Haberler

Anneler ve Down Sendromlu Çocukları İş Başında

İzmir’de açılan İyilik Atölyesi isimli kafede, servis hizmetini down sendromlu bireyler yapıyor.

İzmir'de açılan İyilik Atölyesi isimli kafede, servis hizmetini down sendromlu bireyler yapıyor. Onlar müşterilerine en güzel hizmeti vermeye çalışırken, anneleri de birbirinden lezzetli ürünleri hazırlamak için mutfakta iş başı yapıyor.

Down sendromlu bireylerin anneleri ile birlikte çalışarak yaşama dahil olduğu İyilik Atölyesi isimli kafe, MaviBahçe Alışveriş Merkezi'nde (AVM) açıldı. C Blok 2. Kat'ta açılan ve konsepti ile bir ilk olma özelliği taşıyan kafede çalışan down sendromlu bireyler, ziyaretçilere en güzel hizmeti vermeye çalışıyor. Projenin mimarı Ramazan Demir ve İzmir Down Sendromu Derneği (İDSD) ile birlikte gerçekleştirilen İyilik Atölyesi'nde 20 down sendromlu birey, 10 da down sendromlu çocuğa sahip aile çalışıyor.

"İki tarafın da yüzü gülüyor"

İyilik Atölyesi hakkında bilgi veren İDSD Başkanı Gülnaz Rodoplu, "Burada çocuklarımız ve anneler birlikte çalışıyor. Mutfakta annelerimiz birbirinden güzel yiyecek ve içecekleri hazırlarken, çocuklarımız da servis yapıyor. Vatandaşlar da kafemizden çok memnun. Buraya geldiklerinde önce duygulanıyorlar. Sonra her iki tarafın da yüzü gülüyor. Çocuklarımız şuanda özgüven patlaması yaşıyor. Çalışmaktan, para kazanmaktan büyük keyif alıyorlar. Biz de anne olarak çocuklarımızı burada çalışırken gördüğümüzde çok mutlu oluyoruz. Geleceğe umutla bakabiliyoruz. Bu kafelerin her AVM'de olmanı istiyoruz" dedi.

"Mutluluktan kalbimiz çarpıyordu"

İyilik Atölyesi'nde çalışan down sendromlu bireyler ve anneleri de durumdan oldukça memnun. Ferah Durakçay isimli anne, "Bütün günümüz yoğun bir şekilde çalışmakla geçiyor. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz ve çok mutluyuz. Ev hanımıydım, artık çalışan bir anne oldum" diye konuştu. Oğlu Bora Durakçay da, "Burayı çok güzel işletiyoruz. Açılışta Serdal'la el ele tutuştuk. Kalbimiz mutluluktan çarpıyordu" diyerek duygularını ifade etti.

Üniversite mezunu, iki dil ve işaret dili biliyor

İyilik Atölyesi'nde, okulda öğrendiklerini titizlikle uygulayan bir diğer down sendromlu birey ise Deniz Ayça Karagöz. İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü mezunu Karagöz, İngilizce ve Almanca'nın yanı sıra işaret dili de öğrendiğini belirterek, "Buraya gelen misafirlerle yer geldiğinde İngilizce, Almanca ya da işaret dili ile konuşabileceğim. Bana bu olanağı sağlayan Ramazan Bey ve İzmir Down Sendromu Derneği'ne çok teşekkür ediyorum. Burası çok güzel bir ortam. Herkesi kafemize bekliyoruz" dedi.

Karagöz'ün annesi Seray İlkmen de, kızının okulda öğrendiği bilgileri çalışırken uyguladığını ve müşterilere en iyi hizmeti vermeye çalıştığını söyledi.

"Kromozom sayılarındaki farklılık önemli değil"

İyilik Atölyesi'ni tercih eden vatandaşlar da hizmetten oldukça memnun olduklarını belirtti. Aynı AVM'de çalışan ve molalarda İyilik Atölyesi'nde vakit geçirdiğini söyleyen Duygu Karakök, "Biz bu kafede çok keyif alıyoruz. Çalışan arkadaşlarla da çok güzel diyaloğumuz var" derken, Nesrin Kıspet isimli vatandaş, "Biz buraya Mersin'den geldik. Kızım bu kafeyi çok merak ediyordu. İzmir'e geldiğimizde ilk işimiz kafeyi ziyaret etmek oldu. Hizmetleri çok kaliteli. Burada hem manevi olarak mutlu olduk hem de çalışanları ile kurduğumuz diyalogdan çok keyif aldık" ifadelerini kaydetti.

Su Deniz Kıspet ise, "Ben kromozom sayılarındaki bir farklılığın önemli olmadığını düşünmüyordum. Burasının açılması da bir farklılık olmadığını gösterdi" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Ramazan Demir Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title