Haberler

Otodrag Şampiyonasındaki Kaza

Antalya'da 2006 yılında düzenlenen otodrag şampiyonasında 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazaya ilişkin davada 18 sanığın beraati, 6 sanığın ise cezalandırılması talep edildi.

Antalya'da 2006 yılında düzenlenen otodrag şampiyonasında 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazaya ilişkin, yarış pilotu Abdullah Levent Kesen ile Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'nun da aralarında bulunduğu tutuksuz 24 sanığın yargılandığı davada 18 sanığın beraatine, 6 sanığın ise cezalandırılması talep edildi.

Türk Hava Kurumuna (THK) ait Karain Havaalanı'nda 16 Nisan 2006'da yapılan Opet Otodrag Şampiyonası'nda Abdullah Levent Kesen'in kullandığı yarış otomobilinin kontrolden çıkarak seyircilerin arasına girmesi sonucu İbrahim Özer(20), İbrahim Uzun (18) ve Orhan Bozkurt'un hayatını kaybetmesi, Abdullah Levent Kesen ile seyircilerden Murat Yıldırım yaralanmasıyla sonuçlanan kazayla ilgili olarak "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçlamasıyla açılan davaya Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Duruşmaya tümü tutuksuz 24 sanıktan sadece Abdullah Levent Kesen ve ölen gençlerin aileleri ile avukatlar katıldı.

Sanık avukatları, önceki duruşmada mahkemede açıklanan kusur oranları ve sorumluların tespiti amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) uzmanlarınca hazırlanan bilirkişi raporuna ilişkin yazılı savunma dilekçelerini sundular. Ölen gençlerin aileleri ve avukatları da sanık Abdullah Levent Kesen'in raporda kusursuz kabul edilmesi yönündeki görüşleri kabul etmediklerini söyledi.

Ölen gençlerin aileleri tüm sanıkların cezalandırılması taleplerini yinelediler. Uzun ailesinin avukatlarından Ümit Uysal da bütün Türkiye'nin takip ettiği bu tür dava dosyalarında cezasızlık uygulamasının kamu vicdanını rahatsız ettiğini, mahkemenin vereceği kararın emsal olaylar açısından önem arz edeceğini belirterek, yargılanan tüm sanıkların cezalandırılması talebinde bulundu.

Uysal, mahkeme heyetinin, kazanın hemen ardından cumhuriyet savcılığının hazırlattığı bilirkişi raporuna göre karar vermesi istemini de dile getirdi.

-SAVCI'DAN 6 CEZA, 18 BERAAT TALEBİ-

Duruşmada yeniden keşif yapılması talepleri reddedilirken, Cumhuriyet Savcısı Hacı Mehmet Güdül de esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı Güdül, olayın gelişimi, organizasyonun sorumluları ve yarıştaki kazaya ilişkin iddianamedeki bilgileri hatırlattı.

TOSFED'in sorumluluğunda, Antalya Otomobil ve Motor Sporları Kulübünün organizasyonunda düzenlenen Türkiye Otodrag Şampiyonası'nda, meydana gelen kaza ile ilgili yarış parkurunda emniyet tedbirlerinin alınmasından Komiserler Kurulunu oluşturan Başkan Mehmet Emin Keskin ve üyeler Ahmet Sabri Altunel, Ahmet Haluk Özsevim, Yarışma direktörü Mehmet Pınarbaşı ve güvenlik sorumlusu Sadullah Korkutur'un sorumlu olduğunu belirten Savcı Güdül, bu sanıkların işledikleri sabit olan TCK'nın 85/2 maddesindeki "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan ikişer yıldan on beşer yıla kadar ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti.

Savcı Güdül, iddianamede, kullandığı aracına motor gücünü ve hızı açışı artıran NOS sistemini taktığı, sevk ve idaresini aracın teknik özelliklerine göre ayarlamadığı, bu sırada aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkan aracıyla yetersiz güvenlik önlemlerine rağmen yarışa devam ettiği ve kusurlu olduğu öne sürülen pilot sanık Abdullah Levent Kesen'in son bilirkişi raporunda kusurunun bulunmadığının saptandığını hatırlatarak, sanık Kesen'in yargılandığı "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan beraatine karar verilmesini istedi.

Güdül, TOSFED Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, dönemin federasyon yönetim kurulu üyeleri oldukları gerekçesiyle olayın meydana gelmesinde kusurları bulunduğu iddiasıyla yargılanan Yakup Hilmi Kuriş, Galip Sakder, Necip Rıza İrde, Kadir Kolaylı, Fuat Özgür Ulgin, Hüseyin Barlas Doğu, Ahmet Ata Aksu, Ali Altuntaş, Ahmet Nezih Olcay, Mustafa Aytaç Kot, Ekrem Ekmenci, Celal Uğur Doğaner, Saffet Üçüncü, Selim Topaloğlu, Fatih Altaylı ve Harun Karacan'ın fiillerinin ise gerçekleşen ölüm ve yaralanma olayı arasında nedensellik bağlantısı bulunmadığını belirterek, 17 sanığın da aynı suçlamadan beraatlerine karar verilmesini talep etti.

Açıklanan mütalaa ile berati talep edilen sanık Abdullah Levent Kesen, savcının görüşüne katıldığını belirterek, beraatine karar verilmesini istedi. Sanık avukatları da esasa ilişkin savunmalarını yapabilmek için süre istediler.

Taleplerin dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, esasa ilişkin savunma için süre verilmesi amacıyla duruşmayı 30 Haziran'a erteledi.

Duruşma çıkışında beraat taleplerine tepki gösteren ölen gençlerin aileleri, mahkeme heyetinin ise sorumluları cezalandıracağına inandıklarını söylediler.

Kazaya ilişkin yargılama, olaydan iki yıla yakın süre sonra 28 Mart 2008 tarihinde Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlarken devam eden süreçte mahkeme heyeti değişmiş, soruşturma ve yargılama süresince 5 ayrı bilirkişi raporu alınmıştı. İddianamede, Kesen ve Tahincioğlu'nun da aralarında bulunduğu 24 kişinin "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla TCK'nın bazı maddeleri gereğince 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title