Haberler

Öymen: 2. Maddenin Değiştirilmesi Teklif Dahi Edilemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, 'Anayasa'nın 2. Maddesinin Değiştirilmesi Teklif Dahi Edilemez, Hal Böyleyken Anayasanın Başka Bir Maddesini Değiştirerek Anayasa Mahkemesi'nin Kararını Geçersiz Kılmak Mümkün Değildir' Dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ''Anayasa'nın 2. maddesinin değiştirilmesi teklif dahi edilemez, hal böyleyken anayasanın başka bir maddesini değiştirerek Anayasa Mahkemesi'nin kararını geçersiz kılmak mümkün değildir'' dedi.

Onur Öymen, Karşıyaka Belediyesi'nce düzenlenen ''Türkiye Gündemi'' başlıklı ''Cumhuriyet Söyleşileri'' etkinliğinde, AK Parti ve MHP arasında, türban kullanımını yüksek öğretim kurumlarında serbest bırakılması amacıyla yapılan anayasa değişikliği çalışmalarını değerlendirdi.

Bu konuda hukukun üstünlüğüne ve yargı kararlarına saygı göstermek gerektiğini ifade eden Öymen, şöyle konuştu:

''Anayasa Mahkemesi'nin, türbanın üniversitelerde giyilmesini yasaklanmasına ilişkin kararı var. Bu kararın en önemli dayanaklarından bir tanesi Anayasa'nın 2. maddesine atıfta bulunmasıdır. Anayasa'nın 2. maddesinin değiştirilmesi teklif dahi edilemez, hal böyleyken anayasanın başka bir maddesini değiştirerek Anayasa Mahkemesi'nin kararını geçersiz kılmak mümkün değildir. Bu mahkemenin kararı ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından onaylanmıştır. Bu bakımdan biz bu girişimleri beyhude gayret olarak görüyoruz.''

Öymen, yürütülen çalışmaları ''hukuka açıkça meydan okuyan bir davranış'' olarak nitelendirerek şöyle devam etti:

''Türkiye eğer bir hukuk devletiyse ve siz de hukuka saygılıysanız böyle bir anayasa düzenlemesiyle bu işi çözemezsiniz. Bu kadar açıktır mesele. Anayasa, boşuna değiştirilmesi mümkün olmayan maddeler içermiyor. Devletin temel direklerini korumak için bunu yapıyor. Bu temel direklerden bir tanesi 2. maddedir ve 2. maddenin de en önemli unsurlarından bir tanesi laikliktir. Anayasa Mahkemesi de buna dayanarak karar vermiştir, içtihat oluşturmuştur.''

Nasıl bir değişiklik yapılırsa yapılsın, mesele yeniden Anayasa Mahkemesi'ne gittiğinde mahkemenin daha önce aldığı karar doğrultusunda karar alacağını öne süren Öymen, ''Çünkü Anayasa'nın 2. maddesi değişmiyor, işin özü budur'' dedi.

Öymen, tüm uyarılara karşın yapılacak düzenlemenin hukuka aykırı olacağını, aynı zamanda üniversitedekiler ile diğer öğretim kurumlarındakiler ve öğretim sonrası durum arasında eşitsizlik yaratacağını savundu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title