Haberler

Oxford: Sultan Abdülmecid'in Torunu Fethi Sami Baltalimanlı Vefat Etti

Sultan Abdülmecid'in Kızı Mediha Sultan'ın Torunu Fethi Sami Baltalimanlı, Tedavi Görmekte Olduğu İngiltere'nin Oxford Şehrindeki John Radcliffe Hastanesi'nde Vefat Etti.

Sultan Abdülmecid'in kızı Mediha Sultan'ın torunu Fethi Sami Baltalimanlı, tedavi görmekte olduğu İngiltere'nin Oxford şehrindeki John Radcliffe Hastanesi'nde vefat etti.

1 Şubat 1909 tarihinde İstanbul'da, şu anda Kemik Hastanesi olarak kullanılan Baltalimanı Sarayı'nda doğan Fethi Sami Baltalimanlı 98 yaşındaydı.

Sultan Abdülmecid'in kızı Mediha Sultan'ın, Samipaşazade Ahmed Necip Paşa'dan olan oğlu Abdurrahman Sami'nin hayattaki son iki çocuğundan biri olan Baltalimanlı, saltanatın ilgasından sonra 1922 yılında ailesi ile birlikte Fransa'nın Menton şehrine gitmişti. Aile daha sonra, 1940 yılında İngiltere'ye giderek Londra'ya yerleşmişti. Fethi Sami Baltalimanlı hanedan üyelerinin vatana girişlerinin serbest bırakıldığı 1974 yılından sonraki yıllarda, ancak 66 yaşında İstanbul'a gelmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimliği almıştı. Vatandan ayrı kaldığı uzun yıllar boyunca hiçbir ülkenin tabiyetine geçmeyen Baltalimanlı Heimatlos (vatansız) pasaportu taşıyordu.

Baltalimanlı'nın babası Sultanzade Abdurrahman Sami, 1908'e kadar binbaşı rütbesi ile dayısı Sultan İkinci Abdülhamid'in yaveri idi. 7 yaşlarında iken Sultan İkinci Abdülhamid ile görüşen Baltalimanlı, babasının öz dayısı Sultan Vahideddin'in vefatında San Remo'da yanında bulunmuş ve son padişahın cenazesinin, bakkala ve kasaba olan borçlarından dolayı 15 gün kaldıralamaması olayına şahit olmuştu.

Londra'da yaşayan ve her yıl Türkiye'yi birkaç defa ziyaret eden Fethi Sami Baltalimanlı'nın Leyla Mediha isminde bir kızı ve Orhan isminde bir torunu bulunuyor.

Baltalimanlı'nın cenazesi, önümüzdeki hafta içinde Lonrdra'daki Brookwoods Aile Kabristanı'na defnedilecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title