Haberler

Oto Kiralama Derneği Başkanı Yılmaz, "Devlet Rent A Car A Dönsün Sırtındaki 5.1 Milyar YTL'lik Kamburdan Kurtulsun"

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (Tokkder) Başkanı İlhan Yılmaz, Kamunun Oto Kiralayarak Ciddi Tasarruf Yapabileceğini Söyledi.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İlhan Yılmaz, kamunun oto kiralayarak ciddi tasarruf yapabileceğini söyledi.

Yılmaz, "Devlet rent a car'a dönsün sırtındaki 5.1 milyar YTL'lik kamburdan kurtulsun" dedi.

Devletin hurdaya çıkması gereken çok sayıda araçla hizmet vermeye çalıştığını ve çoğu kez yolda kaldığını anlatan İlhan Yılmaz, "Türkiye'de ortalama 5- 6 yılda bir otomobil yenilenirken, kamuda bu süre uzuyor. Oysa biz ortalama iki- üç yılda bir filomuzu yeniliyoruz. Devlet yüksek maliyetle araç stoklayacağına, rent a car yöntemiyle sürekli yeni araçla ve daha ucuza ihtiyacını karşılayabilir" dedi.

Hedeflerinin 2010 yılında 280 bin aracın dörtte birini kamu hizmetine sunmak olduğunu anlatan Yılmaz, "Türkiye'de son yıllarda büyük bir gelişme gösteren oto kiralama sektörü, devlet hizmetlerinin sorunsuz ve ucuza yürütülmesinde önemli bir misyon üstlenmeye hazırlanıyor" diye konuştu.

Yılmaz, kamunun elinde bulunan çoğu yaşlı ve sürekli sorun çıkaran otomobillerin devletin sırtında önemli bir kambur oluştururken, kangrene dönüşen bu sorunu çok daha düşük maliyetlerle oto kiralama yoluyla çözmenin mümkün olduğunu bildirdi.

Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında hizmet için otomobil satın almaktansa, Avrupa'da olduğu gibi kiralama yoluna gitmenin kamu bütçesinin önemli bir kamburunu ortadan kaldıracağını söyledi.

Halen 650'yi aşkın firmanın faaliyet gösterdiği sektörde 92 bin araçla 700 milyon YTL'lik bir ciro büyüklüğüne ulaştıklarını anlatan Yılmaz, 5 bin üzerinde kişiye istihdam imkanı sunduklarını ifade etti. İlhan Yılmaz, bugün kamunun elinde 180 bini aşkın otomobil bulunduğunu belirterek bunun 5.1 milyar YTL'lik bir kambur oluşturduğunu anlattı. Bu otomobillerin önemli bir kısmının hizmet veremez halde olduğunu söyleyen Yılmaz, bu durumun da kambur üstüne kambur oluşturduğunu bildirdi.

Türkiye standartlarında 5-6 yılda bir araç değiştirildiğine dikkat çeken Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Oysa oto kiralama sektöründe ortalama 2-3 yılda bir araç yenileniyor. Bu aynı dönemde aynı adette araçların iki hatta üç defa değiştirilmesi anlamına gelir. Bu da devletin aynı dönemde otomobil sektöründen en az iki hatta üç kez vergi alması demektir. Bizden çıkan iki-üç yaşındaki otomobiller ile ikinci el piyasası da canlanacaktır."

Kamunun bir araç alırken ortalama 20 bin dolar ücret ödemesi gerektiğine dikkat çeken İlhan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet bu maliyetin dışında şoför, araç bakımı, sigorta ve vergi gibi birçok konuya hem para hem de zaman ayırmak zorunda kalıyor. Oysa aylık ortalama 300 eurodan başlayan fiyatla otomobil kiraladığında karşılaştığı yan giderlerin hiç biriyle uğraşmayacak. Çünkü aracın tüm sorumluluğu kiralama şirketine ait olacak. Üstelik araç arıza ya da kaza gibi nedenlerle hizmet dışı kaldığında kiralama şirketimiz yerine anında yenisini tahsis edecek. Böylece hizmette aksama olmayacak. Hedefimiz 2010 yılında ulaşmayı planladığımız 280 bin aracın dörtte birini yani 72 binini kamuya kiralamak."

2010'DA CİRO HEDEFİ 2.6 MİLYAR YTL

TOKKDER Başkanı İlhan Yılmaz, oto kiralama sektörünün son yıllarda büyük bir sıçrama gösterdiğini belirterek, 2006 sonu itibariyle 700 milyon YTL'lik bir büyüklüğe ulaşan sektörün 4 yıl içinde yüzde 300 büyüme hedeflediğini söyledi.

2010 yılında 2 milyar 600 milyon YTL'lik ciro hedeflediklerini anlatan Yılmaz, çıtayı bu noktaya çıkaran araç kiralama sektörünün mevcut yasalara yapılacak eklemeler ile bir düzene sokulmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Sektöre verilen hizmetlerin yasal bir zemine oturtulması için uzun zamandır çalıştıklarını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Bugüne kadar yaptığımız iş nakliyeciliği düzenleyen yasalar kapsamında ele alınmaya çalışıldı. Oysa biz bir ürünü, ticari değeri ya da insanları bir yerden bir başka noktaya nakletmiyoruz. Bu işte kullanılan aracı kiralıyoruz. 25 Şubat 2004 tarihinde çıkan 4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanunu'na ek olarak çıkarılan Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ndeki yetersizlikler nedeniyle yürütmeyi durdurmak için mahkemeye gittik. Mahkeme lehimize karar vererek 21 Kasım 2004'te yürütmeyi durdurdu. Bunun üzerine hükümet 25 Aralık 2004'te yönetmeliği revize ederek tekrar yayınladı. Ancak bu yönetmeliğin de sektörün ihtiyaçlarına cevap vermediğini gördük. Sonuçta bizim yaptığımız iş nakliye işi değil. Kamunun bunu görmesi ve tamamen bize özel bir yasa çıkarması gerekiyor. Bunun için taslak çalışma hazırlayarak Ankara'ya ilettik. Şimdi yasamızın bir an önce çıkmasını bekliyoruz."

(CHT-HO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title