Haberler

Özbekistan-Türkiye İlişkileri

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yarın yapılacak Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Toplantısı öncesinde, Özbek ve Türk uzmanlar, bu toplantıda imzalanması öngörülen protokol ve diğer ikili belgelerin taslak metinleri üzerinde görüşmelerde bulundu.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yarın yapılacak Türkiye- Özbekistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Toplantısı öncesinde, Özbek ve Türk uzmanlar, bu toplantıda imzalanması öngörülen protokol ve diğer ikili belgelerin taslak metinleri üzerinde görüşmelerde bulundu.

Taşkent'teki Uluslararası İşbirliği Merkezi'nde yapılan eksperler toplantısında, Türkiye'den dışişleri, ekonomi, maliye, enerji ve tabii kaynaklar, gıda tarım ve hayvancılık bakanlıkları ile TİKA, TOBB, Türk Eximbank'tan yetkili ve uzmanlar ile Özbekistan dış ticaret, tarım ve su işleri bakanlıkları, Özbekistan Milli Bankası, Yatırımlar Devlet Komitesi, İmar ve Kalkınma Fonu, Özbek Enerji, Özbek Kimya Sanayi, Özbek Hafif Sanayi, Özbek Gıda Sanayi, Özbek İnşaat Malzemeleri kurumları ve diğer devlet işletme ve kurumlarının yetkili ve uzmanları hazır bulundu.

Toplantının açılışında konuşan Özbekistan Dış Ticaret Bakanlığı Hukuk Dairesi Başkanı Askar Mirsaidov, Özbekistan-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu 4. toplantısı öncesinde yapılan bu toplantının amacının, yarın imzalanması öngörülen KEK protokolü ve diğer ikili dokümanların taslak metinlerini görüşmek ve yarın yapılacak toplantıya hazırlamak olduğunu belirtti. Mirsaidov, ayrıca iki gün boyunca Özbekistan-Türkiye arasında ticari-ekonomik ve yatırımların teşvik edilmesine yönelik bazı ikili anlaşmaların imzalanmasının planlandığını kaydederek, bu çerçevede "Yatırımların Teşviki ve Korunması" anlaşması taslağının da gözden geçireceklerini vurguladı.

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdür Yardımcısı Hasan Yalçın da dost ve kardeş Özbekistan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki ülke arasındaki ticari-ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde kararlı adımlarla ilerlemek gerektiğini altını çizen Yalçın, iki ülke cumhurbaşkanlarının Kasım ayında yaptıkları görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde önemli talimatlar verdiğini anımsattı.

Yalçın, günümüzde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1,2 milyar doları oluşturduğunu, Özbekistan'a yatırılan Türk yatırımları hacminin ise 1 milyar dolar civarında olduğunu kaydederek, her iki tarafın da bu rakamları daha da arttırabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Yalçın, Mart ayında Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov'un Türkiye'de görüşmelerde bulunduğunu hatırlatarak, Özbekistan tarafının da Türkiye'den beklentilerinin büyük olduğunu belirtti.

Türk heyeti olarak yapıcı görüşmelere hazır olduklarını vurgulayan Yalçın, yarın imzalanması öngörülen KEK protokolünün iki ülke iş adamları için bir rehber niteliğinde olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Özbekistan Taşkent Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title