Haberler

Otapan'ın İthal İzni İptal Edildi

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi ve Greenpeace'in Geçtiğimiz Yaz Sökülmek Üzere Türkiye'ye Getirilen ve Sivil Toplumun Baskısıyla Hollanda'ya Geri Gönderilen Asbest Yüklü Zehirli Otapan Gemisi İçin Açtığı Dava Dün Sonuçlandı. Hollanda Yüksek Mahkemesi, Otapan'ın İthal İznini İptal Etti.

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi ve Greenpeace'in geçtiğimiz yaz sökülmek üzere Türkiye'ye getirilen ve sivil toplumun baskısıyla Hollanda'ya geri gönderilen asbest yüklü zehirli Otapan gemisi için açtığı dava dün sonuçlandı. Hollanda Yüksek Mahkemesi, Otapan'ın ithal iznini iptal etti.

Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin verdiği kararla ilgili yazılı bir açıklama yapan Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi dönem sözcüsü Ertuğrul Barka, "Kararda Hollanda Çevre Bakanlığı'nın gemideki tehlikeli atık miktarını doğru şekilde tespit etmemesi, iptal gerekçelerinden biri olarak gösterildi. Diğer önemli gerekçe ise, Otapan'ın sökülmek üzere gönderildiği İzmir Aliağa gemi söküm tesislerindeki standartların çevre ve insan sağlığına zarar vermeden söküm işleminin yapılmasını sağlayamayacağı şeklinde belirtildi. Küresel çevre sorunlarına küresel mücadeleyle çözüm getirmek amacıyla yola çıkan İzmir merkezli Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi, Hollanda'ya taşıdığı mücadeleyi Hollanda Çevre Bakanlığı'na karşı kazandığı hukuki zaferle teyit etmiş oldu. Otapan kamuoyunun gündemine gelen tek bir örnek olmasına rağmen, Türkiye'ye gönderilen asbest ve birçok diğer tehlikeli atık içeren gemi, rutin olarak Aliağa gemi söküm tesislerinde sökülmeye devam ediyor. Kamuoyu tepkisi nedeniyle Otapan için önlem alan Çevre ve Orman Bakanlığı ise, geminin geri gönderilmesinden sonra gemi sökümü tesislerinin çevre ve insan sağlığına verdiği zararları önlemek için hala gözle görülür bir adım atmış değildir" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini kaydeden Barka, "Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin gemi sökümüne ilişkin bakanlığın çevresel politikalarını bir an önce kamuoyuna açıklaması, artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Daha fazla tehlikeli atığın ülkeye sokulmasını önlemek için medyatik manevraların ötesinde somut adımlara ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.

(Mİ-YK-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title