Haberler

Oyunu Bıraksınlar

Türk Özel Kuvvetleri'nden Bir Grup Subayın Süleymaniye'de Peşmergelerle Namlu Namluya Gelmesi Üzerine, İstanbul'da Bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Telefonla Aranıp, "Bunlar Tehlikeli Oyunlar. Söyleyin Onlara (Kürt Gruplara) Akıllarını Başlarına Alsınlar. En Büyük Zararı Kendileri Görür" Denildi. Süleymaniye Emniyeti İse Yanlışlıktan Dolayı Özür Diledi.

Türk Özel Kuvvetleri’nden bir grup subayın Süleymaniye’de peşmergelerle namlu namluya gelmesi üzerine, İstanbul’da bulunan ABD’nin Ankara Büyükelçisi telefonla aranıp, "Bunlar tehlikeli oyunlar. Söyleyin onlara (Kürt gruplara) akıllarını başlarına alsınlar. En büyük zararı kendileri görür" denildi. Süleymaniye emniyeti ise yanlışlıktan dolayı özür diledi.

TÜRKİYE, Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye’de görev yapan Türk Özel Kuvvetleri’ne bağlı bir grup irtibat subayının Peşmergeler tarafından geçiş noktasında durdurulması üzerine ABD’yi uyardı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’a sözlü olarak yapılan uyarıda, "Bunlar tehlikeli oyunlar. Söyleyin onlara (Kürt gruplara) akıllarını başlarına alsınlar. Devam ettirdikleri takdirde en büyük zararı kendileri görür" denildi. Süleymaniye’de Türk timi ile Peşmergelerin namlu namluya geldiği olayla ilgili Genelkurmay Karargáhı’na bilginin ulaşmasından sonra, Dışişleri Bakanlığı anında uyarıldı. Dışişleri ABD Dairesi de, İstanbul’da bulunan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’u telefonla arayarak hemen diplomatik tepki gösterdi. Wilson, olaydan bilgi sahibi olmadığını, konuyu derhal Washington’a ileteceğini söyledi. Gül ile birlikte İstanbul’da bulunan Dışişleri yetkilileri de, Wilson ile bir kez daha temas kurarak kaygılarını aktardı.

ÖZÜR DİLEDİK

Hatırlanacağı gibi, ABD’ye ait 2 adet F-16 uçağının önceki Cuma Türk hava sahasını ihlal etmesi, iddiaya göre Genelkurmay tarafından Dışişleri’ne gecikmeli olarak bildirilmişti. Dışişleri bu iddiayı yalanlasa da, konu uzun süre tartışılmıştı.

Olayın meydana geldiği Süleymaniye’nin kontrolünü elinde tutan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin liderliğini yaptığı Kürdistan Yurtsever Birliği’nin (KYB) Türkiye Temsilcisi Behruz Galili, Türk timinin Süleymaniye dışındaki bazı yerlerde çekim yaptığını savundu. Çekim yapılan bölgede, bazı PKK elebaşlarının bulunabileceği ihtimali üzerinde durulurken, Galili, Türk askerlerinin yanlarında yerel koruma ve tercüman bulunmadığı için yanlışlıkla alıkonulduklarını tekrarladı. KYB’nin internet sitesinde de, adı açıklanmayan Süleymaniye Emniyet Müdürlüğü sözcüsünün olayla ilgili ifadelerine yer verildi. Sözcü, tercümanların gelmesinden sonra, yapılan yanlışlıktan dolayı Türk askerlerinden özür dilendiğini, askerlere sözlü hakarette bulunulmadığını savundu.

MUHATAP ABD

Türkiye, Süleymaniye’deki olay nedeniyle KYB’nin Türkiye Temsilcisi Behruz Galili ile irtibata geçmeyerek, bu tür olaylarda ya Irak merkezi hükümetini, ya da ABD’yi muhatap alacağını bir kez daha ortaya koydu. Türkiye, Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) Lideri Mesud Barzani’nin tehditkár açıklamaları nedeniyle de, 9 Nisan’daki notasını doğrudan Bağdat’a vermişti. Ankara’nın, son olay üzerine gereken açıklamalar yapıldığı için Bağdat’a şimdilik bir nota vermeyi düşünmediği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title