Haberler

Özbekistan-Kazakistan Kek 16. Toplantısı

Özbekistan- Kazakistan hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 16. Toplantısı Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yapıldı.

Özbekistan Başbakan 1. Yardımcısı Açılbay Ramatov ve Kazakistan Başbakan 1.Yardımcısı Askar Mamin'in eşbaşkanlığında düzenlenen toplantıda, iki ülke arasındaki işbirliğinin durumu ve perspektifleri ile tarafları ilgilendiren güncel ve bölgesel meseleler ele alındı.

Ramatov toplantıda yaptığı konuşmada, tarafların ulaşım, taşımacılık ve transit alanındaki ortak potansiyellerinin daha aktif olarak kullanma meseleleri üzerinde çalıştığını söyledi.

Ülkesinin, Kazakistan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Aktav limanının transit potansiyelinden istifade etmek istediğini kaydeden Ramatov, bunun Özbekistan'da üretilen ürünlerin Avrupa ve Akdeniz ülkelerine ulaşmasını sağlayacağını vurguladı.

Ramatov, mart ayından itibaren Almatı-Taşkent tren seferlerinin başlatılması konusunda anlaşan tarafların, Taşkent-Semerkant otoyolunun 2006 yılında kapatılan Kazakistan'dan geçen kısmının yeniden açılması konusunda da mutabakat sağladıklarını dile getirdi. Ramatov, ayrıca Özbekistan ve Kazakistan demir yolları işletmelerinin yük taşımacılığı ücretlerinde karşılıklı olarak indirim yapılması konusunda anlaştıklarını ifade etti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in göreve gelmesinin ardından yapacağı ilk resmi ziyaretini gelecek ayın ikinci yarısında Kazakistan'a yapacağını kaydeden Ramatov, Özbek tarafının stratejik ortaklığın yeni döneminin başlangıcı olarak nitelendirdiği bu ziyarette bölgesel işbirliği, taşımacılık ve vergi alanındaki işbirliğini öngören bazı ikili anlaşmaların imzalanmasının beklendiğini dile getirdi.

Kazakistan Başbakan 1.Yardımcısı Mamin de stratejik ortaklık, karşılıklı güven ve anlayışa dayalı Özbekistan-Kazakistan ilişkilerinin üst düzeyde bulunduğunu ve istikrarla geliştiğini belirterek Özbekistan'ın ülkesi için güvenilir ve uzun vadeli ortak ülke olduğunu vurguladı.

Mamin, haftada iki kez yapılan Taşkent-Astana uçak seferleri sayısının yediye çıkarılmasından yana olduklarını kaydederek bunun iki ülke arasındaki ticari-ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki ilişkilerin de artmasını sağlayacağını dile getirdi.

KEK toplantısının ardından Özbekistan ve Kazakistan arasında Ortak Protokol ve 2017-2019 yıllarında gümrük alanındaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin eylem planı imzalandı.

Özbekistan-Kazakistan KEK 15. toplantısı Mart 2016'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Hazar Denizi Özbekistan Kazakistan Taşkent Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title