Haberler

Özbek: Uygulamamızda Hiçbir Siyasi Boyut Yoktur

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, yapılan uygulamada siyasi bir boyut olmadığını ifade ederek, "Yürütmenin bugüne kadar göstermediği yargı bağımsızlığı karşısındaki duyarlılığı burada neden bu şekilde ortaya çıkardığını da, bunun arkasından neden bu kadar durduğunu da anlamış değiliz" dedi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kadir Özb...

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, yapılan uygulamada siyasi bir boyut olmadığını ifade ederek, "Yürütmenin bugüne kadar göstermediği yargı bağımsızlığı karşısındaki duyarlılığı burada neden bu şekilde ortaya çıkardığını da, bunun arkasından neden bu kadar durduğunu da anlamış değiliz" dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kadir Özbek, bu konuların kameralar karşısında konuşulup sürdürülmesine karşı olduğunu dile getirerek, aldıkları kararın hukukiliği ile ilgili söylenenleri kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Özbek, "Olayın siyasileştirilmesine karşıyız. Sanki bu olayın; yargı reformu adı altında, HSYK yapısını acele olarak değiştirilmesine, bu kurumdan kurtulunmasına ve yargının yeniden şekillendirilmesine bir başlangıç olarak işletildiğini görüyoruz" dedi

Yapılan uygulamada siyasi bir boyut olmadığını belirten Özbek, şöyle konuştu:

"Uygulamamızın hiçbir siyasi boyutu yoktur. Yürütmenin bugüne kadar göstermediği yargı bağımsızlığı karşısındaki duyarlılığı burada neden bu şekilde ortaya çıkardığını da, bunun arkasından neden bu kadar durduğunu da anlamış değiliz. Yaptığımız işlem tamamen yetki uygulamasında yapılan bir yanlışlığın düzeltilmesine ve mağduriyetin önlenmesine yönelik bir işlemdi. Siyasi düşünceyle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Olay öyle ki 'Suyumu bulandırdın' meselesine doğru gitmektedir. Herkesin sağduyuyla olaya yaklaşacağını umuyorum. Sayın cumhurbaşkanımızdan da bu konuda tarafsız ve objektif değerlendirmeler yapıp, olaya bu şekilde yaklaşmasını bekliyorum."

Özbek, bütün gün Yargıtay ve Danıştay üyelerinin kendilerine destek amaçlı ziyarette bulunduklarını sözlerine ekleyerek, "Yargı, toplum önünde normal görev sınırları içinde, yapması gereken bir işlemle ilgili olarak mahkûm edilmeye çalışılıyor. Onlar bu haksızlığa dayanamadıkları için, yanımızda olduklarını ifade etmek için geldiler" dedi.

Kadir Özbek ayrıca Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in dün yapmış olduğu açıklamalara ilişkin şunları kaydetti:

"Sayın Adalet Bakanımız çok ağır şeyler söyledi. Bunlardan bir tanesi HSYK'nın bu işlemi sebebiyle yetki gaspında bulunduğunu ifade etti. Biz bu işlemi yetki düzenlemesini tesis ederken üzerinde durduğumuz bir kelime vardı. Yetki gaspı mıdır? Yetki aşımı mıdır? Bu iki kelime arasındaki farkı biz kendi değerlendirmemize katarken Sayın Adalet Bakanı'nın kurul başkanı olarak, kendi kuruluna bu şekilde bir tacizde bulunması bizi incitti" dedi. Özbek, "Bu karar bir gün önce oybirliğiyle gündeme alındı, değerlendirme ve inceleme yapılmasına karar verildi. Sayın Adalet Bakanı o günkü toplantıya katılabilirdi, çünkü konuyu biliyordu. Kendisi gelmedi yerine kurula gelen arkadaşımızın katılımıyla değerlendirmelerimizi yaptık ve oy çokluğuyla bu işlem tesis edildi. Kurulun başkanının, kurulun aldığı karara öncelikle kendisinin saygı göstermesi uyması gerekirken, sayın bakanın bu şekilde bir ifade de bulunmasını doğru bulmuyorum." (ANKA)

(HM/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title