Haberler

Ovacık Altın Madeni Sahası Zeytinliğe Dönüşüyor

Ovacık Altın Madenine Balıkesir'in Havran İlçesinden Getirtilen 20 Bin Zeytin Fidanı Dikileceği Bildirildi.

Ovacık altın madenine Balıkesir'in Havran ilçesinden getirtilen 20 bin zeytin fidanı dikileceği bildirildi.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, özel olarak Havran'dan getirtilen 20 bin zeytin fidanının dikimine başlandığını açıkladı. Fidan dikimi ile başlayan rehabilitasyon çalışmalarının bölgeye büyük bir canlılık getireceğini bildiren Öğüt, "Daha önce yaptığımız rehabilitasyon çalışmalarında altın madeni sahasında damlama yöntemi ile suladığımız zeytinliklerden 0,6 dizem zeytin yağı almaya başladık. Her yerde 6-7 kilo zeytinden 1 kilo zeytin yağı alınırken, biz 4,5 kilo zeytinden 1 litre yağ almayı başardık. Son derece güzel ve kaliteli bir yağımız var. Amacımız Ovacık altın madeni sahasına 50 bin zeytin ağacı dikmektir. Zaten insan sağlığına ve çevreye hassasiyetimiz tescillendi, dünyanın en iyi çevre teknolojisine sahip Ovacık altın madeninde altın madenciliği ile tarımsal faaliyetler bir arada yürütülüyor. 2006, 2007, 2008 yıllarında maden sahasında yetiştirilen zeytin ve çam fıstıklarından noter huzurunda ürün aldık" dedi.

Ovacık maden sahasındaki yeni rehabilitasyon alanının E 24 Çanakkale yolu üzerinde işlem görmemiş hafriyatların bulunduğu alan olduğunu dile getiren Öğüt konuşmasına şöyle devam etti:

"Ekim ayında açık ocakta faaliyet tamamlandıktan sonra hafriyatın bir bölümü ile açık ocak dolgu çalışmalarını gerçekleştirdik. Geriye kalan 150 hektarlık alana rehabilitasyon çalışmalarında kullanmak üzere belirli plan ve program dahilinde depoladığımız nebati toprak sererek, bölgeye örnek teşkil edecek zeytincilik ve çam fıstığı faaliyetlerini başlattık. Yeni rehabilitasyon alanında 20 bin, maden genelinde 50 bin zeytin fidanı dikerek bölgenin en büyük zeytinliğini oluşturacağız. Dikilen fidanlar 3 yaşında olduğu için zeytin ve zeytin yağı elde etmeye bu yıl başlayacağız. Tüm rehabilitasyon alanlarımızda olduğu gibi bu bölgede de tarımda su tasarrufuna örnek olacak damlama sulama sistemini kullanacağız. Koza Altın İşletmeleri A.Ş. olarak ekonomik ve sosyal kalkınmayı çevre korumayla birleştirerek, sürdürülebilir madenciliğin dünyadaki en iyi örneğini sergiliyoruz. Çalıştığımız iki buçuk yıl içerisinde ödediği SSK işçi, işveren payları, devlet hakkı ve muhtasarlar ile birlikte 60 milyon YTL'yi bulan vergi ödedik. Devlete ve millete olan inanç ve bağlılıkla ülkemizin kalkınması, insanımızın refah ve mutluluğu için çalışıyoruz. Bunun için maden kapandıktan sonra bölge halkına da iş imkanı sağlamak içinde önemli bir bütçe ayırdık. Bu nedenle hem rehabilite hem de mesire alanlarında tesisler oluşturarak, kimse işsiz aşsız kalmasın istiyoruz. Bölge turizm ve tarım ekonomisi ile daha da canlansın istiyoruz. 5 Haziran Dünya Çevre Gününde, her yerden zeytin ağaçlarının fışkırdığı bir Ovacık görmek isteyenleri piknik yapmaya bekliyoruz. Maden sahasına bugüne kadar zeytin, fıstık çamı, limon servisi, akasya, leylandi ve meyve ağaçlarından oluşan 8 binin üzerinde ağacı dikildi." Liberal Demokrat Parti Edremit İlçe Başkanı Levent Mercan da maden sahasında oluşturulan zeytinliği inceledi. Mercan, "'Siyanür sebebiyle insanlar ölecek' diyerek halkı korkutanları, maden sahasında piknik yapmaya davet ediyorum. Böylesine bilinçli madencilik anlayışının hakim olduğu tesis, bence körfez halkı tarafından desteklenmelidir. Siyanür havuzundan su içen kuş, ördek ölmüyorsa, zeytinler ürün veriyorsa, tabiat ben yaşıyorum diyorsa, soruyorum, neden ses ve bilgi kirliği yapılıyor" şeklinde konuştu.

(BT-MŞ-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title