Haberler

Osmanlı Kaftanları Roma'da Tanıtıldı

Osmanlı kaftanları, İtalya'nın başkenti Roma'da tanıtıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi tarafından Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) iş birliğiyle düzenlenen "Kaftanların Dili" adlı sergi, enstitünün Roma'daki yerleşkesinde açıldı.

Sergide, Ünye ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir'in yönetiminde Ünyeli kadınların orijinal kumaşların birebir aynısını dokuyup, çeşitli tarihi dönemlerde kullanılmış kaftan desenleri ve işlemelerini örnek alarak ortaya koydukları minyatür kaftanlar yer alıyor.

Serginin açılışına ve kaftanların tarihine ilişkin bilgilerin verildiği konferansa da Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı, AK Parti Ordu Milletvekili Ergun Taşçı, eski AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat ve çok sayıda İtalyan yetkili katıldı.

Açılışta konuşan Ünye ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir, "Bir imparatorluğun dünya kültür mirasına kazandırdığı kaftanlar, bir giysi olmanın dışında renkleri ve desenleriyle bir ifade biçimidir aynı zamanda. Bizler de Ünye ÇATOM'da kadınlarımızla atölyelerimizde bu kaftanlarımızı tablolara aktardık ve Roma'da sizlerin beğenisine sunuyoruz." dedi.

Hasdemir, sergi için kendilerine kapı açan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Şeref Ateş ile enstitünün Roma şubesi müdürü Sevim Aktaş'a teşekkür etti.

Sergi açılışındaki konferansta sunumuyla büyük ilgi toplayan Ordu Üniversitesi öğretim görevlisi Seçkin Evcim de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kaftanlar konusunu Roma'da anlatmış olmaktan dolayı çok mutluyum. Bir başkentin ürettiği sanat değerini, bir başka büyük imparatorluğa yüzyıllarca başkentlik yapmış önemli kentte aktarmak benim için çok keyifliydi. Kaftanların zenginlikleri, tasarımları dışında içerdikleri manalarla da tanıtılması, anlamlandırılması gerekiyor. Aslında ben daha çok bu açıdan değerlendirmeyi seviyorum." diye konuştu.

Evcim, kaftanların pek çok açıdan önemli zanaat ürünleri olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem yüksek bedellere sahipler hem de dokumalarında kullanılan altın, gümüş, inciler hatta bazen değerli taşlarla maddi anlamda da büyük değerlere çıkan kıymetleri var. Bu yüzden hediye olarak da mevki atlayan, üst noktalara gelen Osmanlı bürokratlarına, yabancı elçilere, başka devlet adamlarının düğünlerine ya da tahta çıkışlarına hediye olarak gönderilmeleri, onları siyaset açısından da önemli kılıyor. Hatta kimi iddialarda, bazen eleştirme, tehdit etme, korkutma amaçlı dahi kaftanların hediye olarak bir mesaj bağlamında verilebildiği ifade ediliyor. Kaftanlar sadece kıymetli süslü giyim eşyaları değiller, bir dönemin kültürünü dünyaya bakış açısını aktaran bizim için gerçekten çok önemli, tanıtılmaya değer bulduğumuz, sanat eserleri kültür varlıklarımız."

Kaynak: AA / Güncel

İtalya Selma Ünye Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title