Haberler

Özak: İnşaat Maliyetleri Aşırı Arttı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, İnşaat Maliyetlerinde, 2008 Yılında Dünya Ölçeğinde Demir Fiyatlarındaki Arz Talep Dengesinden Kaynaklanan Aşırı Bir Fiyat Artışının Olduğunu Söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, inşaat maliyetlerinde, 2008 yılında dünya ölçeğinde demir fiyatlarındaki arz talep dengesinden kaynaklanan aşırı bir fiyat artışının olduğunu söyledi.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda ''Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' kabul edildi.

Bakan Özak, tasarının sunumunda yaptığı konuşmada, 2005-2007 yıllarında bakır ve çimento da olduğu gibi, 2008 yılında da dünya ölçeğindeki demir fiyatlarındaki arz talep dengesinden kaynaklanan aşırı bir fiyat artışının olduğuna işaret eden Faruk Özak, bu şartlar altında kamu yapım işlerinin, yüklenicilerinin olumsuz yönde etkilendiğini ifade etti.

Bakan Özak, olumsuz yöndeki etkilenmelerin önlenmesi için, ülke kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasının elzem hale geldiğini vurguladı.

Hazırlanan tasarının geçici bir dönemi kapsadığını kaydeden Özak, ''Mevcut sözleşmelerde fiyat farkı verilip verilmeyeceğine ilişkin hüküm bulunup bulunmadığına ve sözleşmenin Türk Lirası veya döviz cinsi üzerinden imzalanıp imzalanmadığına bakılmaksızın fiyat farkı verilebilmesine ilişkin uygun bir yasa çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu tasarı ile Kamu İhale Kanununa göre, ihalesi yapılmış, kamu yatırımlarının planlama sürelerinin ekonomiye kazandırılmaları hedeflenmektedir. Tasarı 31 Mayıs 2008 tarihine kadar ihalesi yapılmış olan yapım işlerinde 1 Ocak 2008 tarihinden sonra yapılmış veya yapılacak olan imalatların, kullanılacak malzemelerin fiyatlarındaki artışları karşılamayı öngörmektedir. Bu düzenleme ülkemiz yatırımlarının zamanında bitirilmesini, kaynaklarını etkin ve verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title