Haberler

ÖSYM Başkanı Yarımağan, ÖSS'deki Değişikliği Anlattı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Bu Yıl İki Testin Birini Cevaplayan Adaylara da 2 Puan Türü Hesaplayacaklarını Belirterek, "Dolayısıyla Adayların Seçenekleri Artacak. Örneğin Fen Kolu Mezunu Bir Adayın İsterse Sayısal-2 Puanıyla, İsterse Eşit Ağırlık-2 Puanıyla Bir Yerlere Girme İmkanı Olacak" Dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl iki testin birini cevaplayan adaylara da 2 puan türü hesaplayacaklarını belirterek, "Dolayısıyla adayların seçenekleri artacak. Örneğin Fen kolu mezunu bir adayın isterse Sayısal-2 puanıyla, isterse Eşit Ağırlık-2 puanıyla bir yerlere girme imkanı olacak" dedi.

Yarımağan, ayrıca liselerin 4 yıla çıkması ile birlikte gelecek yıl aday sayısının azalacağını ve gelecek yıl sınava gireceklerin daha avantajlı olacaklarını söyledi. Yarımağan, ÖSS'de yapılan değişiklikler ve öğrencilere bu konudaki önerilerini anlattı. Yarımağan, ÖSS puan hesaplamalarında küçük bir değişiklik yaptıklarını belirterek, bu sistemdeki aslında geçen sene de ilk kez bir değişiklik uygulandığını bildirdi. Yarımağan, bu ilk uygulamada. lise 2 ve lise 3'ün ortak müfredatı dışındaki alan bilgilerine dayalı testler de koyduklarını ve adayların kendi alanlarındaki testlere cevap vereceklerini beklediklerini kaydetti. Örneğin lisenin Fen kolu mezunlarının matematik ve fen testlerine cevap vermesini beklediklerini belirten Yarımağan, buna rağmen 360 bin Fen kolu mezunundan 240 bin adayın Fen-2 testine cevap vermediğini, bu kişilerin de Sayısal-2 puanı hesaplamadıklarını anlattı. Bu 240 bin kişinin içinde de 185 puan barajını geçen 110 bin kadar aday olduğunu belirten Yarımağan, bunun da kontenjanların doldurulmasında sıkıntı olduğunu vurguladı. Yarımağan, buna çözüm olması için küçük bir değişiklik yaptıklarını belirterek, "Bu yıl iki testin birini cevaplayana Sayısal-2 puanı hesaplayacağız. Yani Matematik-2 ya da Fen-2 testlerinden birisini cevaplaması Sayısal-2 puanını hesaplamamız için yeterli olacak. Bu aslında uygulamada şu anlama gelecek. Adayların birçoğuna iki puan hesaplayacağız. Dolayısıyla adayların seçenekleri artacak. Örneğin Fen kolu mezunu bir adayın isterse Sayısal-2 puanıyla, isterse Eşit Ağırlık-2 puanıyla bir yerlere girme imkanı olacak" dedi. Geçen yıl sistem ilk kez uygulandığı için adayların belki bazı testlere cevap vermekten kaçındıklarını belirten Yarımağan, adaylara bu yıl özellikle kendi alanındaki testlere cevap vermelerini önerdi. Yabancı Dil Sınavı'nda da (YDS) ücretler konusunda bir değişiklik yaptıklarını belirten Yarımağan, önceki yıllarda YDS'ye girmek isteyenlerin ücretlerini Nisan ayında aldıklarını hatırlattı. Yaptıkları teknolojik değişikliklerden sonra sınav ücretlerine bir hayli azalma olduğunu ve 3 yıldır ÖSS ücretini artırmadıklarını ifade eden Yarımağan, yine 40 YTL alınacağını bildirdi. Yarımağan, YDS'ye girecek adaylardan geçmiş yıllarda bu ücrete ek olarak 40 YTL daha aldıklarını ancak bu sene ek olarak sadece 10 YTL daha istediklerini ve toplam 50 YTL'yi de tek seferde alacaklarını bildirdi. Yarımağan, sınavsız geçişe başvuracak adayların 10 YTL, ÖSS'ye girmek isteyen adayların 40 YTL, ÖSS'ye ek olarak YDS'ye girmek isteyene adayların da 50 YTL ücret ödeyeceklerini kaydetti.

2008'DE SINAVA GİRECEKLER DAHA AVANTAJLI

Yarımağan, liseler 4 yıla çıkartıldığı için 2008 yılında ÖSS girecek öğrenci sayısında oluşacak azalmayı da değerlendirdi. Geçen yıl yaklaşık 140 bin adayın sadece sınavsız geçişten yararlanmak için başvuru yaptığını, 1.5 milyon kişiye yakın adayın da ÖSS'ye girmek için başvurduğunu bildirdi. Bu adayların yaklaşık 700 bininin son sınıf düzeyinde adaylar olduğunu, 1 milyona yakın kesiminin de önceki yıllarda mezun olmuş, üniversiteye girememiş veya girdiği halde bölümünden memnun olmayan adaylar olduğunu belirtti. 4 yıllık lise eğitiminin başlaması ile gelecek yıl lise mezunlarının azalacağını belirten Yarımağan, "Kabaca, son sınıf düzeyinde 700 bin kişi değil 200 bin kişi başvuracak. Diğer 1 milyon kişi hala var. Onlar da başvuracak. Dolayısıyla sisteme başvuran sayısı 1.7 milyon yerine 1. 2 milyon gibi daha düşük sayıda kalacak. Kontenjanlar değişmeyeceğine göre gelecek yıl sınava girecekler daha avantajlı oluyor. Üniversiteyi kazanma şansları daha yüksek olacak" şeklinde konuştu.

Yarımağan, bu bekleyen 1 milyon kişinin bir kısmının gelecek yıl üniversiteye yerleştirilmesi durumunda ondan sonraki birkaç yıl boyunca aday sayısının da düşük düzeylerde kalacağını kaydetti. Yarımağan, bu seneki ÖSS sorularının zorluğu ile ilgili olarak da, "Bu senenin soruları geçen senenin sorularından daha zor olmayacak. Daha kolay ya da aynı düzeyde olabilir ama zor olmayacak" dedi. Yarımağan, ÖSS'ye 4 ay kala öğrencilere de mesajlar verdi. Adayların bütün derslere eşit oranda çalışması önerisinde bulunan Yarımağan, "Öreğin Sayısal-2 puanıyla bir yere girmek isteyen adayın Fen'i ihmal etmemesi lazım. Fizik ve kimya da çalışması lazım. Bir tarafı ihmal etmesinler. Hepsine eşit çalışsınlar" dedi. Yarımağan ayrıca, aday başvuru işlemlerinin 23 Mart'ta, ücretlerin bankaya yatırılmasının da 21 Mart'ta son bulacağını hatırlatarak, adaylara zamanında ve sağlıklı başvuru yapmaları uyarısında bulundu.

(MÜG-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title