Haberler

Oymapınar'a Ceza Tartışması

Enerji Bakanlığı, Elektrik Kesintisi Yaşanmasından Oymapınar Hidroelektrik Santralı’nı Sorumlu Tutarken, Mevcut Düzenlemeler Kapsamında Santrala 750 Bin Ytl Ceza Verilebileceği Öğrenildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik kesintisi yaşanmasından Oymapınar Hidroelektrik Santralı’nı (HES) sorumlu tutarken, mevcut düzenlemeler kapsamında santrala 750 bin YTL ceza verilebileceği öğrenildi. Ancak ceza verilebilmesi için Enerji Bakanlığı’nın kriz anında, şirkete acil durum bildirimi yapmış olması şartı aranıyor. Bakanlık, Oymapınar’a sözlü talimat verdiği için ceza uygulanamayabileceği bildirildi.

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Oymapınar-TEİAŞ gerginliğine de iki taraf arasında bir süredir devam eden yan hizmet anlaşması yapılması çalışmalarının fiyat nedeniyle sonuçsuz kalması neden oldu.

Bursa santralında sorun yaşayan Enerji Bakanlığı Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü, Seydişehir Alüminyum ile birlikte Oymapınar HES’in işletme hakkı devrini alan Cengiz İnşaat’a, elektrik üretmesi için sözlü talimat verdi. Oymapınar, saat 22.00’den sonraki indirimli tarife zarara neden olduğu için bu talimata uymadı.

YAN HİZMET ANLAŞMASI OLMAYINCA SORUN ÇIKTI

Söz konusu sorunun yaşanmasında TEİAŞ ile Oymapınar HES arasında süren yan hizmet anlaşması imzalama çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanması etkili oldu. TEİAŞ’ın elektrik üretim talimatlarının zarar neden olduğu gerekçesiyle şikayetçi olan Oymapınar HES ile yürütülen görüşmelerde fiyat konusunda anlaşılamadığı için anlaşmanın yapılamadığı bildirildi.

ACİL BİLDİRİM BELGELENMEZSE CEZA YOK

Gelinen süreçte Enerji Bakanlığı, Oymapınar’a yaptırım uygulanmasını isterse, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuruda bulunacak. Bu aşamada Enerji Bakanlığı’nın, Oymapınar HES’e acil durum bildiriminde bulunduğunu belgelendirmesi gerekecek. Ardından EPDK, Oymapınar ile ilgili soruşturma açacak. Soruşturma sonunda şirket haksız bulunursa, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 19’uncu maddesinin (g) bendi çerçevesinde, 750 bin YTL para cezasına çarptırılacak.

Söz konusu madde, “Ulusal Yük Dağıtım Merkezinin, sistem güvenilirliği açısından üstlendiği yükümlülükleri yerine getirebilmesini teminen, daha sonra gerekçelendirilmek ve eşit taraflar arasında ayrım gözetilmeksizin uygulanmak üzere bir acil durum bildirimi ile vereceği tüm talimatlara sözleşme şartları her ne olursa olsun uyulacağı” hükmünü içeriyor. Buna karşın, TEİAŞ’ın kriz gecesi Oymapınar’a sözlü talimat vermesi, yaptırım olanağını ortadan kaldırma olasılığı nedeniyle tartışma yarattı.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title