Haberler

Otizmin Işığı İstinye Üniversitesi'ne Konuk Oldu…

Güncelleme:

GAPS Tedavi Protokolünü (Bağırsak ve Psikoloji Sendromu için Doğal Tedavi Yöntemi) geliştiren McBride; ilk olarak, üç yaşındaki oğlunu, "Tüm hastalıklar bağırsakta başlar" sözünden yola çıkarak geliştirdiği bu sistemle sağlığına kavuşturmasıyla tanındı. Bu yöntem, şu anda 25 yaşında olan oğlunun yanı sıra; 20 yıldan fazla bir zamandır, çok sayıda hastaya çare oldu.

İstinye Üniversitesi Tıbbi Mikro Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Sağlam: Ülkemizde bir ilk olan İstinye Üniversitesi Mikrobiyota Laboratuvarında, mikrobiyota analizi yaparak bizimle yaşayan mikroorganizmaların neler olduğunu, aralarındaki dengeyi tespit etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de son teknolojileri kullanıyoruz. Hem üniversite dışından analiz yapmak isteyen hocalarımıza yardım ediyoruz hem de kişisel olarak kendi mikrobiyotasının tahlilini yapmak isteyen kişilere hizmet veriyoruz.

Araştırma üniversitesi olma vizyonuyla kurduğu AR-GE merkezleri, yakın zamanda hizmete açtığı, ülkemizin ilk Mikrobiyota Laboratuvarı ile Ocak ayında gerçekleştirdiği geniş kapsamlı Mikrobiyota Sempozyumu ile adından söz ettiren İstinye Üniversitesi, bu alandaki çalışmalarına devam ediyor.

Üniversite, dünyaca ünlü nöroloji ve beslenme uzmanı, dünyada Otizmin Işığı olarak da tanınan tıp doktoru Natasha Campbell McBride'ı; GAPS Sendromu ve kendi geliştirdiği doğal tedavi yöntemini ve tecrübelerini paylaştığı 2. GAPS Günleri kapsamında Topkapı kampusunda misafir etti ve hastalar ve doktorlarla buluşturdu. McBride ayrıca, ülkemizin ilk Mikrobiyota Laboratuvarı'nda incelemelerde bulundu.

BÜTÜN HASTALIKLAR BAĞIRSAKTA BAŞLIYOR

2. GAPS Günleri kapsamında düzenlenen konferansta, otizmin yanı sıra birçok hastalığın sebebinin bağırsak florasındaki dengesizlik olduğunu vurgulayan McBride, tüm hastalıkların bağırsakta başladığına dikkat çekerek; "Eğer zararlı mikroorganizmalar bağırsaklara yerleşirse bunların ürettiği toksin maddeler bağırsağın geçirgenliğini artırır. Toksin maddeler vücuda geçtiğinde ise, beyinde otizm, akciğerde astım gibi hastalıklara sebep olabilir." dedi.

GAPS'ın bir diyet olmaktan öte beslenme protokolü olduğunun özellikle altını çizen McBride, GAPS'ın önce bağırsakta oluşan zararlı mikroorganizmaları temizlediğini, sonra kötü madde yapımını durdurduğunu ve ondan sonra ise, bağırsakların geçirgenliği sorununu çözdüğünü vurguladı. Sağlıklı bir bağırsaktan sonra ise, sağlıklı yiyeceklerle vücudu temizlediklerini ifade etti.

GAPS DİYETİ TÜRK MUTFAĞINA BENZİYOR

GAPS diyetinde kullanılan besinlerin geleneksel Türk mutfağıyla; taze et, balık, yumurta, fermente sebze, yoğurt, peynir benzeri mayalanmış ürünler gibi birçok benzer özellikleri olduğunu ifade eden McBride; "Ama bunların hepsinin evde pişirilmesi gerekiyor. Markette bulunan rafine gıdaları hayatımızdan çıkarmalıyız. Çünkü bunlar bizi değil, sadece zararlı organizmaları besliyor. Bu diyeti uyguladığınız zaman sağlığınıza kavuşuyorsunuz." dedi.

MAMA DEĞİL ANNE SÜTÜ… SÜT ANNELİK TEKRAR MESLEK OLMALI

Konferansında özellikle annelere tavsiyelerde de bulunan McBride, sentetik mamalar ve süt tozlarının zararlarına dikkat çekip; bu gıdaların üretimiyle birçok şeyin bozulduğunu, doğum sonrası bebeğine süt veremeyen anneler için 'sütanneliğinin' meslek haline getirilmesi önererek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sütanneliği eskiden meslekti, bunun yeniden geri getirilmesi gerekiyor. Çünkü çocuklarına süt veremeyen problemli anneler olabilir. Bu anneler çözümü mama, süt tozlarında aramasınlar. Süt tozunun icadıyla her şey bozuldu. Bu nedenle sütanneliğini geri getirmemiz gerekiyor. Anneler, sosyal medyayı devreye sokarak birbirleriyle iletişim kurmalı ve sütanneliğini başlatmalılar. Biz mama değil onun yerine anne sütü diyoruz. Vücudunuzu dinleyip doğal beslenin."

HASTALARDAN YOĞUN SORULAR VE TÜRKİYE'NİN İLK MİKROBİYATA LABORATUVARINA ZİYARET

Konferansın sonunda GAPS hastalarının, yakınlarının, öğrencilerin ve akademisyenlerin hayati sorularını da yanıtlayan McBride, Türkiye'de ilk kez İstinye Üniversitesi tarafından kurulan Mikrobiyota Laboratuvarı'nı da ziyaret etti.

McBride ile verimli bir konferans düzenlediklerini ve bu alandaki dünyanın en önemli ismini ülkemize getirmekten mutluluk duyduklarını belirten İstinye Üniversitesi Tıbbi Mikro Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Sağlam, mikrobiyota, laboratuvarın kuruluş nedeni ve hedefleri hakkında şunları söyledi: "Son yıllarda 'ikinci beyin' olarak da adlandırılan bağırsak sistemimiz, sahip olduğu bakteri florasıyla birçok hastalığın ortaya çıkmasında birincil rol oynuyor. Özellikle bağırsaklarda yoğunlaşan insan mikrobiyotası ise, tıp için adeta yeni bulunmuş bir organ gibi algılanıyor. İnsan mikrobiyotası, vücudumuzda, kendi aralarında birlikte yaşayan farklı mikroorganizmalar topluluklarıdır. Ve her organ gibi bağırsak mikrobiyotasının da sağlıklı bir yaşam için önemli fonksiyonları var ve düzenli çalışmadığı zaman hastalıklar ortaya çıkıyor. Ve sağlık açısından önemli olan, onların hangi oranlarda bir arada olduğunu bulgulamak ve onların bu birlikteliklerini dengeli tutabilmek ve yönetebilmektir. İşte ülkemizin ilk mikrobiyota laboratuvarında, mikrobiyota analizi yaparak bizimle yaşayan mikropların neler olduğunu, aralarındaki dengeyi tespit etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de son teknolojileri kullanıyoruz. Hem üniversite dışından analiz yapmak isteyen hocalara yardım ediyoruz hem de kişisel olarak kendi mikrobiyotasının tahlilini yapmak isteyen kişilere hizmet veriyoruz. "

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye İstinye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title