Haberler

Özel Güvenlik İş Kapısı Oldu

Adapazarı'nda Polis Bölgesinde Toplam 289 Kuruluşta 897 Özel Güvenlik Personeli Görev Yapıyor. 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Çıktığı 2004 Yılından Beri Adapazarı'nda Toplam 3 Bin 450 Kişi Özel Güvenlik Sertifikası, 2 Bin 29 Kişi de Özel Güvenlik Kartı Aldı.

Adapazarı'nda polis bölgesinde toplam 289 kuruluşta 897 özel güvenlik personeli görev yapıyor. 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun çıktığı 2004 yılından beri Adapazarı'nda toplam 3 bin 450 kişi özel güvenlik sertifikası, 2 bin 29 kişi de özel güvenlik kartı aldı.

1990'lı yıllardan sonra önemli bir sektör haline gelen özel güvenlik için Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında 2004 yılında 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun çıkarıldı. Kanunun çıkmasıyla özel güvenlik sektörü hızla büyüdü. Bu büyümeden nasibini alan Adapazarı'nda İl Emniyet Müdürlüğü'nün sorumluluk bölgesinde 7 özel güvenlik kurumu ve 4 de merkezi başka illerde olan özel güvenlik firmalarının şubeleri hizmet veriyor. Adapazarı'nda valilik tarafından tahsis edilen bin 300 özel güvenlik kadrosuna rağmen fiili olarak çalışan personel sayısı 897'de kaldı. 2004'ten bu yana şimdiye kadar 3 bin 450 kişi özel güvenlik sertifikası, 2 bin 29 kişi de özel güvenlik kartı aldı.

İl Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şubesi de, özel güvenlik personelinin çalıştığı 62 banka ile 227 kurum ve kuruluşa sıkı bir denetim uyguluyor. Denetimler kapsamında 2008 yılının ilk 6 ayında 2 kurum için idari işlem yapıldı, 2 kurum için de suç duyurusunda bulunuldu.

Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Müdür Vekili Şaban Doğan, özel güvenlik sektöründe hizmetin ön planda tutulmadığını belirterek, "Genelde hizmet ön planda değil. Ticari boyutuyla bakılıyor özel güvenlik sektörüne. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü yaptığı toplantılarla özel güvenlik sektörünü masaya yatırıyor. 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da değişiklik gündemde" dedi.

Beyaz Güvenlik yöneticisi Melik Nazır Esirci ise, 90'lı yıllarda temizlik firmalarının önerisiyle yangınlaşan özel güvenlik sektörünün denetim altına alınması için 2004'te 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun çıkarıldığını belirterek, "Kanunun çıkmasıyla ilk yapılan, özel güvenlikçileri eğitim sürecine sokmaktı. Bunun için özel güvenlik eğitim kurumları kuruldu. Bu kurumlara yüzde 90 devamlılık şartı kondu. Buradan alınan sertikaların 5 yıl sonunda yeniden alınması gerekiyor. Geçerli not 70 alamayanlara 4 şans veriliyor. Silahlı güvenlik sertifikası alanlar için güvenlik soruşturması yapılıyor. Sağlık raporu da isteniyor" diye konuştu.

Özel güvenlik elemanı olmak isteyenlerin genelde gençler olduğunu kaydeden Esirci, "İş bulamayan 22-30 yaş arasındaki kişiler, özel güvenlik personeli olmak için bize geliyor. Çok büyük bir sirkülasyon var. Bazıları bir hafta çalışıp bu işi yapmaktan vazgeçiyor. Silahlı sertifkası için 21 yaşın doldurulması gerekiyor. Silahsız eğitim için 18 yaşını tamamlayıp ortaokul mezunu olmak lazım. 40 yaşında olan bile özel güvenlikçi olmak için bize geliyor. Bir sertifikaya sahip olmak 750 YTL'ye mal oluyor" ifadelerini kullandı.

Özel güvenlik sektörünün sorunlarına değinen Beyaz Güvenlik yöneticisi Melik Nazır Esirci, "İlköğretim ve üniversitelerde görevli özel güvenlik personeli 40 yaşın üzerinde olmalı. Burada gençler bulunuyor, siz de yaşça küçük birini koyarsanız, orada gerginlik olabilir. Çünkü hepsi genç. Bazı yerlerde ise 30 yaşın altındakiler görevlendirilmeli. Ayrıca özel güvenlik personelinin çoğunda özel güvenlik bilinci tam olarak oturmadı. Bu işi hakkıyla yapan çok az. Ancak özel güvenlik talebinde bulunan işyelerinin de olaya bakışı çok yanlış. 3 bin kişinin çalıştığı bir fabrikaya 3 tane güvnelik görevlisi isteniyor. 3 kişiyle bu kadar büyük bir fabrika konrol edilemez. Bir de özel güvenlik personelini her işte kullanma eğilimi var. Araba yıkatıyor, yerleri temizletiyorlar. Özel güvenlik personelinin başka bir işte kullanılması yasak. Ama bu pek dikakte alınmıyor" dedi. Esirci ayrıca İstanbul'dan özel güvenlik görevlisi talebi geldiğini belirterek, "Ama Adapazarlılar İstanbul'a gitmiyor. Evinin yakınında iş bakıyor" diye konuştu.

Esirci, özel güvenliğin geleceğin mesleklerinden biri olacağını kaydederek, "Trafik hizmetleri de özelleştirilecek. Bu işi özel güvenlik üstlenecek. Bu sektör daha da büyüyecek" dedi.

Beyaz Güvenlik'in açtığı özel güvenlik kursuna katılan kursiyeler ise, "Özel güvenlikte istihdam imkanı yüksek. Kolay iş bulabiliyoruz. Bundan dolayı bu kursa geldik. Ayrıca özel güvenlik heyecanlı bir meskek" ifadelerini kullandı.

(YK-AK) 29.06.2008 12:11 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title