Haberler

ÖSYM Başkanı Yarımağan, Öğrencilere ÖSS'yi Şikayet Etti

Beyoğlu'ndaki Bir Lisede Öğrencilere Seslenen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Dünyada Her Yere Sınavla Girebilen Tek Ülkenin Türkiye Olduğunu Belirterek, "Sınav, Sadece Üniversitelerdeki Belirli Programlar İçin Yapılmalı. Her Yere Sınavla Girilmemeli. Sınavsız Girilen Birçok Yüksek Eğitim Programı Olmalı" Dedi.

Beyoğlu'ndaki bir lisede öğrencilere seslenen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, dünyada her yere sınavla girebilen tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Sınav, sadece üniversitelerdeki belirli programlar için yapılmalı. Her yere sınavla girilmemeli. Sınavsız girilen birçok yüksek eğitim programı olmalı" dedi.

Beyoğlu'ndaki Saint Benoit Lisesi'nde düzenlenen ''Türkiye'de Üniversiteye Giriş Sisteminin Dünü Bugünü ve Yarını'' konulu konferansta konuşan Yarımağan, öğrenciler gibi sınavlardan şikayet etti. Yarım asırdır Türkiye'de yarım asırdır sınavların yapılageldiğini ve 1974 yılından bu yana da merkezi sistemle, neredeyse hiç sistem değiştirmeden sınavların yapıldığını belirten Yarımağan, "Bu benim tahminime göre bir 30 yıl daha değil, 10 yıl daha devam etmemeli. Bunu kırmak lazım. Çünkü, dünyada galiba her yere sınavla girebilen tek ülke Türkiye kaldı" şeklinde konuştu. Yüksek öğretimdeki kontenjanların alt yapısı hazırlanarak artırılması gerektiğine işaret eden Yarımağan, "Bu yılki kontenjan artırımı olumlu. Ama bunun, bu yıl yapıldığı gibi bütün kaynaklarının, insanlarının aynı kalarak değil her şeyi birlikte planlayarak, programlayarak değiştirmemiz lazım. Türkiye'nin yüksek öğretim planı ve hedefinin olması lazım. Örneğin, 2025 yılında çağ nüfusunun yüzde kaçının üniversiteden mezun olmasını hedefliyoruz.

Bunu çıkarmak lazım" dedi.

"DÜNYANIN HİÇ BİR YERİNDE BARAJ SİSTEMİ YOK" Kontenjanların artması ve yüksek öğretim planının çıkarılması gerektiğini yineleyen Yarımağan, "Öğrenciler bir sene sınava girip kazanamadıktan sonra, olmadı seneye, olmadı seneye. Bu tablo sürdüğü sürece istediğiniz kadar çözüm bulmaya çalışın, rasyonel bir çözüm bulamazsınız. Bunun çözümü nedir? Öğrenciler liseyi bitirdikten sonra yüzde 90'ı, mümkünse 95'i o yıl üniversiteye girmeli. Bizde öyle değil. Liseyi bitirdikten sonra ortalama üst üste 3 yıl ÖSS'ye giriyor. 10-15 kere bile girenler var. Bir hayli küçümsenmeyecek sayıda var. Umudunu kaybetmemiş. Tablonun değiştirilmesi ve kontenjanın ihtiyaçlara uygun hale getirilmeli. Sınav sadece belirli programlar için yapılmalı. Her yere sınavla girilmemeli. Sınavsız girilen birçok yüksek eğitim programı olmalı. Özellikle meslek kazandırmayan lisans düzeyindeki programlara sınavsız girilmeli" diye konuştu.

Yüksek öğretim kurumları tarafından belirlenen taban puanlara da değinen Yarımağan, bunun sebebinin, okuduğunu anlamayan, adını dahi yazmayı bilmeyen lise mezunu öğrenciler olduğunun altını çizdi. Bu nedenle de sınavlarda baraj sistemi uygulandığını belirten Yarımağan, "Barajlar niye var derseniz, Türkiye'ye özgü koşullar nedeniyle var. Maalesef ortaöğretim diploması alan öğrencilerin çarpma ve bölme yapmasını bilen, okuduğunu anlayan öğrenci olması gerekir. Okuduğunu anlamayan lise mezunu öğrenciler olduğu söyleniyor. Gerçek payı var. Bundan hareketle baraj sistemi getirilmiş. Aslında dünyanın hiç bir yerinde baraj yok. Lisenin fen kolundan mezunsam giderim fen fakültesinin fizik bölümüne kayıt yaptırabilmeliyim. Sana, 'seni almam' diyemezler. Bakın siz, Avrupa'nın her hangi bir ülkesinde Türkiye'den aldığınız diplomalarınızla gidip üniversitelerde kayıt yaptırabilirsiniz. Ama Türkiye'de yaptıramazsınız. Bu da Türkiye'ye özgü, çarpık durumlardan dolayı" diye konuştu.

Fen bilimlerinden sınava girenlerin kazanma şansının fazla olduğunu, sosyal bilimlerden sınavlara girenlerin ise az şansı olduğunu söyleyen ve bunun da yanlışlığına vurgu yapan Yarımağan, "Yüksek öğretim kurumlarında, 'ne kadar fen puanı tabanını yüksek tutarsak o kadar iyi olur' düşüncesi var. Bu çok tehlikeli bir şey. Bunu kırmak lazım" dedi. Üniversiteye giren 372 bin kişiden 246 bininin mezun olduğuna işaret eden Yarımağan, "Türkiye'de liseden mezun olanların oranı yüzde 50. 20-25 yaşındaki nüfusun yüzde 25'e yaklaştı. Oysa üniversite bitirme oranı Avrupa ülkelerinde yüzde 50. Japonya ve ABD'de bu daha çok yüksek. Türkiye'nin kat edeceği daha çok yol var" ifadelerini kullandı.

"GELECEK YIL SINAVA GİRECEKLER DAHA ŞANSLI OLACAK" YÖK'ün geçen hafta açıkladığı 110 bin ek kontenjanla birlikte taban puanlarında da değişiklik yapılacağını kaydeden Yarımağan, "Zaten sınırlı olan kontenjanların boş kalmaması düşüncesiyle 185 puan barajının indirilmesi durumu var. Buradan bir müjde vereyim. ÖSS taban puanının 185'ten aşağıya indirilmesi söz konusu. Yüksek Öğretim Kurulu'nun gündeminde olan bir konu bu" dedi. Gelecek yıl ÖSS'ye girecek adayların daha şanslı olacağını vurgulayan Yarımağan, "Bu yıl üniversiteye başvuranların sayısının azalacağını düşünüyorduk. Gerçekten azaldı. Buna karşılık eski mezunlardan müracaat buna karşılık arttı. Liselerin 4 yıla çıkarılması dolayısıyla 130 bin azalma oldu. YÖK bu yıl için örgün yüksek öğretim kontenjanlarını 110 bin dolayında arttırdı. Bu yıl sınava girecek olanlar için oldukça avantajlı bir durum. Bence daha avantajlı durum gelecek yıl sınava girecekler için. Çünkü, bu yıl örgün kontenjanların sayısı 450 bin civarında. Açıköğretim ise 200 bin. Yani bu yıl üniversitelere yerleştireceğimiz öğrenci sayısı yaklaşık 650 bin. Bu yıl son sınıfta olup başvuran sayısı 280 bin. Demek ki eski mezunlardan önemli sayıda aday bu yıl üniversiteye girecek. Gireceğine göre bunların büyük kısmı sınava girmeyecek. O yüzden benim tahminim gelecek yıl ÖSYS'ye başvuru aday sayısında önemli bir azalma olacak" şeklinde konuştu.

"CEP TELEFONU İLE GELMEYİN" Bu yıl yapılacak sınav öncesinde öğrencilere uyarılarda bulunan Yarımağan, "Cep telefonu ile sınava gelmeyiniz. Çünkü cep telefonları ile baş edemiyoruz. Bir binada bn, okuduğunu anlamayan, adınin kişi sınava giriyorsa, hepsi cep telefonu ile geliyor. Oradaki yetkililerin bu telefonları teslim alması, emanete koyması ve sonra karıştırmadan vermesi gerekiyor. Bazı adaylar telefonlarını vermeden içeri giriyor. Teknoloji günümüzde maalesef iyi yönlerinin yanı sıra kötü amaçla da mesela kopya çekmek için de kullanılabiliyor. Onun için bu sene cep telefonu ile sınava gireceğiniz binaya gelmek yasak. Cep telefonu ile gelirseniz sizi binaya almayabilirler. Emanete de almayacaklardır. Sınav sırasında da bulunur ise kapalı dahi olsa sınavınız iptal edilecek. Hakkınızda işlem başlatılacak'' dedi.

(CİN-CİN-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title