Haberler

Okuma Yazmayı 40 Yaşından Sonra Öğrenen Kadın, Kitap Çıkarmaya Hazırlanıyor

Ailelerinin okula göndermediği kadınlar şimdilerde Büyükçekmece’de yürütülen Evden Yeniden Okula Projesi (EYOP) sayesinde okuma yazmayı öğrenip, yarım kalan eğitimlerini tamamlıyor.

Ailelerinin okula göndermediği kadınlar şimdilerde Büyükçekmece'de yürütülen Evden Yeniden Okula Projesi (EYOP) sayesinde okuma yazmayı öğrenip, yarım kalan eğitimlerini tamamlıyor. 44 yaşında okuma yazma öğrenen Müzeyyen Yavuz, şiir kitabı çıkarmaya hazırlanıyor.

Büyükçekmeceli kadınlar, Büyükçekmece Belediyesi'nin kamu kurumları ile müşterek yürüttüğü Evden Yeniden Okula Projesi (EYOP) ile eğitimlerine kaldığı yerden devam ediyor. Her yaş grubundan kadının ve çocukların katıldığı eğitimler, ilkokuldan üniversiteye kadar olan dersleri kapsıyor. Eğitim alan kadınlar arasında, 65 yaşında okuma yazma da, İngilizce öğrenen de var. Büyükçekmece'de uzun yıllardır devam eden projede öğretmenler ise gönüllü olarak eğitim veriyor. Kadınların bu azmi takdirle karşılanırken, eğitim alanlar öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor. Okuma yazmayı sonradan öğrenen kadınların ortak noktaları ise ailesinin kendilerini okula göndermemeleri.

Okuma yazmayı 66 yaşında öğrenen Selvinaz Alaslan kursta yaptıklarını anlatarak, "Okuma yazmamızı ilerletiyoruz. Bunu geliştirmek istiyoruz yani bizler de istiyoruz ki daha ilerilerde eğitimler alalım geride kalmayalım. Allah'ın izni ile okuyacağız. Okula gidememe sebebim ise okula gitme yaşlarımda öğretmen bir ağabeyim vardı. Beni okula götürmedi bende gidemedim. Sonradan da okuma yazmayı istedim okumayı seviyorum" dedi.

ÖĞRETMENLER, GÖNÜLLÜ OLARAK EĞİTİM VERİYOR

Kursiyerlere gönüllü olarak eğitim veren öğretmenlik yapan Filiz Tezgeldi ise okumak isteyen herkese okumaya yazmayı öğrettiklerini ifade ederek, "15 yaş üstü olup daha öncesinde okula gidememiş arkadaşlarımıza okuma yazma öğretiyoruz. Daha önce bu sıralarda okuma yazma öğrenip liseyi bitiren arkadaşlarım var. Güzel bir etkinlik böyle bir sınıf sağladığı için Büyükçekmece Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz.  Kadınlarımızı önemsememiz gerekiyor. Hepimiz birer çiçeğiz, çok su verirseniz çabuk solarız, az su verirseniz kururuz. O yüzden gerçekten sevgiyi oranında verip kadınları önemsemek gerekiyor" diye konuştu.

44 YAŞINDA OKUMA YAZMA ÖĞRENDİ, ŞİİR KİTABI ÇIKARMAYA HAZIRLANIYOR

44 yaşında okuma yazma öğrenen Müzeyyen Yavuz çocuk yaşlarda ailesinin kendisini okula göndermeyen kadınlar arasında. Okumayı EYOP projesinde aldığı eğitimle tamamlayan Yavuz, şimdilerde yazdığı şiirlerini bir kitapta toplayıp çıkarmak için hazırlanıyor.

Müzeyyen Yavuz okumanın önemine değinerek, "Okumak güzel bir şey kendine bir güven sağlıyorsun. Kendini ifade edebiliyorsun. Okuma yazma bilmeden önce tek başıma dışarı çıkamıyordum, korkuyordum. Ama şu anda her yere özgürce gidebilirim. Şu anda burada lisedeyim. Ben aslında çok şiir yazmak istiyordum ama okuma yazma bilmediğim için şiirlerimi kasetlere kaydediyordum. Okuma yazma öğrenince de deftere yazmaya başladım. Şu anda 700 tane şiirim var. Bununla da ilgili övgüler alıyorum. İnşallah, kitap çıkaracağım.  Sessiz yüreklere ses olacağım" şeklinde konuştu.

"KADINLAR ÖLDÜRÜLMESİN, OKUSUN"

EYOP projesi ile arkadaşları sayesinde tanıştığını ve eğitime devam etme imkanı bulduğu anlatan 51 yaşındaki Fatma Mataracı, "Küçükken beni okutmadılar. Verdiler önüme 10 tane inek saldılar beni dağlara. Yazık ettiler bana yoksa bu yaşa geldim ne işim var buralarda. Kadına el kakmaması lazım. Kadınlarımız öldürülmesin, okusunlar. Allah kötülere fırsat vermesin. Buradaki eğitimimden sonra İmam Hatip Lisesi'nde okumak istiyorum" dedi.

Büyükçekmece Belediyesi EYOP sorumlusu Selma İlbay Özmenoğlu, Büyükçekmece Belediyesi'nin 8 yıldır projeyi devam ettirdiğini anlatarak, "İstanbul Üniversitesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve AÇEV işbirliği ile yürütülen bir proje yapıyoruz. Buradaki öğrencilerimiz yaşları sınırı olmaksızın davet ediliyor. Bu öğrencilerimiz okuma yazmadan başlayıp, üniversiteye kadar devam ediyorlar. Bizler adımlarını atmalarında kurum olarak yardımcı oluyoruz.  Buradaki öğrenciler, branş dersleri alıyorlar sınıflarını geçmeye yönelik, dersler alıyorlar.  Aslında kadınlar burada kendinden küçük insanlarla eğitim alırken zorlanıyorlar. Bizim hissettiğimiz o. Ama öyle heyecanlarla geliyorlar ki inan evdekiler evde kalıyor, burada tamamen eğitim diyorlar" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Büyükçekmece Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title