Haberler

Bomba Uzmanı K9 Köpekleri Hayat Kurtarıyor

ABD ve Avrupa’da sıkça kullanılan ancak ülkemizde özel güvenlik firmaları tarafından kullanılması yasak olan K9 köpeklerin Türkiye’deki eğitimleri sırasında oluşturduğu görüntüler nefes kesti.

ABD ve Avrupa'da sıkça kullanılan ancak ülkemizde özel güvenlik firmaları tarafından kullanılması yasak olan K9 köpeklerin Türkiye'deki eğitimleri sırasında oluşturduğu görüntüler nefes kesti. Köpek eğitim uzmanı Göktan Eker, askeriye ve emniyette K9 eğitmenlerinden iyi faydalanılamadığını savunarak, "Biz eğer bu dönemde köpek eğitmeni arkadaşlarımızı eğer doğru kullanabilmiş olsaydık bu sızmaları daha patlayıcı maddeyken önlemiş olacaktık. Şehirlere gelip bu konuda yetiştirilmiş teröristlerin elinde bu patlayıcı maddeler bomba düzenekleri halini alıp, vatandaşımızın güvenlik görevlilerimizin canına mal olmayacaktı" dedi.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde meydana gelen bombalı saldırılar, gözlerin bir kez daha bomba uzmanı K9 köpeklere çevrilmesine neden oldu. Yasal mevzuattaki eksiklikler nedeniyle güvenlik firmaları tarafından da kullanılması yasak olan köpekler, daha çok yurt dışından gelen talepler doğrultusunda eğitilerek yurt dışına gönderiliyor.

IRAK İÇİN EĞİTİLEN KÖPEKLERDEN NEFES KESEN GÖSTERİ

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen talep doğrultusunda bomba uzmanı köpeklerin eğitimini yapan Polis ve Askeri Köpekler Eğitim Uzmanı Göktan Eker, yetiştirdiği K9 köpeklerle nefes kesen bir gösteri yaptı. Irak'dan gelen talep üzerine yetiştirilen Çomar ve Hektor, eğitim alanında gizlenen bombaları kısa sürede bularak göz doldurdu. Hektor isimli köpek bir binaya gizlenen teröristi kısa sürede bularak etkisiz hale getirirken, Çomar isimli köpek ise araziye saklanan ve bina içerisinde gizlenen bombaları tek tek bularak eğitmenini yönlendirdi.

Polis ve Askeri Köpekler Eğitim Uzmanı Göktan Eker, "Eğitim merkezimizde köpeklerimizi önce eğitim yeterlilik testine tabi tutuyoruz. Eğitim yeterlilik testimizde köpeğin dedektör köpek olup olamayacağını anlamaya çalışıyoruz. Bu testi geçen köpeklerimize de önce burnunu doğru kullanma, akabinde de koku tanıtımı, koku tanıtımından sonra koku yanıltıcılarla çalışma, daha sonra da farklı alanlarda farklı şekillerde sahaya mümkün olduğunca yakın ortamlarda arama çalışmaları yapıyoruz" dedi.

"K9 EĞİTMENLERİNDEN YETERİNCE FAYDALANAMADIK"

Emniyette ve askeriyede K9 eğitmenlerinden yeterince faydalanılmadığını savunan Eker, "Zira köpeklerin burnuna alternatif bir teknoloji henüz geliştirilemedi. Yani biz eğer bu dönemde köpek eğitmeni arkadaşlarımızı eğer doğru kullanabilmiş olsaydık bu sızmaları daha patlayıcı maddeyken önlemiş olacaktık. Şehirlere gelip bu konuda yetiştirilmiş teröristlerin elinde bu patlayıcı maddeler bomba düzenekleri halini alıp, vatandaşımızın güvenlik görevlilerimizin canına mal olmayacaktı" şeklinde konuştu.

ÖZEL GÜVENLİK FİRMALARININ KÖPEK KULLANMASI YASAK

Çarpıcı bir bilgiye de dikkat çeken Göktan Eker, genellikle yurt dışındaki firmalardan gelen talep üzerine köpek eğittiklerini ve Türkiye'de özel güvenlik firmalarının köpek kullanmasının yasak olduğunu söyledi. Eker, "Şuanda hizmet verdiğimiz müşterilerimizin büyük bir kısmı özel güvenlik firmaları yurt dışında. Ülkemizde düşünün özel güvenlik firmalarına uzun menzilli silah kullanma yetkisi dahi verilmişken, şuanda köpeğin kullanılma yetkisi verilmiş durumda değil. Bu ortamda herkesin, firmaların ya da örneğim metroların, alışveriş merkezlerinin kendilerinin güvenlik önlemi almasını istiyorlar. Fakat köpek kullanmaları yasak. Bir mevzuat yok. Dolayısı ile bu çelişki içerisinde gerçekten ulusal güvenliğimizi tehdit eden bir açık söz konusu oluyor" ifadelerini kullandı.

Bomba uzmanlarının her ihbara yetişemeyeceğini vurgulayan Eker, "Sahaya indiğimizde intikal güvenlik köpekleri olarak adlandırdığımız köpeklerin doğru bir şekilde kullanılması lazım. 20 kilometrelik bir intikalde köpekten yüzde yüz performans beklemek çok yanlış olur. Askeri yetkililerin intikal güzergahında, riskli bölgelerde kesinlikle köpek kullanmalarını tavsiye ediyorum. Zira elinde dedektörle bir askerimizin mayın araması demek, uzaktan kumanda ile patlatıldığında onu kaybetmemiz anlamına geliyor" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title