Haberler

Osmanlı'nın kışlağı Söğüt'te yaylacıların eve dönüşü başladı

Güncelleme:

Osmanlı döneminde kışın kullanılan yerleşim yeri (kışlak) olan Bilecik'in Söğüt ilçesinde, yaylalarda hayvanlarını otlatan ve yaz boyunca burada yaşayan besiciler eve dönüyor.

Osmanlı döneminde kışın kullanılan yerleşim yeri (kışlak) olan Bilecik'in Söğüt ilçesinde, yaylalarda hayvanlarını otlatan ve yaz boyunca burada yaşayan besiciler eve dönüyor.

Yaz aylarında hayvanlarını alarak 1150 rakımlı Söğüt'ün yaylalarına çıkan, sonbaharın gelmesi ve soğukların başlamasıyla köye göç eden üreticiler, kış aylarında hayvanlarına ahırda bakıp ilkbaharda yeniden yaylalara çıkacak.

Rızapaşa köyü muhtarı Mehmet Karaoğlu, yaylacıların yolculuğuna eşlik eden AA muhabirine, 5 köyün ortak kullandığı Çaltı Yaylası'ndan ilçeye bağlı köylere göçün başladığını söyledi.

Soğukların iyice yaylalarda hissedildiğini ifade eden Karaoğlu, şöyle konuştu:

"Hayvanlarımızdan ve insanların alıştığı bu gelenekten dolayı yazın yaylaya gitmek bizim için bir zaruret. Burada insanlar eskiden olduğu gibi yaylada yaşıyor. Hayvanlar kuzulamaya başladığında ve soğuklar yaylayı sardığında, hayvanlara yaylada bakmak mümkün olmadığı zamanlarda köylere dönüş başlıyor."

Dedelerinden kalan "yaylacılık" geleneğini sürdürdüklerini anlatan Karaoğlu, Osmanlı'nın kışlak yeri olan Söğüt'ün hayvancılık için uygun olduğunu belirtti.

Tüm hayvan sahiplerinin yayla evlerini ve çadırlarını kapattığını aktaran Karaoğlu, "Yaylaya çıktığımızda çevre köylerden gelen arkadaşlarımızla büyük bir çoğunluk oluyoruz. Yazın yayladayız, kışın Osmanlı'da olduğu gibi köydeyiz." diye konuştu.

Yaylada hayvanlarını otlatan memur emeklisi Hüseyin Gülmez, eşiyle birlikte yayla ile köy arasında 25 kilometre yürüdüklerini, hayvanlarını korumaya aldıklarını vurgulayarak, "Burada hayvan bakan herkes, 10 ya da 11'inci ayda sürüsünü alıp köylere indiriyor. Kışın genelde bu hayvanları ahırda bakıyoruz, dışarı çıkartmıyoruz." diye konuştu.

Büyükbaş hayvanlarını yaylada güttüğünü anlatan Ali Yılmaz (62) da "Burada hayvanlarımıza bakıyoruz, sabah erken saatte kalkıp onları otlatmaya çıkarıyoruz. Buralarda hayvanları otlatırız, öğlen 1-2 saat istirahatten sonra yine otlatmaya devam ederiz. Kar yağdığında köye iniyoruz. Mart-nisan aylarında yine buralara çıkarız. Kar yağdığında hayvanlarımızı yaylada doyuramıyoruz, otlayamıyorlar, haliyle." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Bilecik Osmanlı Söğüt Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title