Haberler

Osyeg'den "Türkçe" Paneli

Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21'in (Osyeg 21) Katkıları ile Eğitim Araçları Salonu'nda Düzenlenen Panelde Gazeteci-öğretmen Avni İnci Türkçe'deki Bozulmalar Hakkında Bilgi Verdi.

Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21'in (OSYEG 21) katkıları ile Eğitim Araçları Salonu'nda düzenlenen panelde Gazeteci-Öğretmen Avni İnci Türkçe'deki bozulmalar hakkında bilgi verdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan OSYEG 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan, yabancı etkilerin Türkçe'ye olumsuz yönde etki ettiğine dikkat çekerek, Türkçe'nin gelecek nesillere bozulmadan aktarılmasında gençlere büyük görevler düştüğünü belirtti. Dilimizdeki batılılaşmaya dikkat çeken Bakan, "Dilimizdeki bozulmalar ve çözülmelerin önüne geçmemiz gerekmektedir. Batı dillerine özenip dilimizi yozlaştırıyoruz. Günlük hayatımızda kullandığımız Türkçe batı dillerinin etkisi aylına girmiş durumda" dedi.

Panele katılan vatandaşlar ve öğrenciler Türkçe'de yaşanan çözülmeleri ve sebeplerini büyük bir dikkatle dinlediler. Daha sonra kürsüye çıkan Avni İnci konuşmasına slayt gösterisi ile başladı. Yapılan sunumda Bursa'nın çeşitli yörelerinden çekilmiş görüntüler ile dilimizdeki batılılaşmayı gözler önüne seren İnci, "Dil bir haberleşme aracıdır. Ancak doğru şekilde kullanırsak onu yaşatabiliriz. Dünya üzerinde her yıl 10 dil kullanımdan düşüyor. 50-60 yıl önce Amerikalı bir profesör Türkçenin de kullanımdan düşeceğini söylemiş. Şu anda bulunduğumuz süreç buna işaret ediyor. Dilimiz her geçen gün kirleniyor, yıpranıyor ve kan kaybediyor" diyerek tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi.

Fransa'da herhangi bir işletmeye Fransızca dışında bir isim verildiğinde büyük cezalar verildiğini ve tekrarı halinde işletmenin kapatıldığını belirten Avni İnci, Türkiye'de benzer kanunların uygulanmamasından doğan sıkıntılara dikkat çekti.

(MŞ)

14.05.2007 18:57 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title