Haberler

Ateş, Kül ve Dumanın Efendileri 'Torlukçular'

Mangal keyfinin olmazsa olmazı mangal kömürünün, mimarları ‘torlukçular’. Anadolu’da ‘Torakçı’ olarak dillense de, Trakya’da daha çok ‘Torlukçu’ ismiyle anılan odun kömürü işçileri, bir parça ekmek için adeta ateşe, küle ve dumana meydan okuyor.

Mangal keyfinin olmazsa olmazı mangal kömürünün, mimarları 'torlukçular'. Anadolu'da 'Torakçı' olarak dillense de, Trakya'da daha çok 'Torlukçu' ismiyle anılan odun kömürü işçileri, bir parça ekmek için adeta ateşe, küle ve dumana meydan okuyor.

Trakya'da Istrancalar'ın güney yamaçlarına bakan yerlerde, Kırklareli' nin özellikle Vize'nin Küçükyayla, Kışlacık, Evrencik, Kömürköy, Balkayalar gibi yerleşim yerlerinde hala geleneği sıkı sıkıya sürdüren torlukçular, bin bir zorluk içerisinde odun kömürü yapımına devam ediyor.

"Istranca sırtlarında çalışıyorlar"

Odun kömürü diğer bir deyişle 'mangal kömürü' yapmak için ilk olarak torluk adı verilen çukurlar açılıyor. Ham maddeye yakın olmak için özellikle meşe ormanlarının içerisinde yer alan bölgeler tercih ediliyor. Trakya'nın en kuzey ili olan Kırklareli'nde Istrancalar'a yakın bölgelerde bulunan meşe ormanları günümüzde de torlukçuların çalışma alanları arasında en başta gelen yerlerin birisi olmaya devam ediyor.

"Orman onların göz bebeği"

Kaybolmaya yüz tutmuş meslek gruplarından olan Torlukçular, meşe ormanlarının zarar görmemesi için üst düzey bir çaba sarf ederken, kurdukları torluk ocaklarını özenle seçiyor, doğayı el üstünde tutuyorlar. Bakanlığın izin verdiği bölgelerde en kaliteli mangal kömürünü elde etmek için meşe ağaçlarını kesen torlukçuların zorlu iş mesaisi bundan sonra başlıyor.

10-15 gün boyunca torluklar yanıyor

Torluk çukurlarında çadır gibi çattıkları meşe ağaçlarını 10-15 gün süre ile özenle ve itinayla yakan torlukçular, istedikleri yanmanın gerçekleşmesinin ardından torluk ocaklarını 1-2 gün soğumaya bırakıyorlar. Daha sonrasında tecrübelerini konuşturan torlukçular, dağıtma, ayrıştırma ve eleme gibi işlemlerin ardından, piknik sofralarının vazgeçilmezi mangalın olmazsa olmazı mangal kömürü yakılmaya hazır hale geliyor.

"Yerinde tonu bin 500 TL, şehir piyasasında 4 bin TL'yi buluyor"

'Doğduğumdan beri bu işi yapıyorum' yapıyorum diyen torlukçu Şaban Eşiyok, "Meşeyi önce burada kıyıyorsun, çatıyorsun, örtüyorsun. Ateşi veriyorsun, büyüklüğüne göre bir hafta, 10 gün, 15 gün yanmasını bekliyorsun. Daha sonra da çıkarıyorsun ve piyasaya sürüyorsun. Tabi bunlar çevre şehirlerine gidiyor. Tonu burada bin 500 TL geçiyor. Buradan şehre gidince 3 bin TL oluyor, bazen de 4 bin TL'yi geçiyor" dedi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Trakya Bölgesi Kırklareli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title