Haberler

(Özel Haber) Türkiye'nin İlk Kadın Belediye Başkanı Filme Konu Oldu

Başrollerinde Demet Akbağ, Ercan Kesal ve Bülent Çolak'ın oynadığı ve yönetmenliğini Sermiyan Midyat'ın üstlendiği 'Hükümet Kadın' filminin 1 Şubat tarihinde beyaz perdede yerini alması Mardin'in Midyat ilçesinde vatandaşları heyecanlandırdı.

Başrollerinde Demet Akbağ, Ercan Kesal ve Bülent Çolak'ın oynadığı ve yönetmenliğini Sermiyan Midyat'ın üstlendiği 'Hükümet Kadın' filminin 1 Şubat tarihinde beyaz perdede yerini alması Mardin'in Midyat ilçesinde vatandaşları heyecanlandırdı.

Mardin'in Midyat ilçesinde Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı olarak tanınan Zekiye Midyat (Xate Hanım) hayatının filme konu olması ilçe sakinleri tarafından sevinçle karşılandı. Midyatlıların büyük bir bölümü Xate hanımı Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı olarak hatırlıyor. 1957 yılında Midyat'ta belediye başkanı olan Nuri Midyad'ın hayatını kaybetmesinin ardından eşi olan Zekiye Midyat (Xate) meclis kararıyla belediye başkanı seçilmiş ve bir süre belediye başkanlığı görevini yürütmüştü.

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı hayatının filme alınmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Başkan Nasıroğlu, "Midyat'ta o tarihlerde bir bayan belediye başkanı seçilmesi, ilçenin hoşgörü kenti, barış kenti olmasının en büyük etkenlerden bir tanesinin göstergesidir. 1957 yılında o tarihlerde bir kadın bu bölgede dışarı çıkamazken, bizim Midyat'ta insanlarımız ve halkımız onu belediye başkanı seçti. Demek ki inanlarımız o kadar hoşgörülü, ilerici, topluma uygun hareket ettiklerini göstermiştir. İnsanlar yeni yeni kadınlara değer veriyorken biz bunu 1950'lerde yapmışız. Demek ki bu Midyat'ın kökleşmiş bir tarihinin olduğunun ispatıdır. Onun için o gün yaşayan insanlara müteşekkiriz. Zekiye Midyad'ın Belediye Başkanı seçilmesinde etkisi ve yetkisi olan insanlara teşekkür ediyoruz. Çünkü belediye başkanlığı çok önemli bir makamdır. Hele bu makamı temsil eden bir bayan oluyorsa çok daha değer buluyor. Zekiye Midyad (Xate) filminin çekilmesi ise Midyat ilçemiz için ayrı bir güzelliktir" dedi.

Midyatlı gençler ise, Zekiye Midyad'ı (Xate) büyüklerinden tanıdıklarını belirterek, adına da film çekilmesi ile daha çok tanıdıklarını ifade etti. İşletme sahibi Serkan Sabah, "İsmen tanıyorum. Türkiye'nin ilk bayan belediye başkanı olduğunu biliyorum" ifadelerini kullandı.

Kuyumculuk yapan Ali Arslan ise, Zekiye Midyad'ı kocası olan Belediye Başkanı Nuri Midyad'ın Mardin'e giderken Savur ilçesinde trafik kazası geçirmesi sonucu hayatını kaybettiği anlattı. Arslan, "Kocası Nuri Midyad trafik kazasında öldükten sonra belediye meclisi toplandı ve yerine Zekiye Midyad'ı seçtiler. Uzun zaman Midyat'ın ağalığını yapan bir aile, iyi bir aile, temiz bir aile ve Kürt beylerindendir" diye konuştu.

Elif Erik isimli esnaf ise; Zekiye Midyad'ı görmediklerini ama 50 ile 57'li yıllarda belediye başkanlığı yaptığını büyüklerinden duyduğunu söyledi. Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanının adına film çekilmesini önemsediklerini belirten Erik, emeği geçenlere de teşekkür etti.

Süryani olan Yusuf ve eşi Hasine Türkan ise iş yerlerinde eski anıları anlatarak Zekiye Midyad'ın kapı komşuları olduğunu söyledi. Hasine Türkan, "Zekiye Midyad komşumuzdu. Biz kadınlar beraber seçim çalışmalarına katılıyorduk. Annem gibi onu çok seviyordum" şeklinde konuştu. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sermiyan Midyat Demet Akbağ Türkiye Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title