ve arazi çalışmaları tamamlanmıştır. Bu çalışma neticesinde 172 yerleşim biriminde mera tespiti yapılmıştır. İlimizin toplam yüzölçümü 343 bin 37 hektardır. Bunun bin 513 hektarı meralardan oluşmaktadır. Meraların oranı yüzölçümü içinde yüzde 44 gibi çok küçük bir orana tekabül etmektedir. Ortalama mera parsel büyüklüğü 1,8 hektardır. Aynı zamanda dağınık ve parçalıdır."

Kentte yayla alanı olmadığını anlatan Çelik, şunları söyledi: "Meraların tamamına yakını zayıf karakterlidir. Bunların büyük kısmı, çalı, diken, ağaç ve eğrelti otu gibi bitkilerle kaplıdır. Hatta bazı mera parseli orman karakteri kazanmıştır. Bir kısmı yol kenarı boşluk niteliğindedir. 2013 yılı sonu hayvan sayılarına ait istatistik rakamlara göre ilimizde 92 bin 754 büyükbaş hayvan olup, buna göre 42 bin büyükbaş hayvan birimine eş değer hayvan mevcuttur. Bu hayvanların yıllık ot ihtiyacı günlük 50 kilo miktarında olup bu oran 766 bin 500 tondur. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun da 15 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan 6357 sayılı kanunla yapılan değişikliklerle artık miras yoluyla tarım alanlarının bölünmesinin önüne geçilmiştir. Bu çalışma için öncelikle Bakanımız Mehmet Mehdi Eker ve emeği geçen tüm Bakanlık bürokratlarına teşekkür eder, bu açılışımızda emeği geçen başta İlçe Müdürlüğümüze ve teknik elemanlarıma teşekkür ediyorum."

Çayır Mera Yem Bitkileri Dairesi Başkanı Türkay Karaca da, "Hayvancılıkta en önemli nokta kaba yemdir. Kaliteli kaba yemin de en gelir kaynağı ve ucuz olanı çayır meradır. Bu konuda kısa bir bilgi vermek istiyorum 13,5 milyon eş değere yakın büyükbaş hayvan sayımız bulunmaktadır. Bu hayvan sayısında kaba yem birimi de 61 milyon ton. Bu rakamın biz 56 milyon tonunu karşılamaktayız. Arada büyük bir açık var. Bu açık 2000'li yıllarda 15 milyon ton iken yapılan çalışmalar neticesinde 5 milyon tona indirildi. İnşallah önümüzdeki yıl bu oran düşmektedir."

Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman da konuşmasında, Filyos havzasında kalan Çaycuma ilçesinin tarımsal anlamda büyük bir önem kazandığını ve tarımda seracılık, mısır yetiştiriciliği, lale ve meyveye kadar tüm tarımsal faaliyetlerinin bu ilçede sürdürüldüğünü belirtti.

Kaymakam Yaman, Çaycuma ilçesinin Filyos havzası Zonguldak'ta tarım ve hayvancılıkta en müsait bölgesi olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "İlçemizde seracılıktan mısıra, lale ekiminden meyveciliğe kadar birçok alanda üretim yapılmaktadır. Ben kaymakam olarak bu projenin ilçemizde tatbik edilmesinde memnuniyetimi dile getiriyorum. Bu konuyla ilgili İl Müdürümüz ve daire müdürümüz detaylı bilgi verdi. İl Tarım Müdürümüz Zonguldak'ta görevine başladığından bu yana bir hareketlilik ve canlılık özellikle ilçemize yönelik çalışmaları oldu. Ben kendilerine teşekkür ediyorum."

Yapılan konuşmaların ardından protokol tarafından çiftçi Ahmet Ali Karagöl'ün arazisine ilk defa ekimi yapılan yapay çayır mera açılış kurdelesi kesildi. Kurdele kesiminin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik de traktöre binerek bir süre traktörle yapay çayır mera bitkisinin hasadını gerçekleştirdi. Program sonunda protokol ve davetlilere ikramda bulunuldu. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Necmi Çelik Zonguldak Saltukova Çaycuma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title